Így segíthetsz a párodnak a baba körüli teendőkben! 15 dolog, amit apukaként tudsz tenni, hogy könnyebb legyen a szülés utáni időszak

Szülők lapja

Újszülött

Szülők lapja


Így segíthetsz a párodnak a baba körüli teendőkben! 15 dolog, amit apukaként tudsz tenni, hogy könnyebb legyen a szülés utáni időszak Az apukáknak sem kell kimaradniuk a babázás élményéből - megmutatjuk, hogyan lehettek aktív részesei a babázós időszaknak már a kezdetektől. Egy baba születése kihívásokkal teli és sorsfordító, ez pedig még inkább igaz az első gyermekes szülők esetében. Sokan szinte sokkot kapnak az első pár hétben, miután világra jött az első kisbabájuk , bármennyire is felkészültek rá.

Mind az anyukák, mind az apukák sok feladatot ellátnak a baba körül, ám természetesen az anyákra nagyobb felelősség hárul ezekből a kicsi születését követően. Az első néhány hétben a kismamának még nehezebb, hiszen nem csak a babáról kell gondoskodnia, de a vajúdás és a szülés fáradalmait is jó lenne kipihenni.  Ezért bizonyára a legtöbben örömmel veszik, ha párjuk igyekszik átvenni a szülői feladatokból.

Bár sok kispapa szívesen segítene, de leginkább az gátolja meg őket ebben, hogy nem igazán tudják, mit is tegyenek pontosan.Pedig hidd el, rengeteg dolog van, amit csinálhatsz a babátok körül - ráadásul ez nem csak az anyukának segítség,  de közben a gyermekeddel is kialakul a kötődés.

Hogy pontosan mit? Ebben segítünk most!

15 dolog, amiben segíthetsz a párodnak, miután megszületett a kisbabátok


1. Légy készenlétben, míg ő szoptat
A szoptatás nehéz és egy hatalmas harc a szülés utáni első néhány hétben. A legjobb módja annak, hogy megkönnyítsd a kismama számára az, ha támogatod őt a szoptatási nehézségek során, és ha a készenléti asszisztense vagy, míg ő szoptatja a babát. Az anyukák napi több órát töltenek szoptatással, és ilyenkor javarészt nem tudnak semmi mást csinálni. Ha pedig tudja, hogy rád számíthat, kevésbé érzi magát túszként, ha szüksége van valamire. Vigyél neki vizet, vagy valami egészséges rágcsálni valót és győződj meg róla, hogy kényelmesen érzi magát és nyugodt.

2. Vedd a karjaidba és ringasd a babát
Ölbe venni és ringatni a kisbabát nagyszerű módja annak, hogy kialakuljon a kötődés a baba és közted. A bőrkontaktus nem az anya és a baba kizárólagossága - nyugodtan vedd a karjaidba és tedd a mellkasodra, ahogy jólesik! A kismama minden bizonnyal értékelni fogja, hogyha csak néhány percre is átveszed tőle a kicsit.

3. Cseréld ki a kisbaba pelenkáját
Lényegében bármit meg tudsz csinálni, amit a kismama megcsinál - kivéve a szoptatást. Egyszóval a pelenkázásból is nyugodtan vedd ki a részed, és cserélj pelust, ha úgy adódik. Bizonyára a párod gyorsabban megtanulja ezt, mint te, ám ez nem ok arra, hogy mindig átpasszold neki a pelenkázást.  Nagyra fogja értékelni, hogy ebben is partner vagy.

4. Hagyd aludni a párod
Semmi sem értékesebb az új szülők számára, mint az alvás! Ha már a baba megszületésétől kezdve sokat segítesz a teendőkben, akkor mindkettőtöknek szüksége van egy kis szunyókálásra. Azonban a legtöbb új anyuka  nehezen tudja kipihenni magát, mert gyakran fel kell kelni a babához az éjszaka folyamán. Gondoskodj arról, hogy a kismama számára legyen egy kis lopott idő az alvásra bármikor, mert te ott vagy. Tudasd vele, hogy vigyázol a kicsire, míg ő tart egy igencsak szükséges sziesztát.

