Hétéves kisfiút kellett újraéleszteni egy budapesti strandon vasárnap - Nem lélegzett, amikor kihúzták a vízből

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Hétéves kisfiút kellett újraéleszteni egy budapesti strandon vasárnap - Nem lélegzett, amikor kihúzták a vízből A nagy kánikulában sok család menekül a strandokra, de sosem szabad elfeledkezni arról, hogy odafigyeljünk a gyerekekre, hiszen néhány perc alatt is bekövetkezhet a tragédia. A nagy kánikulában sok család menekül a strandokra, de sosem szabad elfeledkezni arról, hogy odafigyeljünk a gyerekekre, hiszen néhány perc alatt is bekövetkezhet a tragédia. Vasárnap ismét egy gyerek életéért kellett küzdeni az egyik strandon, szerencsére most a segítség időben érkezett.

Eszméletlen állapotban húzták ki a vízből
Mint a rendőrség hivatalos weboldalán, a police.hu oldalon írják, július 25-én, vasárnap éppen egy 13. kerületi strandon teljesített szolgálatot egy angyalföldi járőrpár, amikor kora délután a strandolók szóltak nekik, hogy az egyik medencéből egy eszméletlen kisfiút emeltek a partra, és megkezdték az újraélesztését.

A járőrök nem tétlenkedtek, egyikük azonnal átvette az anyától a gyerek szívmasszázsát, míg társa értesítette a mentőket.

Sikerült újraéleszteni
Szerencsére a gyors beavatkozásnak köszönhetően a 7 éves kisfiú pár percen belül már újra lélegezni kezdett, a kiérkező mentők azért a biztonság kedvéért beszállították a kórházba.


(illusztráció)

Ez idén már nem az első eset, hogy egy gyermek életéért kell küzdeni a strandon: két hete Karcagon egy hétéves kisfiú fulladt a gyógymedencébe, életét nem sikerült megmenteni; majd pár napra rá a dunaújvárosi strandon élesztettek újra egy négyéves kisfiút.

Mindkét korábbi esetben felhívták a figyelmet a strand üzemeltetői, hogy gyerekeket még egy pillanatra sem szabad felügyelet nélkül hagyni, akkor sem, ha látszólag szépen eljátszik a gyerekmedencében, mert bármikor bekövetkezhet a tragédia.

Ezek a fuldoklás igazi jelei
A szakemberek szerint azért is nehéz észrevenni, ha valaki fuldoklik, mert nem jár látványos csapkodással és kiabálással, mint ahogy a filmekben megszoktuk.

Mire figyelj?
- Már nincs levegője, hogy segítséget kérjen, ezért a fuldokló csendben van a vízben
- A feje félig már a víz alatt van, a száját próbálja a víz felszíne felé tartani, hogy levegőhöz jusson.
- Segítségért nyújtózkodás helyett karjait a teste mellett, a víz alatt lefelé próbálja nyomni, hogy fent tartsa magát a felszínen.
- Nem rugdalózik mindenfelé, a fulladó ember maga alatt tapossa a vizet, amíg van ereje, le-fel mozog vagy szinte mozdulatlannak tűnhet - feltűnő lehet a függőleges tartás a vízben.
- Mindez nagyon gyorsan lejátszódik, 20-60 mp-ig képes így ellenállni az ember, utána elmerül

Kapcsolódó cikkünk:
Meg lehet fulladni strandolás után is? Honnan tudhatod, hogy víz került a gyerek tüdejébe? - Gyermekorvos válaszol »


FRISSÍTÉS:
A hétvégén kettős tragédia történt a Balatonnál: július 25-én, vasárnap délután egy 13 és egy 17 éves fiú fulladt a vízbe Alsóbélatelepnél »

Forrás: MTI
Fotó: Pixabay (illusztráció)

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2021.07.26