Húsvét és tavaszi szünet 2023: 81 szuper program és elfoglaltság gyerekeknek - Akár jó, akár rossz az idő

Szülők lapja

Húsvét

Szülők lapja


Húsvét és tavaszi szünet 2023: 81 szuper program és elfoglaltság gyerekeknek - Akár jó, akár rossz az idő

Változatos húsvéti és egyéb programokkal várják a kicsiket és nagyokat a fővárosi és vidéki helyszínek, de egyéb kinti és benti ötleteink is vannak.

Változatos húsvéti és egyéb programokkal várják a kicsiket és nagyokat a fővárosi és vidéki helyszínek, lesz állatsimogató, tojásfestés, locsolás, tojásvadászat, mézeskalács-díszítés, koncertek, gyerekelőadások és kézműveskedés.

Ám ha nem éppen húsvéti programot kerestek, akkor is tele vagyunk ötletekkel, hol tölthettek el egy élményekkel teli napot vagy délután. Sőt, rossz idő esetén sem kell unatkoznotok a négy fal között!

Húsvét és tavaszi szünet 2023: 81 szuper program és elfoglaltság gyerekeknek - Akár jó, akár rossz az idő
 

Húsvéti programok 2023


1. Budapest - Vasúttörténeti Park


Európa legnagyobb, közel 70 ezer négyzetméteres interaktív vasúti parkja idén is egy nagyszabású húsvéti családi programmal nyitja meg a 2023 évi szezont. A már hagyományként megszervezett eseményre április 10-én, húsvéthétfőn kerül sor, és a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is számos színes programmal várják a családokat.

Húsvét és tavaszi szünet 2023: 81 szuper program és elfoglaltság gyerekeknek - Akár jó, akár rossz az idő

Különleges programok:
Április 10-én, húsvéthétfőn 10 órától 18 óráig biztosít ünnepi szórakozási lehetőségeket a Park a látogatóknak színes programokkal és előadásokkal.
- 11:00 órától az Ákom-Bákom Bábcsoport hozza el a gyerekeknek a "Világgá ment Csacsi és Bari" című történetét
- 13:00 órától az Aranykapu Hagyományőrző Társulat tavaszköszöntő műsora látható

A magyar népszokások interaktív, élőzenés előadás keretében is megjelennek a Vaga Banda gólyalábasok jóvoltából, akik többek között tojászsonglőrrel, látványos jelmezekkel, locsolóversekkel és tavaszköszöntő dalokkal érkeznek az eseményre.

Állandó programok
A Park legnépszerűbb állandó programjai közül is válogathatnak a látogatók: a kerti vasút, a fordítókorong és a gőzmozdony húsvéthétfőn is gondoskodnak a felhőtlen szórakozásról. A mozgalmasabb aktivitások kedvelői a kézi hajtányt is kipróbálhatják, de akár a pónilovaglással is tehetnek egy próbát.

Két izgalmas állomás között juthat idő arcfestésre vagy alkotásra a kézműves saroknál, de az állatsimogató kedves kis jószágait sem érdemes kihagyni. A főszereplő nyuszin kívül itt többek között egy holland törpe kecske és kisgidái várják a barátságos látogatókat.
Bővebben »


2. Budapest - Fővárosi Állat- és Növénykert


Nagypéntektől húsvéthétfőig sokféle programmal, többek között látványetetésekkel, állattréningekkel és -bemutatókkal, családi tojásvadászattal és kreatív kézműveskedéssel várja a közönséget a Fővárosi Állat- és Növénykert.

Közleményük szerint a húsvéthoz kapcsolódó programok részeként a Varázshegyben például a kreatív kézműveskedésben próbálhatják ki ügyességüket a gyerekek, de lesz családi tojásvadászat is, amely a főbejáratnál lévő információs pavilontól indul. Ugyancsak a főbejáratnál közös fotót is lehet készíteni a Nyuszival és a Tavasztündérrel.

Naponta 23 különféle bemutatót, tréninget és látványetetést is tartanak. Lesz állati helyszínelés, denevéretetés, oroszlánfóka-tréning, pingvinetetés, elefánttréning, bemutató az Állatkert vadállatmentő munkájáról, elefánttréning és kea-látványetetés is. Meg lehet majd nézni a pingvinek, a sörényes hangyászok, a gorillák és a ragadozók etetését is, a Cápasuliban pedig a gondozók könnyűbúvár felszerelésben merülnek le a cápák közé.
 
