Hatásosak-e a kullancsriasztó spray-k? Hogyan távolítsuk el a kullancsot?

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


Hatásosak-e a kullancsriasztó spray-k? Mit tegyünk, ha kullancsot találunk magunkban? Hogyan kell kiszedni a kullancsot? Szabad-e olajat, krémet tenni a kullancsra? Hatásos-e a polybé-vitamin a kullancscsípés ellen? Bár létezik oltás is a kullancsok által okozott fertőzések ellen, az sajnos csak a vírusos agyhártyagyulladás ellen véd. A Lyme-kór kórokozóját a megfelelő antibiotikum pusztítja el.

Hogyan előzzük meg a kullancs által okozott betegségeket?
A kullancs által terjesztett betegségek megelőzésében  az nem jó módszer, ha félelemből lemondanánk egészséges kirándulásról, túrázásról. Mégis, ha megtehetjük, kerüljük a kullancs által kedvelt helyeket, azaz a bozótokat, állatok járta legelőket. Pihenéshez mindig terítsünk a földre pokrócot! Mivel kullancscsípésre leginkább a magas füves, sűrű bozótos területeken és a lombos erdőkben számíthatunk, a kockázatot a megfelelő öltözékkel is csökkenteni lehet. Ajánlatos a lötyögő nadrágszárat a zokniba, az inget a nadrágba tűrni, hogy ne tudjon se bejutni, sem belül felmászni a parazita. A galléros, hosszú ujjú ingek biztonságosabbak. 

Kullancsriasztók
A kullancsriasztó kenőcs, spray jó szolgálatot tehet, érdemes még a ruhánkat is befújni vele, de tudnunk kell azt, hogy hatása csak két-három óráig tart.

Tévhitek a polybé-vitaminról
A köztudatban elterjedt, hogy a polybé-vitamin erőteljes, a bőrből kipárolgó szaga elriasztja a kullancsokat, ezért egyesek már a kirándulás vagy nyaralás előtt szedni kezdik, ám ez tudományosan nincsen még bizonyítva, ugyanakkor megalapozatlan biztonságérzetet kelt, ezért inkább káros, mint hasznos.

Hogyan távolítsuk el helyesen a kullancsot?
A megelőzés szempontjából a legfontosabb hogy a kirándulás, természetben tartózkodás végén az egész testünket vizsgáljuk át, sőt még a levetett ruhadarabokat is rázzuk ki. Amennyiben kullancsot találunk, azt helyesen, a következőképpen távolítsuk el: A bőrbe fúródott kullancs eltávolítására csak néhány óra áll rendelkezésre, mivel a csípés utáni első órában az állat csak szív, ilyenkor elenyésző a fertőzésveszély. A kockázat azonban 4-8 óra után ugrásszerűen megnő, mert a kullancsban a kórokozók néhány óra alatt fölszaporodnak, és a nyála is fertőzötté válik.  A kullancs kiszedésének helyes módszere, ha a fejéhez - azaz a bőrhöz – legközelebb fogjuk meg csipesszel és egyenletes, lassú mozgással, enyhe csavarással kihúzzuk. Vigyázzunk, ne nyomjuk meg a potrohát, mert abban vannak a kórokozók, abból szabadulhatnak ki. Semmilyen következménye nincsen annak, ha a kullancs feje a bőrben marad, mert abban nincsenek kórokozók, és akár magától is kilökődik egy-két nap után. A kullancs eltávolításának korábban egyik kedvelt eleme volt a parazita megfojtása olajjal, krémmel, zsírral. Pedig ezek a módszerek inkább veszélyesek, mint célravezetők, hiszen öklendezésre késztetik az állatot, s mivel például a Lyme-kór okozója a kullancs gyomrában tanyázik, ezzel siettethetjük a fertőzést.

Védőoltással is védekezhetünk a kullancs által okozott agyvelőgyulladás ellen
Mivel a kullancs okozta agyvelőgyulladás ellen van védőoltás, azoknak a gyerekeknek, felnőtteknek, akik olyan területen élnek, vagy olyan területre mennek (pl. nyaralni, táborozni), ahol fertőzött kullancsok élnek, javasolt a védőoltás. A teljes védettséghez 3 oltás szükséges, ezért érdemes idejében, 1 évvel előbb elkezdeni az oltásokat. Még egyszer hangsúlyozom, hogy ez a Lyme-kór ellen semmilyen védelmet nem jelent, az védőoltással nem előzhető meg.

Fontos tudnivaló
Amennyiben kullancscsípést szenvedtünk el, akkor annak idejét jegyezzük fel, s a következő hetekben figyeljük a helyét. Ha bármilyen elváltozást vagy tünetet észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz.
 
Dr. Szabolcs Andrea
Forrás: www.bethesda.hu


Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


2013.07.18