Ha nyaggat, könyörög, alkudozik a gyerek - Ezt a 3 szót mondd neki, hogy eredményesen leszereld a próbálkozását

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Ha nyaggat, könyörög, alkudozik a gyerek - Ezt a 3 szót mondd neki, hogy eredményesen leszereld a próbálkozását Ha gyereket nevelsz, akkor pontosan tudod, hogy egyvalamihez ösztönösen értenek: a folytonos nyaggatáshoz akkor, ha nemet mondtál nekik. Hogy mit tehetsz ellene? Van egy egyszerű, de hatékony ötletünk. Ha gyereket nevelsz, akkor pontosan tudod, hogy egyvalamihez ösztönösen értenek: a folytonos nyaggatáshoz akkor, ha nemet mondtál nekik. Hogy mit tehetsz ellene? Van egy egyszerű, de hatékony ötletünk.

Anyaaa, vedd meg ezt a csokiit!
Mikor érünk odaaaa?
Ehetek fagyit ebédreee?
De most miért nem megyünk moziba? Menjüüüüünk!
A Vivinek is van orrpiercingje, naaa, én is hadd csináltassaaak!
Mindenki ott lesz, lécciii, engedj eel!
Lééééccciii...
Naaa, most az egyszeeeer...
Utoljáraaaaa...
Csak még egyszeeer...

Az az állandó nyaggatás
A gyerekek bizony nyaggatnak szakadatlanul, elmondják ugyanazt a kérést újra és újra, könnyes szemmel és összekulcsolt kézzel könyörögnek - és szülő legyen a talpán, aki sosem adja be a derekát végül, csak hogy egy kicsit nyugta legyen már. És nem csak a kicsik folyamodnak ehhez az idegesítő módszerhez, a tinik is hajlamosak bevetni az alkudozós trükkjeiket, ha valamit el akarnak érni.

Ha viszont egyszer engedsz a rimánkodásnak, akkor készülj fel, hogy onnantól még gyakrabban beveti a gyerek ezt a módszert - elvégre a viselkedéseddel azt tanítod meg neki, hogy ha elég kitartó, úgyis megtöri az ellenállásod.Mondj nemet, és ragaszkodj is hozzá
Azért nekünk lenne egy jobb ötletünk is arra nézve, miként tudod nyomatékosítani a gyermekedben, hogy ha nemet mondasz, úgy is gondolod, és ez a döntésed megmásíthatatlan.

Csupán 3 szót kell elismételned neki: Kérdeztél és válaszoltam.

Úgyhogy legközelebb kíméld meg magad a felesleges önismétléstől vagy a folytonos magyarázkodástól, és kövesd inkább az alábbi x lépéses módszert, ha a gyerek valamit nagyon el akar érni, te viszont ragaszkodnál a nemleges válaszhoz.

Így kivitelezd az 5 lépéses nyaggatásűző módszert!
Vegyünk egy példát: a gyerek sarazni akar a homokozóban, szerinted viszont már hűvös van, ne vizezzen. Ő viszont egyre csak mondja, hadd sarazzon, csak egy picit, csak utoljára, csak most még egyet...

1. lépés
Kérdezd meg: Hallottál már a Kérdeztél és válaszoltam játékról? (valószínűleg az mondja, hogy nem)

2. lépés
Kérdezd meg: Megkérdezted tőlem, hogy sarazhatsz-e? (azt fogja mondani, hogy igen)

3. lépés
Kérdezd meg: És válaszoltam a kérdésedre? (azt fogja mondani, hogy igen)

4. lépés
Kérdezd meg: Olyan anyukának/apukának/tanárnak/nevelőnek tűnök, aki meggondolja magát, ha újra és újra felteszed ugyanazt a kérdést? (a gyerek valószínűleg grimaszolva elsomfordál)

5. lépés
Ha ismét rákérdez, akkor már elég annyit mondanod: Kérdeztél és válaszoltam - másodjára már nem kell részletezni!

Ha ezt következetesen betartod minden nyaggatásnál, akkor hamarosan megtanulja a gyermeked, hogy elfogadja a nemleges válaszodat akkor is, ha nem tetszik neki - vagy legalábbis rájön, hogy nem érdemes nálad könyörgéssel próbálkoznia.

Olvasd el ezt is!
Ha hisztizik, dühöng, értetlen a gyerek - Így használd a pozitív gyereknevelés módszereit, hogy valóban szót érts vele »


Forrás: positiveparentingsolutions.com
Fotó: Freepik/lookstudio

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2020.10.13