Mint írják, külön figyelmet szentelnek a felelős állattartásnak is, ebben a témában mind a négy napon lesz két-két előadás a Varázshegy Darwin-termében, 13 óra 30 perctől, majd 15 óra 30 perctől.

Az Állatkert háziállatokat bemutató zónájában, ahol az állatsimogató is található, több állat is született az elmúlt hetekben. A közönség már most megtekintheti Kucu, a Szabó Lőrinc-i ihletésű nevet viselő mangalica koca tíz kismalacát, valamint a törpekecskéknél növekedő tizenöt gidát. Húsvétra már a nemrégiben született gyimesi racka bárányokat is kiengedik a karámba.

A tájékoztatás szerint a Budapesti Állatkert kezelésében működő Margitszigeti Kisállatkertben is lesznek programok, méghozzá mind a négy napon, a pónisétáltatástól a kézműves sátorig. Minden nap 13 órátóla kisállatkert dolgozói egy külön program részeként mutatják be az itt lakó állatokat, köztük a mentett madarakat is.

Húsvétkor a családok gyakran vásárolnak élő nyulat házikedvencnek. E szokás kapcsán arra hívja fel a figyelmet a budapesti állatkert, hogy csak az tartson nyulat, aki hosszabb távon is felelősséggel gondját tudja viselni. Az Állatkert, amellett, hogy az állattartáshoz való felelős hozzáállásra buzdít, hivatalos honlapján a nyulak tartásával kapcsolatos tanácsokkal is segíti a kezdő nyúltartókat - olvasható az összegzésben.

A városligeti intézmény 2008 óta már nem fogad be megunt nyulakat. A felelős állattartás mellett valójában nem is lenne szabad léteznie a megunt nyulak fogalmának, hiszen a házikedvenc iránti felelősség egy életre szól, ami egy nyúl esetében akár tíz esztendő is lehet - fogalmaznak a közleményben.
Bővebben »


3. Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark


Változatos programok várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban húsvétkor: "rügyfakasztó vasárnap" madármegfigyelési napot rendeznek, "vízbevető hétfőn" pedig a húsvéti hagyományokkal ismerkedhetnek a vendégek - tájékoztatta Kodácz Csengele, az intézmény marketingvezetője az MTI-t.

A szakember elmondta, az ország egyik legnagyobb húsvéti rendezvénye kicsiknek és nagyoknak is kellemes kikapcsolódást ígér.

A tavasz köszöntéseként húsvét vasárnap madármegfigyelési napot rendeznek. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tagjainak közreműködésével a látogatók madárodúkat készíthetnek, megismerhetik a környezetükben használható madárbarát eszközöket.

A Puszta házában Puskás József a Dél-Alföld természeti értékeiről tart előadást, a Nagyréten pedig Gasztonyi Dániel mestersolymász mutatja be az ősi vadászati módszert. Ugyanitt délután a Köröstorki Ebtanoda közreműködésével kutyás engedelmességi bemutatót rendeznek, de az érdeklődők találkozhatnak terápiás kutyákkal is.

Húsvét hétfőn a skanzen utcáján sétálva, a portákra betérve a látogatók megismerhetik a húsvéti tojásfestés praktikáit, és kiderül, miként kell a legfinomabb húsvéti kalácsot sütni. A Szeged-alsóvárosi portán interaktív viseletbemutató és játszóház fogadja az érkezőket, a gyerekek pedig a kézműves játszósarokban próbálhatják ki ügyességüket. A Borica táncegyüttes és a Hatetudnád Tánctanoda tagjai néptáncbemutatót tartanak, amihez a látogatók is csatlakozhatnak, a talpalávalóról Mester László zenekara gondoskodik.

Délelőtt tojást kereshetnek a gyerekek a skanzenben, ahol a déli harangszó után az Ányási kápolnánál Antal Imre plébános a hagyományoknak megfelelően megszenteli a kalácsot, a sonkát és a tojást. Ezt az ünnep leglátványosabb eleme, a húsvéti locsolkodás követi, a viseletbe öltözött legények vizes vödröket ragadnak, és felkeresik a skanzen házainál a lányokat.
Bővebben »


4. Zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum


Tojásfestő, -díszítő és -patkoló bemutatókkal, folklórműsorokkal, kézműves foglalkozásokkal várják az érdeklődőket a Baranya vármegyei Zengővárkonyban működő Míves Tojás Múzeum húsvétváró programsorozatában április 2. és 10. között, a legtöbb program ingyenes!

