Halasztott iskolakezdés 2020: Már csak az Oktatási Hivatalnál kérvényezheted, hogy még egy évet óvodás maradhasson a gyerek

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Halasztott iskolakezdés 2020: Már csak az Oktatási Hivatalnál kérvényezheted, hogy még egy évet óvodás maradhasson a gyerek A kormány a gyermekek érdekeit szem előtt tartva 2020-tól az Oktatási Hivatalt jelölte ki az iskolaérettségi felmentések elbírálására, illetve a kormányhivatalokat a 3 éves korban esedékes óvodába járás ellenőrzésére. Már be lehet nyújtani az iskolai felmentési kérelmeket az Oktatási Hivatalhoz - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) január 2-án az MTI-vel.

Évhalasztás - Irány az Oktatási Hivatal
Azt írták: a kormány a gyermekek érdekeit szem előtt tartva az Oktatási Hivatalt (OH) jelölte ki az iskolaérettségi felmentések elbírálására, illetve a kormányhivatalokat a 3 éves korban esedékes óvodába járás ellenőrzésére. A legfőbb cél mindkét eljárás során az, hogy kiszűrjék a gyermekek szempontjából hátrányos és indokolatlan felmentéseket.

Azok a szülők, akiknek gyermeke tanköteles korú, de szeretnének egy év halasztást kérni a beiskolázás alól, már beadhatják kérelmüket az Oktatási Hivatal internetes felületén - közölték, hozzátéve: erre idén január 31-ig van lehetőség.Bár 2019 december elején még arról volt szó, hogy egészen a január 31-ei határidőig a "régi rendszer" is érvényben van - azaz nem szükséges megkeresni az Oktatási Hivatalt a halasztás-ügyben, hanem elég a pedagógiai szakszolgálat szakértői által kiállított felmentési papír, amennyiben azt 2020. január 31-ig kiállítják.

2020 januárjában azonban kiderült, hogy a szakszolgálati kérvényezésre csak 2019. december 31-ig volt lehetőség, és még így is előfordulhat az, hogy azoknak a vizsgálatával sem tud végezni a szakszolgálat, akik december 31-ig benyújtották a kérvényt, ezért a szülőt átirányítják az OH-hoz. Januártól tehát úgy tűnik, így is, úgy is csak az Oktatási Hivatal adhat ki beiskolázási felmentést, ezért már nem is érdemes a szakszolgálatoknál próbálkozni.

Pedagógiai szakértők segítenek az elbírálásban
Az Emmi tájékoztatása szerint az Oktatási Hivatalhoz benyújtott kérelmek elbírálását pedagógiai szakértők végzik, akik mérlegelik a szülő kérelmében leírtakat és a gyermekkel foglalkozó szakemberek véleményét is.

Az Oktatási Hivatal minden szükséges információt közzétett a honlapján, és a tudnivalókról tájékoztatta az óvodákat is - áll a közleményben.

Ez is érdekelhet!
Óvoda- és iskolakezdés halasztása 2020: Ezek a legfontosabb változások »


Forrás: MTI
Fotó: Freepik

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2020.01.09