Hogyan lehet harmonikus a párkapcsolatod?

Gelsei Bernadett

Párkapcsolat

Gelsei Bernadett


Hogyan lehet harmonikus a párkapcsolatod?

Sok párkapcsolati probléma oka a lojalitás hiánya. Mi is az a lojalitás és hogyan nyilvánul ez meg a párkapcsolatban? Hogyan legyünk lojálisak partnerünkhöz?

Mit is jelenet valójában a lojalitás egy párkapcsolatban?

Sok definíció létezik, amelyek a lojalitást a hűséggel kötik össze, valójában azonban azt gondolom, ez csak egy megközelítése a párkapcsolati lojalitásnak. Nem csak a társunkhoz való hűséget jelenti, a megcsalás értelmezésében a lojalitás ennél sokkal többet jelent.

Pszichológiai kutatások kimutatták, hogy az érzelmi harmóniát tartják a legerősebbnek egy kapcsolatban a megkérdezett párok, amelyet aztán a következő kifejezésekkel kötöttek össze: hűség, lojalitás, szeretet és szerelem, valamint az áldozatvállalás. Ezeknek a jelentése azonban sokszor összemosódik, felcserélődik. A gond abból eredhet, hogy nagyon sokszor evidenciaként kezelik ezeket a kifejezéseket, értékeket, elvárásokat a párok, és nem szánnak időt azoknak a részletes átbeszélésére, pedig sok félreértéstől, vitáktól szabadulnának meg.

 

Sok párkapcsolati probléma oka a lojalitás hiánya

A praxisom során azt tapasztaltam, hogy sok problémának gyökere a lojalitás hiánya, de nem a hűtlenség értelmezésében, mivel azt könnyű felismerni. A lojalitás ez a fajta kiterjesztése az elköteleződés, az áldozatvállalás hiányáról szól, ami versengésben, rivalizálásban, fel nem vállalásban nyilvánul meg - ám tudatos szinten ezek így nincsenek megfogalmazva, kimondva, csak a negatív érzelmeket fejezik ki, amelyek ezekhez köthetőek. Éppen ettől nehéz megfejteni a benne lévőknek, hogy valójában mi is az alapprobléma, mert az érzelmek elviszik őket.

 

Nézzünk meg három tipikus lojalitási problémát:

1. Férj nem tud dönteni a feleség vagy az anyja között

László és Judit közötti feszültségek és nézeteltérések legfőbb problémája az volt, hogy Judit soha nem érezte László lojalitását. Ez olyan helyzetekben nyilvánult meg, amikor Lászlónak döntenie kellett Judit és még valaki között, leggyakrabban saját anyja és felesége között. Valójában mindkét fél felé ígéretet tett, hogy egyiket se bántsa meg. Amikor helyzetbe került, megoldásként kilépett belőle, magukra hagyva a nőket. Ezekből aztán nagy veszekedések lettek, de Judit nem tudta jól megfogalmazni, hogy valójában mi a sérelme ebben a helyzetben. Amikor eljöttek hozzám és elhoztak egy konkrét esetet, akkor lett számukra is egyértelmű, hogy Judit nem érezte az elköteleződés ilyen fajta megnyilvánulását Lászlóban és ezt lojalitás hiányaként élte meg. Ekkor értette meg László, hogy neki kizárólag most már a felesége mellett kell lojálisnak lennie, ha kell, akkor az édesanyával szemben is, így marad meg a béke és szeretet a házasságukban.

 