Virágvasárnap és nagyszombat között tojásdíszítő technikákkal - tojásírással, -karcolással és -patkolással, valamint a magrátétes tojásdíszítéssel - ismerkedhetnek meg a látogatók délelőtt tíz órától - közölte az MTI-vel Nienhaus Rózsa, a múzeum vezetője, hozzáfűzve: a gyerekeket húsvéthétfőig mindennap nép játszóház várja az udvarban.

Húsvét és tavaszi szünet 2023: 81 szuper program és elfoglaltság gyerekeknek - Akár jó, akár rossz az idő

Április 2-án Borsós István tárogatóművész lép fel, majd kisgyerekek adnak elő folklórműsort az országos ifjúsági tojásíró verseny nyertes pályázóinak díjazása előtt. Virágvasárnap nemcsak a tojásdíszítő technikák, hanem a szalmával való kézműves tárgyak elkészítésének alapjait is elsajátíthatják az érdeklődők.

Húsvétvasárnap reggel kilenc órától indul a hímestojás-keresés faluszerte, fél tíztől pedig - ahogy majd hétfőn is - istentiszteletet tartanak a község református templomában.

Húsvéthétfőn, a nyolcnapos programsorozat záró napján az istentiszteletre népviseletbe öltözve vonul a Zengővárkonyi Népiegyüttes, majd a Zengővárkonyi Hagyományőrző Művelődési Egyesület tartja Húsvéti locsoló című néptáncos műsorát a múzeum előtt fél 11-től.

A múzeum a nagyhéten kívül is fogadja a látogatókat - szerda kivételével - mindennap 10 és 18 óra között.

A Míves Tojás Múzeum egyedülálló gyűjteményét 2000-ben a zengővárkonyi tájház pajtájában nyitották meg, a gyűjtemény mintegy 2400 kiállított és további 2100, tárlókban őrzött darabot tartalmaz.

Az intézmény anyagának különleges darabjai közé tartoznak az úgynevezett utaveszett, a huculmintás, a karcolt, a bőcsi írott, a viaszlevonatos, a temperával festett, a patkolt, a mag- és szalmarátétes és a dróttal díszített tojások is.
Bővebben »


5. Szentendrei Skanzen


Húsvétvasárnap és -hétfőn a keresztény kultúrkörhöz kapcsolódó hagyományok és a húsvéti népszokások is megjelennek a Skanzen portáin, hiszen az egyházi ünnep mellett a tavaszvárásnak, tavaszi megújulásnak is az ideje a húsvétot megelőző időszak. Április 6. és 8. között a nagyhét szokásaival, ízeivel, játékaival hangolódik a múzeum az ünnepre.

A húsvéti locsolkodás és a tavaszi mulatságok hangulatát a mosonmagyaróvári Lajta Néptáncegyüttes táncosai elevenítik meg.

A programokat kézműves vásár és gólyalábasok előadása színesíti. Mesét mond Dóra Áron és Csernik Szende, zenél a Manó Swing, Juhász Réka, Bognár Szilvia és zenekara.

A kézműves foglalkozások középpontjában a hímes tojás áll. Írókázhatnak, tojást berzselhetnek a látogatók, és megcsodálhatják az aprólékos műgonddal készülő patkolt tojásokat is. Bemutatkozik a tojásírás élő hagyománya, az érdeklődők megismerhetnek gyergyói, gyimesi, háromszéki és kárpátaljai tojásdíszítési motívumokat. Készíthetnek tojásdíszt só-liszt gyurmából, textilcsibét, szalmanyulat vagy húsvéti kosarat is a rendezvényen, valamint lesz határkerülés, locsolóvers-költés, tojásgurítás és pecsétgyűjtő játék is - olvasható a közleményben.

A látogatók szakrális programokon is részt vehetnek: a Skanzen felszentelt templomaiban húsvétvasárnap és hétfőn katolikus misét, református és unitárius istentiszteletet tartanak, a Négy templom, egy ünnep címmel vezetett tematikus túra pedig a Skanzen templomait járja körbe.  
Bővebben »


6-8. Palócföld: Hollókő, Mátraverebély-Szentkút és Ipolytarnóc


Palócföld legismertebb úti céljai, Hollókő, Mátraverebély-Szentkút és Ipolytarnóc húsvéti fesztivállal, lelkigyakorlattal és tojáskeresési kihívással várja a látogatókat - tájékoztatta az MTI-t a szentkúti kegyhely sajtófőnöke kedden.

