Gyermekgondozási pótszabadság apáknak: 1 hónapig az apuka is otthon maradhat párjával és újszülött babájával Ausztriában

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Gyermekgondozási pótszabadság apáknak: 1 hónapig az apuka is otthon maradhat párjával és újszülött babájával Ausztriában Papamonat Ausztriában: 2019 szeptemberétől 1 hónapig otthon maradhatnak párjukkal és újszülött gyermekükkel az apák Ausztriában. A gyermekgondozási pótszabadságra fizetés nem jár, de támogatás igen. Egy hónapig otthon maradhatnak párjukkal és újszülött gyermekükkel az apák Ausztriában. A gyermekgondozási pótszabadságot ("Papamonat"-ot) szeptembertől lehet igényelni - számoltak be az osztrák lapok, köztük a Kurier és a Die Presse.

Az apáknak Ausztriában gyermekük születésének időpontjától 8 héten át van lehetőségük arra, hogy megkezdjék az egy hónapos gyermekgondozási szabadságot, a "Papamonat"-ot. A pótszabadság célja, hogy ezt az időt együtt töltsék feleségükkel és újszülött gyermekükkel.

Ausztriában egyébként évente 86 ezer gyermek születik; közülük eddig minden ötödik tölthetett el együtt hosszabb időt az édesapjával.

Egynemű szülők és nevelőszülők is igénybe vehetik
Az "apaszabadságot" az egynemű szülők, a nem vérszerinti szülők és a nevelőszülők is igénybe vehetik, feltétel azonban, hogy közös háztartásban éljenek, továbbá a munkáltatót időben, legkésőbb a szabadság megkezdése előtt három hónappal értesíteni kell. (A szeptember 1-je és november 30-a között születendő gyermekek esetében ez a határidő rövidebb.)   

 

Fizetés nem jár, de támogatás igen
Az apák az otthon töltött időt megelőző és az azt követő egy hónapban "védettek", vagyis nem lehet őket elbocsátani. Az "apaszabadság" idején az apák fizetést nem kapnak; ahelyett naponta 22,60 euró, összesen 700 euró (körülbelül 231 ezer forint) támogatásban részesülnek. Erre az időre jár nekik ugyanakkor beteg- és nyugdíjbiztosítás.     

Júliusban szavazta meg az osztrák parlament
Az állami szektorban dolgozók már 2017 márciusa óta megtehetik, hogy egy időre otthon maradjanak gyermekeikkel; a magánszektorban dolgozók esetében ugyanakkor a munkáltatók dönthették el, kiadják-e dolgozóiknak az apaszabadságot.     

Az osztrák Parlament júliusban szavazta meg az apáknak járó egy hónapos gyermekgondozási szabadságot; a Szociáldemokrata Párt (SPÖ) javaslatát az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a JETZT is támogatta.

Heinz-Christian Strache akkori alkancellár, volt FPÖ-elnök személyesen is többször felszólalt az apasági pótszabadság kiterjesztése mellett, miután januárban egy hónapot otthon töltött feleségével és újszülött fiával, Hendrikkel.

- Az apasági szabadság fontos volt, hogy szoros kapcsolatot alakítsak ki közös gyermekünkkel - fogalmazott Strache.

Forrás: MTI
Fotó: Freepik

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2019.09.03