Hogyan fogyjunk okosan?

Szülők lapja

Szépség, divat

Szülők lapja


Hogyan fogyjunk okosan?

A dietetikusok szerint a legfontosabb az elérhető célok kitűzése és az állandó önellenőrzés. SMART módszer a hosszú távú eredményért.

Mostanra valószínűleg a legtöbbünknek az újévi fogadalmak már csak kósza emléket jelentenek, ezért jobban tesszük, ha felfrissítjük a memóriánkat. Különösen azok, akik úgy döntöttek, megszabadulnak néhány kilótól az újévben.


Mi az a SMART módszer?
Brittany Glassett, a Porter Adventista Kórház étkezési tanácsadója szerint a SMART módszer segítségével mindenki elérheti a kívánt eredményt. A SMART betűszó a specifikus, mérhető, fenntartható, elérhető és időszerű szavakat rejti magában, és ezek szem előtt tartásával hosszú távú eredményt érhetünk el a fogyás területén.


A célkitűzések meghatározása
Az egyik legfontosabb szempont a specifikusság. A legtöbben csak elhatározzák, hogy mostantól `rendesen` fognak étkezni, ez azonban kevés. Határozzuk el, hogy havonta csak három alkalommal eszünk gyorsétteremben és ehhez tartsuk magunkat. Írjuk le céljainkat és egyszerre csak egy-két elemre koncentráljunk: amint teljesítettük az általunk kitűzött célokat, keressünk újabbakat, de ne felejtsük el, hogy az életmódváltáshoz idő kell.


Kis lépésekkel kell kezdeni!
Ms. Glassett szerint fontos továbbá, hogy kis lépésekkel kezdjük. Ne akarjunk egyből húsz kilót leadni, elégedjünk meg kettővel, mondjuk egy hónap alatt. Kérjük családunk és barátaink segítségét: mondjuk el nekik céljainkat és kérjük meg őket, hogy folyamatosan ellenőrizzenek minket.


Egy kis segítség a látványos eredményhez!
Ms. Glassett összeállított továbbá egy listát, amelyen olyan életmódbeli változtatások szerepelnek, amelyek egyszerűek ugyan, de mégis látványos eredményt érhetünk el velük:

- Fogyasszunk több teljes kiőrlésű gabonát. Ezek egészséges rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak. A rostok növelik a teltségérzetet, így kevésbé leszünk éhesek két étkezés között.

- Adjunk több színt az étrendünkhöz színes zöldségek és gyümölcsök formájában. Próbáljunk tányérunkra varázsolni legalább három színt a fehéren, a sárgán és a krémszínen kívül.

- Ne hagyjunk ki étkezéseket. Együnk inkább gyakrabban kevesebbet, mint sokat, de ritkábban.

- Lehetőleg ne fogyasszunk cukros üdítőket és energiaitalokat, ezek ugyanis tele vannak üres kalóriával.

- Válasszuk az olívaolajat a napraforgóolaj helyett, az ugyanis jótékonyan hat szívünkre.

- Vezessünk étkezési naplót, legalább hetente négyszer-ötször. Azok, akik folyamatosan figyelik a napi kalória-bevitelüket általában könnyebben fogynak és könnyebben tartják magukat diétájukhoz, mint azok, akik nem vezetnek étkezési naplót.


Fotó: Freepik


Szülők lapja

Szépség, divat

Szülők lapja


2011.02.03