Hasfájós baba - Hogyan kezeljük?

Dr. Szabó Júlia

Újszülött

Dr. Szabó Júlia


Mi okozza az újszülött babák és csecsemők hasfájását? Mit ne együnk szoptatás alatt, hogy ne fájjon a baba hasa? Hogyan csillapítsuk a baba hasfájását? Egy 10 hónapos leányzó anyukájaként mára csak halvány emléke él annak a nehéz időszaknak, mikor a hasfájással küzdöttünk. Ez volt a legelső komolyabb probléma, amely megnehezítette napjainkat. Mind a kicsit, mind minket megviselt.
Mikor benne voltunk, egy kedves barátom azt mondta (tapasztalatból), hogy higgyem el, ha vége lesz (mert vége lesz!) ennek az időszaknak, nem is fogok emlékezni, milyen nehéz volt. És tényleg! Már csak nagyon halvány emléke él, és nem is tűnik olyan nehéznek. Pedig az volt!

Így a mai bejegyzésben azt fogjuk megnézni, hogy mitől is lehet a babáknak hasfájása és mivel lehet rajtuk segíteni, mivel lehet enyhíteni a panaszokat.
(A fenti kis történet pedig remélem reményt ad azoknak, akik ezzel a problémával küzdenek!)

A pici babáknak több okból lehet hasfájása:
1. Az egyik ezek közül, hogy a baba az evés (akár anyamellből, akár cumisüvegből történik) közben túl sok levegőt nyel és ez a gyomrából lejut a bélszakaszba, ahol problémát okoz

2. Okozhat problémát – anyatejes babáknál – az édesanya táplálkozása, ha olyan élelmiszert fogyaszt, amely az anyatejben kiválasztódva szélképződést, görcsöket vált ki a babánál

3. Tápszeres babáknál, magára a tápszerre lehet érzékeny a kicsi

4. Születésük után az újszülöttek szervezete nincs még felkészülve az anyatejes táplálásra, olyan értelemben, hogy hiányzik a megfelelő bélflóra illetve nincsenek meg a megfelelő enzimek, amelyek segítik a tej, a tejcukor (és egyéb szénhidrátok) lebomlását, így a laktóz egy része, az elégtelen emésztés következtében, a vastagbélbe kerül, ott bomlik le és az ezáltal keletkezett gáz okoz problémát

5. Helytelen szoptatási gyakorlat. Abban az esetben, ha az anya egy alkalommal mind a két melléből szoptat, előfordulhat, hogy a baba nem jut el a táplálóbb, sűrűbb hátsó tejig, csak az első, vizesebb, könnyebben ürülő (ún. szomjoltó) tejhez jut hozzá, amely lebomlása, magasabb cukortartalma miatt, megterhelheti a baba bélrendszerét, több bélgáz képződik

Attól függően, hogy mi okozza a problémát más és más lehet a megoldás

1. A túl mohó, sok levegő nyelésével járó etetés után segítség lehet, ha alaposan megbüfiztetjük a babát (tartson legalább 10 percig). Ki kell tapasztalni, mert vannak babák, akiknek azonnal megy és vannak, akik csak hosszas fenékrázás, hátveregetés után hajlandóak megszabadulni a felgyűlt levegőtől
Kivételt képezhetnek az éjszakai etetések, mikor a pici szinte félálomban eszik. Nyugodtabban, lassabban, mint a nappali etetéseknél, így kevesebb levegőt nyel és nem is feltétlenül válik szükségessé a büfiztetés, amivel csak felébresztenénk a babát. De ezt is mindenki maga tapasztalja ki. Nagyon hasfájós babáknál, és ha a tapasztalat is azt mutatja, hogy tud büfizni éjszaka is, lehet megéri megkockáztatni a felébredést, ahelyett, hogy a lenyelt levegő tovább juthasson a bélszakaszba.

2. Szintén ki kell tapasztalni, melyek azok az élelmiszerek, amelyek fogyasztása után a baba nyűgösebbé, hasfájóssá válik. Vannak olyanok, amelyek eleve nem ajánlottak (pl.: K-betűsek: káposzta, karfiol, karalábé; vagy a bab, borsó…), vagy csak nagyobb mennyiségben kerülendők (pl.: tej, hagyma…). Bár a legújabb ajánlások szerint az anyuka egyen ugyanúgy mindent, mint előtte, csak figyelje gyermekét, mi az, ami problémát okoz, és azokat kerülje.

