Hétköznapi dolgok másállapotban: Milyen veszélyek leselkednek a kismamára? - Hosszú utazás, kisállatok, balesetek

Dr. Rácz Tibor

Babavárás

Dr. Rácz Tibor


Hétköznapi dolgok másállapotban: Milyen veszélyek leselkednek a kismamára?  - Hosszú utazás, kisállatok, balesetek Sokan úgy gondolják, hogy a baba érkezése előtti utolsó kettesben eltöltött időt kihasználják egy nagy utazásra, egy egzotikus helyen eltöltött nyaralásra, hiszen a kibővült családdal erre - egy ideig - úgysem lesz idejük.

Nemcsak egy hosszú utazás, de a mindennapok is tartogathatnak kellemetlen, sőt veszélyes helyzeteket is. A növekvő pocak, az esetleges fáradtság, szédülés miatt sajnos gyakran előfordul, hogy a kismamák elesnek és megütik a hasukat. Mi ilyen helyzetben a teendő? Dr. Rácz Tibor szülész-nőgyógyásztól kértünk segítséget.

Utazhatnak-e a kismamák?
Nincs akadálya annak, hogy a kismamák utazzanak, de a hosszú repülőutakat és az extrém ötleteket érdemes elkerülni. A 10-12 órás repülés még a nem várandós szervezet számára is megterhelő. 34 vagy 36 hetes várandósság után bizonyos légitársaságok nem vállalják a felelősséget és nem adnak el jegyet kismamáknak.

Az egzotikus tájakra utazásnál megnő a fertőzés veszélye is (pl. sárgaláz, Hepatitis, stb.), így a távolabbi utakat érdemesebb máskorra időzíteni.

Ez is érdekelhet!
10 dolog, amit tegyél meg a pároddal, mielőtt megszületik a kisbabátok »
Érintkezhetnek-e állatokkal a várandósok?
Idegen állatoktól érdemes távolságot tartani, nem megsimogatni a kóbor kutyákat, ismeretlen macskákat, hiszen nem lehet tudni, hogy be vannak-e oltva és ezzel a kismama kiteszi magát a toxoplazma fertőzésnek.
 

A leggyakoribb kismamabalesetek és a teendők


Mit tegyen a kismama, ha elesik?
Bár a lovaglást és az esésveszélyes sportokat nagy pocakkal már hanyagolni kell, hétköznapi helyzetben is történhetnek balesetek, például lépcsőn lemenetel közben. Ha megtörténik a baj, akkor a legfontosabb, hogy ne essenek pánikba, pihenjenek le és figyeljék, hogy nem történik-e valamilyen változás a magzatmozgásban. Ha a baba nem mozog, vagy nem olyan gyakran és intenzíven, mint előtte, akkor feltétlenül keressék fel az orvost. Ugyanez a teendő abban az esetben is, ha az elesést követően a magzatvíz szivárogni kezd, vagy vérzés jelentkezik.

Veszélyes lehet-e a magzatra, ha a kismamát áramütés éri?
Ha kis feszültségű áramütés éri a kismamát (csak megcsípi egy elektromos készülék), akkor nem kell megijedni, semmilyen károsodást nem okoz a magzatban. Amennyiben nagyfeszültségű áram csapja meg (220 V), akkor viszont feltétlenül keresse fel az orvosát és kérjen ultrahang-kontrollt!

Szerző: Dr. Rácz Tibor szülész-nőgyógyász
Fotó: Unsplash/Christin Noelle


Dr. Rácz Tibor

Babavárás

Dr. Rácz Tibor


2008.04.28