H1N1 veszélye terhesség ideje alatt

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


A H1N1 vírussal kapcsolatban nagyon sok pletyka, hiedelem és fél-információ hallható. Ezért felkerestük a leghitelesebb információforrást, hogy minden kismama olvasónk tisztába kerüljön a valós, tudományosan is megalapozott tényekkel, illetve a veszélyekkel.

A H1N1 – új típusú influenzavírus – terhesség alatti kockázatairól, a kismamákra és magzatukra gyakorolt hatásáról Dr. Oroszi Beatrixot, az Országos Epidemiológiai Központ munkatársát kérdeztük.

- Veszélyes-e a kismamákra a H1N1 vírus?
- A hazai és nemzetközi adatok szerint eddig az új influenzavírus általában enyhe lefolyású megbetegedéseket okozott, és főleg a tizenéveseket, és a fiatal felnőtt korosztályokat érintette. A terhes nők többsége is enyhe tünetekkel betegedett eddig meg, és gyorsan meg is gyógyult. Az új influenza azonban képes arra is, hogy esetenként súlyos lefolyású megbetegedést okozzon várandós nőknél. Az eddigi nemzetközi vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy a terhes nők fokozott kockázatnak lehetnek kitéve a pandémiás H1N1 influenza szövődményeit tekintve, és gyakrabban szorulnak kórházi kezelésre, mint az általános népességbe tartozók.

- Milyen problémákat, szövődményeket okozhat a vírus, illetve milyen hatása lehet a magzatra?
- Várandós nők esetén gyakrabban fordul elő súlyos lefolyás, szövődmények és kórházi kezelés. Az influenza vírus azonban a vérben többnyire nincs jelen, a méhlepényen is csak ritkán jut át, ezért közvetlen hatása a magzatra általában nincsen. Az influenza vírusok nem okoznak a magzatnál fejlődési rendellenességet. Az influenza megbetegedés egyik alapvető tünete, a magas láz azonban veszélyes lehet, pl. idegcsőzáródási rendellenességet okozhat az első trimeszterben, valamint koraszülést az utolsóban.

- Miért kockázatosabb terhesség alatt a vírus, mint nem várandósoknál?
- Már a pandémiát okozó új influenzavírus megjelenése előtt is ismert volt, hogy a várandós nők veszélyeztetettek a szezonális influenza súlyos lefolyását tekintve. A mostani influenza világjárvány során hasonló jelenségről számolnak be a szakemberek a világ különböző részeiről. Az Egyesült Államokból érkező jelentések például arról adtak hírt, hogy a súlyos influenza (H1N1) fertőzöttek között korábban egészséges terhes nők is előfordultak. Az első vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy az Egyesült Államokban a várandós nők 4-szer gyakrabban kerültek kórházba, mint az átlagnépességbe tartozók. A megfigyelések tehát azt mutatják, hogy a várandós nők esetén kockázatos lehet az influenzafertőzés, de nem tudjuk pontosan, hogy mi ennek az oka.

- Mit tehet a kismama, ha úgy gondolja, hogy elkapta az új típusú influenzát?
A várandós nőkre ugyanazok az iránymutatások vonatkoznak, mint másokra, beleértve a megelőző intézkedéseket, és azt is, hogy maradjanak otthon, amennyiben influenzaszerű tüneteket észlelnek magukon. Ugyanakkor a kismamák fokozott kockázatnak vannak kitéve az influenza szövődményeit tekintve, ezért influenzaszerű tünetek esetén javasoljuk, hogy haladéktalanul forduljanak orvoshoz, és mielőbb kezdjék el a vírusszaporodást gátló gyógyszeres kezelést.

- Hogyan kell kezelni a kismamát? Milyen gyógyszereket szedhet?
Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint várandós nők számára az új influenza megbetegedés gyanúja esetén késedelem nélkül biztosítani kell a vírusszaporodást gátló gyógyszerekhez való hozzáférést, mivel ők az átlagnépességnél jóval sérülékenyebbek a pandémiát okozó influenzafertőzéssel szemben. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMEA - European Medicines Agency) útmutatója szerint ezek a gyógyszerek alkalmazhatóak pandémia során az influenza kezelésére várandós nők esetében, továbbá a szoptatás ideje alatt is, mivel a kezeléssel járó előnyök egyértelműen meghaladják annak kockázatát.

- Hogyan csillapítsa a lázát a kismama?
A megbetegedés tüneteként jelentkező magas lázat mindenképpen kezelni kell lázcsillapító gyógyszerekkel. Többféle lázcsillapító gyógyszer kapható vény nélkül a gyógyszertárakban, különféle hatóanyagtartalommal. Ezek a gyógyszerek egyrészt lázcsillapító, másrészt fájdalomcsillapító hatással rendelkeznek. A vásárlás előtt érdemes konzultálnia nőgyógyászával, háziorvosával a megfelelő szer kiválasztásáról.
A lázcsillapítók közül is elsőként a paracetamol ajánlható, de az acetilszalicilsav is adható a várandóság utolsó hónapját kivéve. Ezeknek a lázcsillapítóknak nincs káros hatása a magzatra. Nem gyógyszeres módja is van a lázcsillapításnak, pl. a hűtőfürdő, priznic, amelyet alacsony láznál önmagában, magasabb láznál pedig kiegészítésként javasolt alkalmazni a gyógyszeres lázcsillapítás mellett.
A gyógyszer kiválasztásakor az ismert gyógyszerallergiára is figyelemmel kell lenni.

- Nagyobb-e az esélye, hogy egy kismama elkapja, mint nem várandós társai?
Bárki elkaphatja az influenzát (az egyébként egészséges személyek is), és szövődmények is előfordulhatnak bármely korosztályban, csoportban. A szövődmények szempontjából azonban a leginkább veszélyeztetettek az 5 éven aluliak, a várandós kismamák, és kortól függetlenül mindazok, akik krónikus alapbetegségben szenvednek, (ilyen pl. a tüdőbetegség - beleértve az asztmát is - a cukorbetegség, a szívbetegség, stb.)
Az influenzafertőzés teljes biztonsággal nem kerülhető el, de a fertőződés esélye csökkenthető, ha kerülik a szoros érintkezéseket, és betartják az általános személyi higiénés szabályokat, különös tekintettel a kézhigiénére, a köhögés-tüsszentés etikettre, továbbá erre a gyermekeiket, többi családtagjukat is megtanítják.

A várandós nők számára ajánlott az influenza elleni védőoltás. Nincs ellenjavallata a várandóság alatti oltásnak, mivel maga az influenzavírus nem okoz fejlődési rendellenességet, ráadásul a vakcina elölt vírusokat tartalmaz, és sok éves használata után sem találták a magzatra ártalmasnak. Az influenza elleni oltásnak az elsődleges célja az anyai halálozás, illetve súlyos kimenetelű szövődmények megelőzése.
Az influenza-oltás azonban nem jelent teljes védelmet, ezért a beoltottak egy részében az oltás ellenére is előfordulhat megbetegedés. Ennek következtében a megelőző-higiénés szabályokat védőoltást követően is javasolt betartani, továbbá influenzaszerű tünetek észlelésekor azonnal fel kell venni a kapcsolatot a kezelőorvossal, aki mérlegelni fogja a vírusszaporodást gátló gyógyszeres kezelés mielőbbi megkezdését ezekben az esetekben is.


Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


2009.09.17