Hatósági házi karantén koronavírus idején: Mit szabad és mit nem, ha házi karanténba kényszerülsz? - Hivatalos tájékoztató

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Hatósági házi karantén koronavírus idején: Mit szabad és mit nem, ha házi karanténba kényszerülsz? - Hivatalos tájékoztató A koronavírus cseppfertőzéssel és nagyon gyorsan terjed, ezért a tömeges járvány megelőzéséhez az a legfontosabb, hogy ne fertőzzük meg egymást. Ezért azokat, akik potenciálisan fertőzöttek, hatósági házi karanténra kötelezhetik. A koronavírus cseppfertőzéssel és nagyon gyorsan  terjed, ezért a tömeges járvány megelőzéséhez az a legfontosabb, hogy ne fertőzzük meg egymást. Ezért azokat, akik potenciálisan fertőzöttek, hatósági házi karanténra kötelezhetik.

Mit jelent a házi karantén?
A házi karantén egy rendkívüli járványügyi intézkedés. A hatóság ilyenkor elrendeli, hogy a potenciálisan fertőzött, de tünetmentes személy 2 hétig kizárólag az otthonában tartózkodjon.  

Ha megszeged a szabályokat, bűncselekményt követsz el
A bejárati ajtóra ilyenkor ki kell ragasztani egy hatósági feliratot, az úgynevezett piros lapot, amely arra figyelmeztet, hogy a lakásban járványügyi megfigyelés alatt álló ember van. Aki megszegi a karantén szabályait, bűncselekményt követ el.

Hatósági házi karantén koronavírus idején: Mit szabad és mit nem, ha házi karanténba kényszerülsz? - Hivatalos tájékoztató

A járványügyi megfigyelés alá helyezett személy a megfigyelés időtartama alatt a kijelölt területet nem hagyhatja el, másokkal csak a fertőzés megakadályozását biztosító rendszabályok betartásával érintkezhet, és egyéb szabályokat is köteles betartani:
 

10 szabály házi karantén esetén


1. A járványügyi megfigyelés időtartama alatt otthonában köteles tartózkodni, azt nem hagyhatja el.

2. Otthonában vendéget nem fogadhat.

3. Köteles saját használati tárgyait, háztartási eszközöket (tányér, pohár, evőeszköz stb.), textíliát (ruhanemű, törülköző, ágynemű, konyharuha stb.) használni, azokat otthonában tisztítani és tárolni.

4. Szükséges egészségügyi ellátás esetén köteles a kezelőorvossal/ügyeletes orvossal előzetesen egyeztetni.

5. Légúti tünetek (láz, köhögés, légszomj) megjelenése esetén köteles azonnal a háziorvost vagy ügyeletes orvost értesíteni és a tőle kapott utasításoknak megfelelően eljárni.

6. Az átadott figyelmeztető feliratot köteles a tartózkodási helyének bejárati ajtaján elhelyezni.

7. Az országos tisztifőorvos ajánlása alapján a hatósági házi karanténra kijelölt személynek a háztartási szemetet dupla zsákba helyezve kell a szemétkukába tenni.

8. Postát, áruszállítót fogadhat, az ajtóban átveheti a küldeményt, mert ezek az esetek nem számítanak szoros kontaktusnak.

9. Ugyanígy átveheti az ajtóban egy hozzátartozójától az ételt is, amit hoztak neki.

10. Aki ilyen karanténban van és az ellátását nem tudja megoldani, az önkormányzattól kérhet segítséget.

Forrás: Police.hu
Fotó: MTI/Varga György

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2020.03.20