Gyógyszerek, étrend-kiegészítők babavárás alatt: mit tilos szednie a kismamának? Gyógyszerész válaszol

Dr. Matejka Zsuzsanna gyógyszerész

Babavárás

Dr. Matejka Zsuzsanna gyógyszerész


Gyógyszerek, étrend-kiegészítők babavárás alatt: mit tilos szednie a kismamának? Gyógyszerész válaszol Miért fontos, hogy milyen gyógyszert, recept nélkül kapható gyógyszert, gyógyhatású terméket, étrend-kiegészítőt szed a kismama a terhesség és szoptatás ideje alatt? Különböző panaszok esetén, milyen hatóanyagokat nem szedhetnek a kismamák? Köztudott, hogy terhesség és szoptatás idején fokozott körültekintést igényel a gyógyszerek kiválasztása- hívja fel a várandós kismamák figyelmét dr. Matejka Zsuzsanna gyógyszerész szakértőnk.

Miért fontos, hogy milyen gyógyszert szed a kismama a terhesség és szoptatás során?
Köztudott, hogy terhesség és szoptatás idején fokozott körültekintést igényel a gyógyszerek kiválasztása. A gyógyszert rendelő orvosok ismerik azon készítményeket, amelyek terhesség és szoptatás időszakában nem alkalmazhatók a kismamáknál. A méhlepény átengedi a zsíroldékony vegyületeket a magzatba, de a fejlődőben lévő magzati máj még nem rendelkezik megfelelő gyógyszerbontó enzim készlettel, ezért az anyára veszélytelen gyógyszermennyiségek toxikusak lehetnek a magzatra nézve.

A szoptató anya tejében megjelennek a kismama vérében jelen lévő gyógyszerek, főként a bázikus jellegű vegyületek választódnak ki az anyatejjel. A zsíroldékony, nem ionizált molekulák diffúziója az anyatejben is intenzív.

Terhesség és szoptatás idején a kismama szedhet recept nélkül kapható gyógyszereket?
Az orvos a vényen rendelt gyógyszerek esetében - ha szükséges - tudatosan választ olyan készítményeket a várandós vagy szoptató anyukák részére, amelyek biztonságosan alkalmazhatók, és nem veszélyeztetik a magzatot.

Rohamosan bővül azonban a recept nélkül kapható gyógyszerek, gyógyhatású termékek, étrend-kiegészítők köre, de nem annyira köztudott, hogy ezek alkalmazása terhesség és szoptatás alatt szintén nagy körültekintést igényel. A gyógyszerként törzskönyvezett, recept nélkül kapható készítmények alkalmazási előírásában mindig szerepel, hogy terhesség és szoptatás ideje alatt használható-e.

Nagyon fontos tehát, hogy recept nélküli gyógyszerek esetében a terhes, szoptatós kismamák és a már gyermekvállalásra készülők is részletesen olvassák el a betegtájékoztatót a gyógyszer alkalmazása előtt.

A gyógyhatású termékeknél és az étrend-kiegészítőknél is fel kell tüntetni, hogy a terhesség vagy a szoptatásra ideje alatt szedheti-e a kismama
A gyógyhatású termékekhez és az étrend-kiegészítőkhöz is előírás a magyar nyelvű tájékoztató, amelyben fel kell tüntetni a terhességre vagy szoptatásra vonatkozó tilalmat. Ezen a termékek eladását sok esetben a „természetes”, „bio”, „ártalmatlan” jelzővel ösztönzik, ám bizonyos készítmények meggondolatlan fogyasztása komoly veszélyt jelenthet a magzatra. Ugyanakkor vannak olyan étrend-kiegészítők, gyógyhatású termékek, amelyek használata kifejezetten ezen életszakaszban javasolható.

A terhesség és szoptatás ideje alatt előforduló gyakori panaszok szerint csoportosítva - a teljesség igénye nélkül - néhány példát kiragadva hívom fel a figyelmet a kérdés jelentőségére.

Idegrendszeri panaszok


A terhesség nagyon komoly hormonális változásokat okoz a kismama szervezetében, ami gyakran jár együtt feszültséggel, vagy alvászavarokkal. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy ilyenkor a kismama milyen szabadon beszerezhető terméket szed.

-    macskagyökér (Valeriana) tartalmú készítményeket terhesség és szoptatás ideje alatt nem szabad alkalmazni.
-    szárított komló kivonatot tartalmazó kombinációk a terhesség első három hónapjában kerülendők
-    a Melatonin-t a tobozmirigy termeli az alvás ideje alatt, az alvás-ébrenlét ciklust szabályozó természetes anyag. Ennek ellenére a melatonint terhesség ideje alatt nem szabad használni.


Agyi vérellátást fokozó szerek


Általában nem jellemző, hogy kismamák esetében a memóriaélénkítők alkalmazására legyen szükség, de fokozott szellemi igénybevétel alkalmával, pl. vizsgaidőszak, felmerülhet, hogy a fáradékonysággal küszködő várandós vagy szoptatós anyuka ilyen szereket alkalmaz. Fontos ezért tudni, hogy a Gingko Biloba tartalmú készítményeket terhesség és szoptatás ideje alatt nem szabad szedni.


Szív és érrendszerre ható készítmények


A terhesség alatt jelentkező magas vérnyomás, szívrendellenességek, magas koleszterinszint, mindenképpen orvosi kezelést igényel. Fontos tudni, hogy gyógyszeres terápia kiegészítésére galagonya, fokhagyma, fagyöngy tartalmú kombinációk nem alkalmazhatók.


Aranyér


Főként terhesség alatt gyakori panasz az aranyér. Általánosságban elmondható, hogy az ilyen jellegű értágulatok kezelésére gyógyszertárban kapható készítmények terhesség és szoptatás ideje alatt nem kontraindikáltak. Nagyon fontos azonban a helyes, előírásszerű alkalmazásuk, ezért a betegtájékoztatót figyelmesen el kell olvasni. Erős vérzés, illetve 2 hetes kezelés utáni eredménytelenség esetén orvoshoz kell fordulni.


Gyomor- bélrendszer


Mind a várandósság, mind a szoptatás ideje alatt kiemelt fontosságú az egészséges táplálkozás és a gyomor- bélrendszer szabályos rendszerszerű működése. A gyomor- bélrendszer működését normalizáló termékek között vannak olyanok, amelyeket a terhesség első hat hónapjában nem célszerű használni, pl. nátrium-hidrogénkarbonát, borkősav, nátrium-carbonát, kálium-nátrium-tartarát kombinációk. A tamarin sűrítményt tartalmazó készítmények (édesgyökér, bodzavirág, koriander, édesgyökér kombinációval) hatóanyagai átjutnak az anyatejbe, ezért szoptatós anyukák nem szedhetik.


Felfázás


Várandósság ideje alatt és szoptatáskor különösen fontos ügyelni arra, hogy a kismama ne fázzon fel. Többek között ezért is ajánlott a réteges öltözködés, a bőséges folyadékfogyasztás, a rendszeres tisztálkodás. Gyulladás esetén orvoshoz kell fordulni.
A gyógyhatású termékekből, étrend-kiegészítőkből bőséges a választék, de van közöttük olyan, amelyet terhesség és szoptatás ideje alatt nem szabad alkalmazni. Pl. medveszőlőlevél, cickafark, párlófű, csalánlevél, mezei zsurló, nyírfalevél tartalmú kombinációk.     


Fotó: Freedigitalphotos.net


Dr. Matejka Zsuzsanna gyógyszerész

Babavárás

Dr. Matejka Zsuzsanna gyógyszerész


2015.10.09