2. Férj/feleség és barátok közötti elköteleződés

Tipikus példája ennek, amikor például a férj bizonyos barátait nem szereti a feleség, de a férjet ez látszólag nem zavarja, és folyton olyan helyzetbe hozza a feleségét, hogy együtt kelljen időt töltenie ezekkel az emberekkel.
Edit és Béla esete a következő: Béla szereti esténként felhívni barátait magukhoz, azonban Edit párat nem kedvel közülük. Ezt Béla is jól tudja, azonban kínosnak és kényelmetlennek érzi azt, hogy mit kezdjen ezzel a helyzettel, ezért azt teszi, hogy ignorálja Editet. Megteheti, hiszen ő érzi Edit lojalitását és tudja, hogy a  felesége soha nem hozná őt kellemetlen helyzetbe ezen barátai előtt. Ez így is van, azonban Editnek fogy a türelme, azt szeretné, hogy ezek a barátok ne jöjjenek fel a lakásba, hanem velük külső helyszínen találkozzon férje. Amikor a konzultációnk erre a pontra érkezett, sikerült Bélának megértenie, hogy azzal, hogy nem áll ki felesége mellett, ő azt úgy éli meg, hogy nem érzi a lojalitását, elköteleződését és szeretetét. Az is fontos volt a megoldásban, hogy ne adja ki a feleségét, vagyis ne azzal magyarázza ezt a barátainak, hogy azért ne gyertek fel, mert Edit nem szeret benneteket. Ha ezt tenné, azzal Edit azt élné meg, hogy egy számára is kínos, kényes témában a férje kiadta őt azért, hogy önmaga jobb színben tűnjön fel.  Ezt végül úgy oldották meg, hogy Béla egész egyszerűen azt mondta ennek a két barátjának, hogy minden héten van kimenője, amit velük szeretne eltölteni, így mindenki boldog volt és a lojalitás is megvolt.

 

3. A másik szeme láttára történő flörtölés

Ez egy klasszikus hűtlenségből fakadó lojalitási probléma, ami azért érdemel pár szót, mert nagyon sok párnál jelent féltékenységi veszekedést, megbántást, és az a tapasztalatom, hogy aki flörtöl, nem igazán érti, hogy ezzel mi a problémája  a másiknak. A másik fél pedig a megbántottság miatt képtelen ezt a megfelelő csatornán megfogalmazni a másiknak.
Lénárt és Olga között gyakori a féltékenységnek ez a formája. Lénárt úgy érzi, hogy Olga nem lojális hozzá, és sokszor hozza őt kellemetlen, megalázó helyzetbe, amikor elmennek együtt szórakozni és Olga látványosan ismerkedik más férfiakkal, beszélget velük. Még amikor ártalmatlan beszélgetésről is van csak szó, már akkor is Lénárt úgy érzi, hogy Olga flörtöl - megint az ő szeme láttára. Természetesen ezt akkor szóvá is teszi a férj, amitől aztán Olga veszíti el a fejét, mert úgy érzi, korlátozva van, párja figyeli őt és a szabadsága sérül ezekben a helyzetekben. Ezekből a helyzetekből egyre több és egyre nagyobb veszekedések alakultak ki közöttük, mikorra eljöttek hozzám azzal a kéréssel, hogy nagyon szeretnének együtt szórakozni úgy, mint régen, boldogan.  Az áttörés akkor történt, amikor Lénárt a kérdéseim segítségével, a megfelelő kommunikációs csatornáját találta el Olgának, és meghallotta azt, hogy ilyenkor a férje megalázva, elhagyatva, nem felvállalva érzi magát. Ezek az érzések a férjét úgy leblokkolták, hogy frusztrációját csak kötözködéssel tudta levezetni, a valós érzelmeit nem tudta kifejezni. Lénárt is megértette, hogy az a mód, ahogy ezt a felesége felé kommunikálta, nem volt megfelelő, mert abból Olga azt élte meg, hogy kisgyereknek nézik, és egy dorgáló szülővel van dolga. Ez a régi gyermeki énjét hívta elő, ami a lázadás volt, ezért reagált így, hiszen nem tudta, hogyan hozza fel magát ebben a szituációban felnőtt nővé. Amikor ezt megértették, mindketten képesek voltak megoldást találni erre a helyzetre: Olga nyugodtan ismerkedhet, de mindig vonja be ezekbe a beszélgetésekbe férjét, és ha ő mégis úgy ítéli meg, felesége olyan messzire ment, ami számára már bántó, akkor egy  általuk megbeszélt jellel azt jelzi, és Olga elköszön és a további időt férje mellett tölti. Ez mindkettőjük számára megfelelő megoldás volt.  

 

A fenti három példából kitűnik, hogy a lojalitás egy kapcsolatban valójában egy gyűjtő fogalom és érték, ami szorosan összekapcsolódik a felvállalva és szeretve vagyok, kiállnak értem, én fontos vagyok neked érzésekkel. Érdemes a házasságunkba ezekre a helyzetekre rákérdezni és ebből a szemszögből megvizsgálva a problémát, megoldásokat keresni. 

 

Fotó: Freepik


Gelsei Bernadett

Párkapcsolat

Gelsei Bernadett


2013.11.22