Kerekes-Dancsok Regina elmondta: a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyre nemcsak a forrásvíz és a Szűzanya kegyszobra miatt érdemes ellátogatni húsvétkor. A szent háromnap (nagycsütörtök, nagypéntek és a húsvéti vigília) liturgiája mellett lelkigyakorlatot is szerveznek. A szertartásokba való bekapcsolódást az egyik ferences szerzetes kommentárja segíti.

A négynapos húsvéti ünnepen az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület szervezésében a gyerekek tojáskeresési kihíváson vehetnek részt, szombaton a miocén erdő vízi élővilágát lehet megismerni. Vasárnap a Lombkorona kávézó cápás tavacskája mellett az ősóceánról, az egykori tengerelöntésekről, Pannon-tóról és a Kárpát-medencei vizekről lesz szó, húsvéthétfőn miocén túrán vehetnek részt az érdeklődők.

A négynapos Hollókői Húsvéti Fesztiválon folklórprogram, palóc gasztronómia, vödrös locsolkodás, Kerekes Band- és Parno Graszt-koncert, valamint gyermekprogramok lesznek - mondta Kerekes-Dancsok Regina, hozzátéve: idén már a felújított hollókői várban is sétálhatnak a látogatók.
Bővebben »


9. Füleki vár


Húsvéthétfőn immár 16. alkalommal várják palóc húsvétra a füleki várban a látogatókat. A hangsúly a helyi értékekre, a palóc hagyományokra helyeződik, de a műsorban a magyar mellett a szlovák kultúrát is bemutatják - tájékoztatta az MTI-t kedden a szervező Füleki Városi Művelődési Központ igazgatója.

A látogatók a várudvart birtokba vevő kézműveseknél a tojásdíszítés különböző technikáit próbálhatják ki, elsajátíthatják a mézeskalács-díszítés alapjait, illetve gyékényből húsvéti figurákat készíthetnek.

A gyermekekre mesekuckó, kézzel hajtott körhinta, különféle ügyességi versenyjátékok, lovagoltatás és íjászat vár.

A várudvarban és a Várfelső utcában kirakodóvásár, a rendezvény helyszínén helyi ételek kóstolója és ételszentelés, népzenei sátor, valamint húsvéti locsolkodás és locsolóvers-mondás gazdagítja a programot.

A vár tövében felállított szabadtéri színpadon népművészeti műsor várja a látogatókat, számos folklóregyüttes szereplésével. Színpadra lép a gyöngyösi Vidróczki Néptáncegyüttes, a gyetvai Datelinka zenekar és a füleki Jánosík Néptáncegyüttes, de a Jánosík Gyermek-néptáncegyüttest, a Foncsik Énekegyüttest és a File Bandát is láthatja a közönség.

Koncertet ad a Budapestről érkező Tárkány Művek. A rendezvényen közreműködik a Motolla Kézműves Baráti Kör, a MeseFigurák Bábszínház, a Füleki Farkasok, a Szabad vágta PT és a BANYA-társulat.

A húsvéti program keretében a vendégek felkereshetik a Füleki Vármúzeum állandó kiállításait és időszaki tárlatát is, a várbelépő értékű jegy a várba és a rendezvényre is érvényes. Kedvezőtlen időjárás esetén a koncerteket a Füleki Városi Művelődési Központban tartják meg.
 

Egyéb programok a tavaszi szünetre


10. Budapest - Magyarország 365 fotópályázat


A Magyarország 365 fotópályázat alkotásaiból nyílt kiállítás Budapesten, a Duna-korzón, és tekinthető meg egészen április 10-ig.

200 képet mutatnak be a pályázat négy évének legjobb alkotásai közül, köztük vannak életképek, a sport világából származó, valamint színházi, táncos képek, portrék és társadalmi eseményeket bemutató felvételek, 70x100 cm-es méretben.

Húsvét és tavaszi szünet 2023: 81 szuper program és elfoglaltság gyerekeknek - Akár jó, akár rossz az idő

A Duna-partra és a szállodai sorra 70 duplaoldalas, 100x150 cm-es, átvilágítható installációt helyeztek ki, ezeken 130 kép látható, főként a természet, táj kategóriákból.

A kiállítást a Vigadó és a Március 15. tér közötti részen lehet megnézni, akár egy esti séta alkalmával is, mert a fotók nagy részét hátulról megvilágított fóliára nyomtatták.
Bővebben »


11. Mórahalom - Tulipános kert


Nagypénteken nyit az ébredő természet szépségeit bemutató, csaknem százhúszezer virágot számláló tulipános kert Mórahalom határában, a másfél hektáros területen 44 virágfajtában gyönyörködhetnek a látogatók - tájékoztatta a homokháti kisváros önkormányzata az MTI-t.

