Kreatív büntetést eszelt ki az anyuka, hogy tisztességre nevelje 9 éves lányát - Ezt találta ki dühében

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Kreatív büntetést eszelt ki az anyuka, hogy tisztességre nevelje 9 éves lányát - Ezt találta ki dühében Egy anyuka nem mindennapi módját találta meg annak, hogyan leckéztesse meg tinédzser lányát, akiről megtudta, hogy másokat terrorizál az iskolában. Volt, aki elítélte az ötletéért, másoknak viszont tetszett. Egy anyuka nem mindennapi módját találta meg annak, hogyan leckéztesse meg tinédzser lányát, akiről megtudta, hogy másokat terrorizál az iskolában.

Gondok voltak a lányával az iskolában
Amanda Mitchellt, egy kanadai édesanyát a lánya iskolája hívta fel, hogy a 9 éves Hannával magatartásbeli gondok vannak: szemtelenkedik a tanárokkal (még a helyettesítő tanárokkal is, akiket nem is ismer), a folyosón mászkál, amikor az osztályban kellene lennie a többiekkel, hazudozik, ráadásul rászállt az egyik kislányra, akivel egyébként jóbarátok, és durván sértegette őt.

- Egyszóval, pont úgy viselkedik, mint egy seggfej. Mi? Seggfejet mondtam? Hát igen, mivel tényleg úgy viselkedik! Persze tudom, hogy a lányom valójában nem seggfej, de hát ha egyszer most pont úgy csinál, mintha az lenne! - háborodott fel az anyuka a Facebook-oldalán, majd azt is megosztotta a nyilvános posztban, milyen büntetést eszelt ki Hannának, csak hogy észhez térítse.

Így büntette meg egy anyuka a 9 éves lányát, aki másokat bántott az iskolában! - Te mit tettél volna a helyében?

Ezt a büntetést eszelte ki az anyuka
Mint kiderült, a feldühödött anyuka teljesen kiürítette a lánya szobáját, csak a nagy franciaágyát hagyta benne, és azt is megszabta neki, hogy minden nap ugyanabban a ruhában kell járnia az iskolába egy héten át (amit persze minden nap ki fog mosni, miután a lánya lefeküdt, de ezt nem árulja el neki...).
Emellett naponta 50-szer le kell írnia a következőket:
- Nem hazudok.
- Kedves leszek mindenkivel.
- Jól viselkedem az iskolában.
- A döntéseimet én hozom, a saját döntéseimért én vagyok a felelős. (merthogy a tinilány mindig mást okolt a saját viselkedéséért)

- Hogy ez kemény büntetés? Az én olvasatomban nem az. Ha felnőttként megszegi a törvényt, akkor börtönben köt ki, és én nem ezt az életet szánom a gyermekeimnek. Úgy vélem, a fiatal generációt ott rontjuk el, hogy sokszor nem kapnak megfelelő büntetést. Mert a büntetés rossz, és csak pozitív megerősítéssel lehet eredményt elérni, ezért aztán nem szentelünk kellő figyelmet a helytelen viselkedésnek - na, de nem az én házamban!

Az édesanya végül úgy zárta a posztot, hogy talán ily módon a lánya valóban megtanulja majd, hogy "ne viselkedjen seggfejként".
 

Így reagáltak a hozzászólók az anyuka ötletére


Az ellenzők
Természetesen az interneten nem mindenki fogadta kitörő lelkesedéssel a büntetést - többen kritizálták például amiatt, hogy miért kellett mindezt kiposztolnia.

"Azzal, hogy valaki a Facebookon, nyilvánosan megszégyeníti a lányát, inkább magának akart szülői jó pontokat szerezni, mintsem valóban a gyermeke érdekét tartja szem előtt" - írta egy anya.

"Nem hiszem, hogy egy gyerek terrorizálása azt tanítja majd neki, hogy más ember terrorizálása rossz dolog" - vélekedett egy másik apuka.

"Egy gyerek megszégyenítése sosem jó büntetés - az pedig, hogy egy anya mindezt a közösségi médiában világgá kürtöli, ugyanolyan káros és elítélendő, mint mások terrorizálása" - fűzte hozzá egy anya.

A támogatók
Többségében azonban olyanok voltak, akik virtuálisan megveregették az édesanya vállát, és egyetértettek a posztjában leírtakkal.

"Mindazoktól kérdem, akik azt mondják, az anya maga is megalázta a lányát a közösségi médiában - mégis, hogyan tette? Nem posztolt a lányáról se képet, se videót, azt sem árulta el, melyik iskoláról van szó vagy hogy hol laknak. Én inkább úgy értelmeztem, az anyuka csak el akarta mondani a véleményét a mai fiatalok neveléséről és hogy ő nem hagyja annyiban a lánya viselkedését. Mert a pozitív megerősítés néha nem járható út.
Mi, akik most a harmincas-negyvenes éveinkben járunk, úgy nőttünk fel, hogy még nem nagyon létezett pozitív megerősítés, ellenben büntetést kaptunk, ha rosszul viselkedtünk. Most őszintén, tegye a szívére a kezét mindenki: a mostani gyerekek jobbak? Nekem annak idején csodálatos tanáraim voltak - most meg mindenhonnan azt hallom, hogy a tanárok sorra mondanak fel, főként abból az okból kifolyólag, hogy a gyerekek borzasztóan neveletlenek és a szüleik meg sem próbálják oldani a helyzetet.
Szóval, sajnálom, lehet, hogy rosszul gondolom (és nyitott vagyok a párbeszédre), de nem látom be, miért lenne az anyuka büntetése rossz dolog"
- fejtette ki a véleményét egy hozzászóló.

"Először azt mondják, a verés rossz dolog, most meg már ez is?? Akkor hogy a francba fegyelmezzük a gyerekeinket? Egy rakás pozitív megerősítés-féle szarsággal?? Persze, hogyne!" - dühöngött egy másikuk.

"Abban a korban, amikor 10 évesek már öngyilkosságot követnek el, azt mondom, jól csinálja ez az anyuka. Egyetlen gyerek sem érdemli meg, hogy terrorizálják, és igenis otthon, a családban kell megtanulni, hogy mi az elfogadható, és mi az elfogadhatatlan viselkedés" - vélekedett egy kommentelő.

A poszt utóélete
Az anyuka posztjának akkora híre kelt, hogy a Global News kanadai hírportál interjút is készített vele. Ebből egyebek közt kiderült, hogy Hannát először sokkolta az ötlet, de aztán leültek megbeszélni, hogy mi történt, és hogy erre most miért van szükség.

Végül a büntetésen - a kommentek hatására - módosított kicsit. Hanna 4 különféle pólót viselhetett, és a mondatokat csak napi 25-ször kellett leírnia. Mindemellett az anyuka úgy érzi, kislánya megbánta, amit tett: írt egy bocsánatkérő levelet a barátnőjének, akivel gonoszkodott, és a tanárának is, akinek hazudozott. Közben ahogy javult a viselkedése, egyre több holmiját kapta vissza - az édesanyja pedig reméli, hogy ez volt az első és utolsó ilyen büntetés, amit véghez kellett vinniük.

- Szeretném, ha mindenki megértené, nem vagyok rossz szülő. Nagyon igyekszem, hogy jó anyja legyek a gyermekeimnek, akiket szinte a születésük óta egyedül nevelek, és keményen dolgozom, hogy mindent megadhassak nekik - mondta el Amanda Mitchell a lapnak.

Forrás, fotó: Bored Panda, Global News
Kezdőfotó: Pixabay (illusztráció)

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2018.06.26