3. Rengeteg féle tápszer van forgalomban. Meg kell találni, melyik nem bántja a kicsit. (bár sajnos nem olcsóak, még a támogatással együtt sem!)

4. Ebben a pontban két, aránylag új dologra hívnám fel a figyelmüket.
Az egyik csepp laktáz enzimet tartalmaz, amely elbontja a laktózt, így nem jut a vastagbélbe, ahol a laktobacillusok és a bifidokaktériumok lebontanák (többek között tejsavvá és hidrogén gázzá), így megelőzi a bajt: C***** csepp
Adagolása: „C***** biztonságosan alkalmazható születéstől kezdve. A C***** cseppeket a panaszok fennállása esetén minden etetésnél alkalmazhatja, anyatejes és tápszeres táplálás esetén is.
Akár anyatejbe, akár tápszerbe adagolja a C***** cseppeket, mindig hagyja 20 percet állni a C*****es tápszert/ anyatejet az etetés megkezdése előtt, hogy az megfelelően ki tudja fejteni a hatását! Anyatejes táplálás esetén az enzimes anyatej adását követően rögtön tegye mellre a csecsemőt.
A cseppek közvetlenül a csecsemő szájába nem adagolhatók, mert hatásukat úgy nem tudják kifejteni!”

A másik csepp probiotikumot tartalmaz, amelynek a bélflóra kialakításában van szerepe: BioG**** csepp:
Lactobacillus reuteri Protectist tartalmaz, amely akár születéstől kezdve biztonságosan adható.
„A Lactobacillus reuteri az emberi szervezetben már születésünktől fogva természetesen kolonizálódó törzs, mely a szoptató anyák tejéből is izolálható. Egyike azon kevés Lactobacillus törzseknek, mely kifejezetten az emberi bélrendszerben történő életre adaptálódott, és tökéletes szimbiózisban él velünk. A legtöbb baktérium természetes élettere ezzel szemben az emberi szervezeten kívül található, és csupán táplálékaink fogyasztásával jut bélrendszerünkbe, majd rövid időn belül távozik is onnan.
A Lactobacillus reuteri további megkülönböztető jellegzetessége, hogy egy természetes antimikrobiális anyag, a Reuterin termelésére képes.”

5. A szoptatás, bár kívülállóként, igen egyszerűnek tűnhet, de aki szoptatott már, tudja, hogy nem így van. Nem egyszerű elsajátítani a megfelelő technikát és megtanulni kiismerni a babát, mikor eszik, és mikor csak úgy tesz.
Ebben segítséget nyújthatnak a védőnők, szoptatási tanácsadók és a megfelelő információk összegyűjtése.

Ezen felül léteznek még egyéb gyógyszerek és gyógyhatású készítmények, amelyekkel enyhíthetünk a tüneteken.
- Ilyen hatóanyag a szimetikon, amely több készítményben is megtalálható: E*********** emulzió, I******* szuszpenzió, S** S******** emulzió.
Újszülötteknek is adható!
A bélgörcsöket az okozza, hogy a baba beleiben a gázok habszerűen, sok kicsi buborék formájában vannak jelen, melyek eltávozása nehézségbe ütközik. A szimetikon ezeket a kis buborékokat nagyokká alakítja megkönnyítve, ezáltal a szelekkel és levegővel való mielőbbi távozásukat.
Tehát fizikai úton szünteti meg az emésztési zavarok, levegőnyelés vagy egyes ételek okozta gázfelhalmozódást a gyomor-bélrendszerben.
A hatóanyag a csecsemő gyomrából, beleiből nem szívódik fel, így általános hatást, így mellékhatást sem tud kifejteni!

- G**** W**** hascsikarás elleni víz - angolvíz.
1 hónapos kor alatt nem adható!
Hatóanyaga: kapormagolaj és szódabikarbóna
A szérum lágyan feloldja a megrekedt légbuborékokat, megnyugtatja a görcsös hasizmokat és gyors, kellemes enyhülést hoz.

Remélem ez a kis összefoglaló a segítségükre lesz!

Dr. Szabó Júlia

Újszülött

Dr. Szabó Júlia


2013.03.28