A kertet azzal a céllal hozták létre, hogy természetközeli és minőségi időtöltést nyújtson a családok és minden oda látogató számára, valamint hosszú távon kialakítsanak egy olyan közösségi teret, amely lehetőséget biztosít a helyi kézműves értékek bemutatására is.

A bemutatókertben 44 virágfajtában gyönyörködhetnek a látogatók, az ágyásokban pedig több mint harmincfajtából szedhetnek is.

A mórahalmi tulipános kert működtetésével hagyományosan egy jótékonysági célt is támogatnak. A virágok értékesítéséből származó bevétel 10 százalékát 2021-ben a dévai Szent Ferenc alapítvány, tavaly a Gyermeksebészet a műtétre váró gyermekekért alapítvány javára ajánlották föl, idén pedig a Kisgyerekek is lehetnek nagybetegek alapítványnak juttatják el.
Bővebben »
 

12. Nárciszvirágzás - Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert


Tavaly ősszel összesen húszezer nárciszhagymát ültettek el az ELKH Ökológiai Kutatóközponthoz (ÖK) tartozó vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert munkatársai a kert több pontján, így összesen közel félszáz fajta virágban gyönyörködhetnek a látogatók idén tavasszal.

Mint az ELKH szerdai közleményében írták, a korábban soha nem látott változatosságú és tömegű nárcisz nyílása a tulipánok, kockásliliomok, jácintok és más ritka hagymás-gumós növények mellett egyedi színt és illatot nyújt az ébredező tavaszi kertnek.

"A vadon élő nárciszok eredetileg a Földközi-tenger mellékén honosak, a termékeny, jó vízelvezetésű talajt és a napos vagy félárnyékos fekvést kedvelik, ennek megfelelő részeket választottunk számukra. Virágukat hat lepellevél alkotja, középen egy jellegzetes, többé-kevésbé forrt melléklepellel. Illatuk, szép formájuk és a fehértől a narancsszínűig széles palettán változó színük miatt az ókor óta szívesen ültetik őket a kertekbe" - magyarázza a közleményben Lunk Gergely, a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert főkertésze.  

A nárciszok nevüket egy önmaga szépségébe szerelmes ifjúról, a görög mitológiából ismert Narkisszoszról kapták.

A közlemény szerint az egymással könnyen keresztezhető nárciszok kedveltek a növénynemesítők körében, ma már számtalan szebbnél szebb kertészeti fajtájuk ismert. A közkedvelt fajták leggyakoribb szülőfaja a csupros nárcisz (Narcissus pseudonarcissus), magányosan fejlődő virágának külső leple kénsárga, nagy, tölcséres mellékleple aranysárga.  
Bővebben »

13-21. Virágos helyszínek
Április van, egyre több helyen nyílnak a csodálatos virágok - Például ezen a 9 helyszínen biztosan találsz gyönyörködnivalót: Csodakertek, csodaparkok az országban »

22. Mókus- és madárpark
Nemrég nyílt Újpesten a Mókaliget, ahol cuki mókusokat és szépséges madarakat figyelhettek meg közelebbről - érdemes megnézni »

Húsvét és tavaszi szünet 2023: 81 szuper program és elfoglaltság gyerekeknek - Akár jó, akár rossz az idő

23-52. Kirándulóhelyek
A húsvéti finom falatok után jólesik egy kicsit mozogni, főleg, ha az ember egy varázslatos helyen teszi mindezt. Menjetek egyet kirándulni, olyan helyeket mutatunk, amit a gyerekek is nagyon élveznek:
10 kirándulóhely a Börzsönyben »
10 kirándulóhely a Mátrában »
10 kirándulóhely a Cserhátban »


53-68. Benti elfoglaltságok, ha rossz az idő
Hogy a gyerek ne a fejeden ugráljon, találj ki neki jópofa játékokat - mint például ez a 16 benti játék »

+14 szuper ötlet Kindertojás-belsőből
Húsvétkor biztos, hogy nálatok is fellelhető néhány élénksárga műanyag tojás, de mit kezdjetek vele? Kreatívkodjatok egyet, 14 ötletünk is van, hogyan használhatjátok a Kindertojás-belsőt »

Fotók: Mókaliget, Vasúttörténeti Park, MTI/Soós Lajos


Szülők lapja

Húsvét

Szülők lapja


2023.04.06