Hasfájás, hányinger, gyomorégés és más emésztési panaszok terhesen - Mikor kell azonnal orvos? Milyen homeopátiás szert szedhet a kismama?

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


Hasfájás, hányinger, gyomorégés és más emésztési panaszok terhesen - Mikor kell azonnal orvos? Milyen homeopátiás szert szedhet a kismama? Milyen homeopátiás szert szedhet a kismama, ha érzékeny a szagokra vagy éjszakai gyomorégéstől, folytonos böfögéstől szenved, illetve hirtelen fellépő és csillapíthatatlan hányinger, vagy túlzásba vitt ételfogyasztás esetén? Homeopata orvos tanácsai. - A homeopátia csodálatos gyógymód, mert olyan esetekben is használható, amikor a hagyományos gyógyszerek használata korlátozott, mint például a várandósság és a szoptatás időszaka. Az alábbiakban néhány szert ajánlunk a kismamáknak várandósság alatt leggyakrabban előforduló emésztési panaszokra. Ideális lenne mindenkinek egyénre szabott gyógyszert választani, de ehhez hosszas anamnézis felvételre, vizsgálatra lenne szükség. Kevesebb információ alapján, tüneti szerekkel is sokat lehet segíteni a panaszokon – mondja Dr. Sal Péter gyermekorvos, homeopata.


A várandósság alatti hasi panaszok kezelése homeopátiával


3 nap alatt nem észlelhető javulás? Akkor a homeopátiás szert fölösleges tovább szedni!
A tüneti szerekből, maximum 3 napig C12 vagy C15-ös potenciában, napi 3x5 golyó bárki számára veszélytelenül kipróbálható. Ha 3 nap alatt nem észlelnek javulást (ami már 1 nap után is várható), akkor az a szer nem jó, fölösleges tovább ismételgetni. A homeopátiás szereket egyaránt a lelki alkat (mentális kép) és a testi tünetek alapján kell kiválasztani. A testi tünetekben nagyon fontosak a modalitások, azaz mire és mikor romlik, illetve javul egy tünet.

Milyen hasi panaszoknál kell a várandósság alatt azonnal orvoshoz fordulni?

1. ha a várandósnál kiszáradásra utaló, bármely alábbi tünet fennáll:
 - beesett, aláárkolt szem
 - száraz nyelv és száj
 - acetonos lehelet
 - a bőr víztartalmának (turgorának) csökkenése (ha a hason, végtagokon redőbe emelt bőr elengedésre nem simul ki)
 - nincs vizelet fél nap alatt
 - hűvös végtagok
 - ájulás, elesettség, aluszékonyság, letargia, fenyegető sokk
2. a testtömeg több mint 10%-ának elvesztése
3. ha a páciens feltűnően aluszékony, letargiás
4. sárgaság észlelhető a bőrön és a szemen, bevérzés jellegű kiütések jelentkeznek a bőrön
5. húgyúti panaszok társulnak a hasmenéshez (vizelési fájdalom, véres vizelet, derékfájás)
6. ha fekete vagy véres a széklet
7. ha a hányadék véres, vagy kávéalj-szerű, fekete
8. cukorbeteg (diabeteses) páciens hasi fájdalma esetén
9. ha székrekedés után hirtelen, egyik pillanatról a másikra heves fájdalom lép fel, hányás és rossz közérzet kíséretében
10. ha a hányás fejsérülést követően jelentkezik
11. intenzív, csillapíthatatlan hasi fájdalmak esetén
12. ha mérgezésre (gyógyszer, növény) van gyanúnk
13. váratlanul megjelenő duzzanat a combhajlatban (sérv gyanú)

Fontos tanácsok várandós kismamáknak:
1. Ne adjunk a várandósnak hányás- vagy hasmenéscsillapító hagyományos gyógyszert, amíg az orvos azt el nem rendeli.
2. A legfontosabb teendő a folyadékpótlás, de ezzel párhuzamosan adhatók a homeopátiás gyógyszerek.
3. A hányás megszűnése után 1 órával kaphat csak először szilárd ételt a páciens.

Hasfájás, hányinger, gyomorégés és más emésztési panaszok terhesen - Mikor kell azonnal orvos? Milyen homeopátiás szert szedhet a kismama?

Homeopátiás gyógyszerek várandósság alatti hasi panaszokra - általános adagolási szabályok


• Székrekedés kezelésében elsősorban alacsony potenciájú szereket (C5-15 vagy D4-12) használjunk, napi 2-3-szor ismételve, maximum 3 napig. Siker esetén a kúrát hetente meg lehet ismételni 4-5 héten át.
• Hetek, hónapok óta tartó, krónikus székrekedés esetén (orvosi kivizsgálást követően), különösen, ha azt pszichés jellegű panaszok (szorongás, félelem a székeléstől) is kísérik alkati kezelés szükséges, ezért forduljon homeopátiás orvoshoz!
Itt is érvényes az a szabály, ha nem hat néhány nap után a gyógyszer, próbáljunk egy még hasonlóbbat keresni, mert vélhetően nem volt jó a szerválasztás.

