Nem ritka jelenség a várandósság alatt. Nagyon kellemetlen, meghatározza a nap menetét, és a nyugodt pihenésre se hat kedvezően. Nem könnyű annak a kismamának, aki csak ülve, vagy félig ülve képes átaludni egy éjszakát. A tünetek leggyakrabban a várandósság utolsó harmadában, jellemzően estefelé jelentkeznek.
A várandósság előrehaladtával a növekvő méh eléri a bordaíveket, felnyomja a rekeszizmot, ami azt eredményezi, hogy a gyomor függőlegesből vízszintes helyzetbe kerül. Ez a helyzetváltozás az emésztési panaszok elsődleges oka. Ezenkívül a sárgatest hormon hatására a gyomor és a nyelőcső közötti izom elernyed. Emiatt könnyen visszaáramlik a gyomorsav a nyelőcsőbe.
Mi mindent tehetünk a panaszok csökkentésére?
- gyakori étkezés
- egyszerre mindig csak pár falatot, keveset együnk
- mellőzzük az erősen fűszeres, zsíros, füstölt, puffasztó ételeket és a csokoládét
- szénsavas italok, kávé, kakaó fogyasztása sem ajánlott
- egy órával a lefekvés előtt már ne együnk semmit, de egy pohár tej kortyolgatása jótékony lehet
- félig ülő helyzetben „feküdjünk”, vagy a fejünket polcoljuk fel párnával
- mindig legyen nálunk keksz vagy kétszersült
- ne együnk útközben, szánjunk időt az étkezésre
- bizonyos savlekötő rágótabletták (a patikában tudnak tájékoztatást adni)
Melyik ételek ajánlottak, és melyek nem gyomorsavtúltengés esetén?
Ajánlott:
- tej, tejeskávé, sajt, túró és esetleg joghurt, kefír
- krumpli, tök, cukkini, zsenge zöldbab, zsenge zöldborsó, padlizsán, sárgarépa, spenót, cékla, zöldsaláta
- hámozott alma, banán, mandarin, barack, mák, dió, mogyoró, mandula, gesztenye, mazsola
- szárnyas húsok, sovány marha-és sertés hús (főzve, párolva, grillezve), virsli, sonka, májkrém, baromfi felvágottak
- búzaliszt, kukoricaliszt, búzadara, kukoricadara, rizs
- másnapos kenyér, kifli, zsemle, keksz, babapiskóta, kétszersült, pirítós, piskóta, főtt tészta, puding
- lágy tojás, tükörtojás
- margarin, növényi olaj, natúr vajkrém
- zöld fűszerek, édes fűszerpaprika, ciromhéj, szegfűszeg, fahéj, vanília
Nem ajánlott:
- tejföl, tejszín, füstölt sajtok
- káposzta, karalábé, karfiol, kelbimbó, kukorica, gomba, fokhagyma, szárazbab, lencse, sóska, sütőtök, paprika, paradicsom, uborka, retek
- aprómagvas gyümölcsök, körte, narancs, szilva, szőlő, ananász, dinnye
- zsíros, füstölt húsok, hurka-kolbász, szalonna, tepertő
- sötétre pirított zsemlemorzsa
- friss kenyér, friss péksütemények, zsíros tészták, tömény krémek, kelt tészták
- keményre főtt tojás, hagymás-szalonnás-gombás tojásrántotta
- vaj, zsír, fűszeres vajkrémek
- erős fűszerpaprika, chili, bors, mustár, torma
Ne tévesszen meg senkit, ha esetleg olyan élelmiszerről van pozitív tapasztalata, ami a nem ajánlott listán szerepel. Mindannyiunk szervezete más, ezért máshogy reagál bizonyos változásokra, ezért ez is belefér. Egyszerűen ki kell tapasztalni, mely ételek fogyasztása segít a legjobban! Szerencsére a gyomorégés problémája csak átmeneti, a tünetek a szülés után megszűnnek.
Homor Márta
védőnő
www.vedonoblog.hu
Fotó: Freepik