Ha szorong a gyerek az iskolában Milyen jelekre figyelj szülőként? Hogyan segítheted oldani a szorongását?

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Ha szorong a gyerek az iskolában Milyen jelekre figyelj szülőként? Hogyan segítheted oldani a szorongását? Alvásproblémák, hasfájás, ezek mind gyakori tünetei az iskolakezdés idején fellépő szorongásos zavaroknak. Mit tehetsz szülőként, hogy gyermeked könnyebben átlendüljön ezen az időszakon? Alvásproblémák, hasfájás -  mind gyakori tünetei az iskolakezdés idején fellépő szorongásos zavaroknak. Ezek a panaszok sokszor csak átmenetiek és néhány hét alatt maguktól elmúlnak, azonban ha állandósulnak, akkor gyermekpszichológushoz kell fordulni.

Az iskolába kerülés, az új helyzethez való alkalmazkodás, az elvárások mind hozzájárulhatnak a gyerekek szorongásaihoz, előfordulhat az is, hogy visszalépnek egy korábban már túlhaladott fejlődési szakaszba. Az új kihívások pedig nem csak nekik, hanem sokszor a szüleiknek is lelki gondokat okoznak.

Hónapoknak is el kell telnie, míg megszokják az új helyzetet
Legtöbbször hónapoknak kell eltelnie ahhoz, hogy a gyerekek az óvodát elhagyva megszokják az új helyzetet, hiszen nem csak az intézmény, a közösség és a tevékenység ismeretlen még számukra, hanem az is, hogy az iskolában új szabályrendszerhez kell alkalmazkodniuk - mondja Bognár Emese, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának klinikai szakpszichológusa.

Hozzáteszi, első osztályban a tanulás mellett sok új kihívással találkoznak a gyerekek, a napirend sokkal kötöttebb lesz, mindent gyorsabban és hatékonyabban kell csinálni, az étkezéstől az öltözésig.

Vonódj be a készülődésbe
Az alkalmazkodást, iskolára való felkészülést segíti, ha a gyerekeket bevonják a szülők az ilyenkor szokásos teendőkbe: például a tanszerek és a tolltartó kiválasztásába, vagy abba, hogy együtt pakolják be a táskát, tornazsákot - emeli ki a szakember.Az iskolakezdés mérföldkő
Az iskolakezdés minden gyermek életében mérföldkő, hiszen belép az életükbe a teljesítményalapú értékelés és ez hatalmas változás egy 6-7 éves számára.

Reális elvárásokra van szükség
Fontos, hogy a szülők felismerjék, reális elvárásokat kell megfogalmazniuk a gyerekeikkel szemben, hiszen a kicsik nem fognak azonnal írni, olvasni, számolni, vagy a 45 perces órákat végig ülni. Ezért legtöbbet azzal tudnak nekik segíteni, ha nem a teljesítményre koncentrálnak, hanem inkább a befektetett munkát értékelik, és rendszeresen dicsérik őket.

Ne függjön a szülői szeretet attól, mennyire tanul jól a gyerek
Fontos, hogy a gyermek ne azt érezze, a szülői szeretet attól függ, ő hogyan teljesít az iskolában - teszi hozzá a szakember. Az iskolakezdés, a teljesítmény-centrikusság, az otthoni elvárásoknak való megfelelés is hozzájárulhat ahhoz, hogy az egyébként érzelmileg stabil gyerekek is szorongjanak.

Amikor a szülő szorong
A gyerekekkel párhuzamosan sokszor a szülő is szoronghat, akár a gyerekkorából adódó kellemetlen iskolai élmények miatt, akár azért, hogy a gyereke helyt fog-e állni az iskolában - magyarázza Bognár Emese.

Ezeknek a helyzeteknek a feldolgozása függ a gyerek alkalmazkodóképességétől, és attól is, hogy a szülő hogyan éli meg az új élethelyzetet.

Hogyan oldható a szorongás otthon?
Az anyukáknak és apukáknak tehát nincs könnyű dolguk, hiszen egyszerre kell a gyermekük és saját maguk érzelmeire is odafigyelniük, azonban a teljesítményszorongás az esti közös beszélgetésekkel, a családi környezettel és a biztonság érzetének erősítésével csökkenthető.

Abban az esetben, ha a problémák több hónapon keresztül fennállnak, érdemes a pedagógusokkal, majd indokolt esetben pszichológussal is beszélni annak érdekében, hogy a gondok a lehető leghamarabb megoldódjanak. Szakember segítségére általában csak az esetek öt százalékában van szükség.

Olvasd el ezt is!
Ha szorong a gyermek az óvodában, iskolában: 11 hatékony szorongásoldó módszer otthonra, a pszichológustól »


Forrás: Semmelweis Médiasarok
Fotó: Freepik/gpointstudio

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2021.09.22