COLCHICUM
A várandósság alatti túlzott szagérzékenység szere

Hányinger, mely az ételszagra fokozódik. Ezek a nők sokszor saját ételüket sem tudják megfőzni emiatt. Colchicum reumás, köszvényes panaszok kezelésére is alkalmas. Erre jellemző, hogy az ízületi fájdalom során nyugtalanok, mozogniuk kell, az ízület forró és duzzadt. A mentális képre jellemző, hogy a várandós képtelen szembenézni a rá váró feladatokkal, mégis megpróbál a végsőkig kedves, vidám maradni. Nyugtalan, hipochonder, olyan gyorsan beszél, hogy elfelejti a szavakat beszéd közben, a memóriája nem működik rendesen.

ROBINIA
A várandósság alatti savasság, éjszakai gyomorégés, savas felböfögés fontos gyógyszere

A beteg nehezen tud hányni és a hányás maró jellegű. A hasi fájdalom a mellkasba, hátba, szívtájékra sugározhat. Erős szomjúság jellemzi az állapotot. A várandós a panaszok miatt szorong, indítékszegény.

IPECACUANHA    
Hirtelen lép fel a hányinger, melyet a hányás sem enyhít

Görcsös köhögés fulladásérzettel, sok váladékkal, mely hányásig fokozódik. Jó szer asztmás köhögést kísérő hányás kezelésére. A nyelv nedves, tiszta, rózsaszín, bő nyáltermelés (Antimonium crudum, ha a nyelven fehér, vaskos, krétaszerű bevonat látható, Nux vomica, ha csak a nyelv gyökén van zöldes-sárgás bevonat). Étkezések után főleg túlevés, nehéz, zsíros ételek, éretlen gyümölcs fogyasztása után, illetve éjjel görcsös székelési inger jelentkezik, melyet hányinger kísér. Hasogató, görcsös hasi fájdalom a köldök körül. A széklet zöldes, nyálkás, habos, véres is lehet. Minden étel undort vált ki, a beteg inni sem kíván. Nyugalomra és szabad levegőre vágyik. Az állapot lelki okaként elnyomott érzelmek (düh, harag, félelem) szerepelhetnek.

NUX VOMICA
Olyan betegségek kezelésére alkalmas, melyek kiváltó oka a mértéktelen evés, túlzott serkentő italok (kávé, kóla, alkohol), túlzásba vitt fogyasztása

Az a páciens igényel  Nux vomica-t, akinek erős hányingere van, úgy érzi, hiába erőlködik, nem tud hányni. Ha mégis sikerül, megkönnyebbülést érez, de csak átmenetileg (az Ipecacuanha esetében nem csökken a hányinger-hányás után sem) hasonló a helyzet a székletürítéssel is, hiába van székelési inger, hiába az erőlködés, alig van széklet. Ez a görcsös erőlködéssel ürülő hasmenés a végbéltájékot igen megviseli, vérző aranyeres csomók alakulnak ki. A szájbűz, a keserű szájszag, a keserű-savanyú felböfögés étvágytalanságot okoz. Hasfájás, has puffadás jelentkezik, „mintha egy nehéz kő lenne a gyomrában”. A gyomorégés hajnali 3-kor kezdődik. A nyelv hátsó részén sárgás-zöldes lepedék látható, ami megerősítő tünet.

A Nux vomica páciens szagokra, zajra, fényre, huzatra túlérzékeny, és rendkívül fázós. Különösen reggel érzi rosszul magát (hányinger, hányás, stb.), még nyugalomra vágyna, a kényszerű mozgás, de még a hasra gyakorolt legkisebb nyomás (ruha) is idegesíti. Mogorva hangulatához nagymértékben hozzájárul a tarkótáji fejfájás és a fejében uralkodó tompaság, zavartság. Panaszai, ingerültsége étkezés után felerősödnek, ugyanakkor hányás, vagy székelés után enyhülnek. Jót tesz a közérzetének egy esti meleg fürdő vagy napközben egy rövid alvás. Túlterhelt, munkamániás, hajszolt életmódú, túlpörgetett temperamentumú, bosszús, mogorva páciens, aki esténként nem veti meg az élvezeteket.

Számos jól bevált homeopátiás szerünk van az emésztési panaszok enyhítésére. A fentiek csak a leggyakrabban használt szerek, melyek bevétele C, CH 9, 15 potenciában ajánlott, napi 1x2x, akár 3x.

Következő alkalommal a várandósoknak oly sok kellemetlenséget okozó szorulásra jól bevált szereket fogják megismerni.

Ne felejtsék el, a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület csapata várja kérdéseiket is »

Szerző: Dr. Sal Péter gyermekorvos, homeopata
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


2016.05.02