Hűséges, vagy hűtlen? Mitől függ?

Szülők lapja

Párkapcsolat

Szülők lapja


Hűséges, vagy hűtlen? Mitől függ?

Az agyunkban található két kémiai anyagnak döntő jelentősége van abban, hogy életünk során hosszú időn keresztül ragaszkodunk-e ugyanahhoz a partnerhez, vagy folyton az újdonságot keressük.

Dr. Helen Fischer, a világ egyik vezető antropológusa több mint három évtizeden keresztül tanulmányozta a romantikus szerelem mibenlétét. Elmondása szerint a másik személy iránt érzett vonzalomban nagy szerepet tölt be a kémia.

Dr. Fischer szerint négy alapvető típusba sorolható az emberek személyisége: vannak a felfedezők, az építészek, a rendezők és a tárgyalók. Hogy ki melyikbe tartozik, azt az agyunkban található két kémiai anyag - a dopamin és a szerotin -, valamint két hormon, a tesztoszteron és az ösztrogén szintje határozza meg.

Személyiségtípusok


1. Nyugodt, hűséges
Ha a szerotonin van jelen dominánsan, akkor az „építész” kategóriába tartozunk, az ilyen emberek nyugodtak és hűségesek a párjukhoz.

2. Hűtlen, kicsapongó
A dopamin dominanciája azonban ennek éppen az ellenkezőjét okozza, akikre ez jellemző, az mindig valami újat keres az életben.

3. Gazdag képzelőerejű
A magas ösztrogénszint gazdag képzelőerőt és kiváló társas készségeket eredményez.

4. Határozott, keményfejű
Akire inkább a tesztoszteron túlsúlya a jellemző, az többnyire határozott és keményfejű.

- A szerelem persze továbbra is egy megfejthetetlen misztérium marad, de az ismert mondás erre a helyzetre is igaz: ’a tudás hatalom’. Azaz, ha ismerjük önmagunkat, tudjuk mire vágyunk, hogyan szeretünk mi, és hogyan a másik, akkor megragadhatjuk a csodát, rátalálhatunk az igaz szerelemre és valóra válhatnak álmaink - fejtette ki Dr. Fisher.

Forrás: Medipress

Fotó: Freepik


Szülők lapja

Párkapcsolat

Szülők lapja


2011.03.01