5. Fürdesd meg a babát
Ezt az ijesztőnek tűnő feladatot a legtöbb apuka nem meri megpróbálni, de ez is lehet egy olyan remek tevékenység, ami megerősíti a kötődést közted és gyermeked között. Győződj meg róla, hogy a baba fürdetésének előkészületeit figyeli az anyuka, és figyeld, mit csinál. Ha ő is képes rá, akkor te is! Sőt, a kis esti pancsi akár a közös apa-gyerek programotok is lehet!

6. Kelj fel néha az éjszakai etetésekhez
Függetlenül attól, hogy tápszeres a babátok vagy szopik, nincs ok arra, hogy miért ne tudnál segíteni az éjszakai etetések során. Ha hétköznap dolgozol is, hétvégén igazán bevállalhatsz egy napot, amikor a párod kialhatja magát. Függetlenül attól, hogy hogyan tápláljátok a kisbabátokat, el tudod készíteni a cumisüveg tápszert, a lefejt anyatejet, vagy csak egyszerűen az anyával maradsz, mint egy csecsemős nővér.

7. Gondoskodj a kismama étkezéséről
Sok időt vesz igénybe a babára vigyázni, így a kismamának nagyon kevés olyan dologra jut ideje olyan dolgokra, amiket egyébként szokott csinálni. Ha eddig ő főzött neked, önzőség lenne elvárnod, hogy ezt mostantól is így tegye és téged minden este várjon a gőzölgő vacsora. Ehelyett lepd meg őt, és főzz neki te - vagy ha erre nincs mindig időd, akkor rendeljetek ételt házhoz, esetleg kérd meg a nagyikat, hogy segítenek be némi főtt étellel a babázásba.

8. Intézd el az ügyeket
Az anyukának most kisebb gondja is nagyobb annál, mint hogy a számlákat befizesse vagy elintézze a nagybevásárlást – szerencsére ott vagy neki te, aki mindezeket meg tudja csinálni helyette.

9. Hozd össze valakivel, aki segíteni tud neki
Időnként előfordulhat, hogy nem tudsz személyesen segíteni neki, de ilyenkor is sokat tehetsz. Például ha a párodnak szoptatási nehézségei vannak, érdemes ellátogatnia egy szoptatós tanácsadóhoz, vagy talán az is jót tenne neki, ha csak beszélgetne egy másik kismamával. Segíts neki felkutatni a szakembereket, sorstársakat, és tedd lehetővé neki, hogy olyan emberekkel találkozzon, akik azt biztosítják neki, amire szüksége van.

10. Bókolj neki
Sok kismama kényelmetlenül érzi magát, hogy szülés után van rajta némi felesleg, vagy esetleg aggódik azon, hogy nem lesz jó anya. Verd ki ezeket a fejéből úgy, hogy kedvesen bókolsz neki különböző helyzetekben.
Tudasd vele, hogy anyaként még gyönyörűbb, mint a terhesség előtt volt. Mondd el neki, mintegy vállveregetésként, hogy mindent nagyszerűen csinál anyaként – egyszerűen segítsd, hogy kicsit lazítson az önmagával szemben támasztott követelményein.

11. Vegyél neki valami újat
A kismama valószínűleg a szülés után nem fér bele a ruhatárába és még utána is jó néhány hétig. Ez sok kismama számára szorongást okozhat. Hogy felvidítsd, vásárolj neki néhány új ruhát, ami jó rá, amiben csinosnak érzi magát, de ami kényelmes és praktikus is a babázáshoz. Nyugodtan lepd meg egyéb apró dolgokkal is - amik nem kapcsolódnak a babához -, mint például egy új könyv, egy parfüm, vagy bármi más, aminek örülne.

12. Beszélgess vele
Egy kismama számára a szülés után van egy időszak, amikor kik kell beszélnie magából mindent. Ez az az időszak, amikor jólesik valakivel átbeszélni, hogy mi történt, a változásokat, amiken átment, és hogy miként érzi magát új szerepében, anyaként. Merülj bele vele a beszélgetésbe és csak hagyd, hogy meséljen ezekről a dolgokról. Az, hogy bátran rád bízhatja a párod a gondolatait, közelebb hoz majd benneteket egymáshoz.

13. Nevettesd meg
Egyes párok sokkal komolyabb és feszültebb hangulatba kerülnek, ha már gyermekük van. Nyugodtan oldd az új szülőség okozta stresszt azzal, hogy megnevetteted. A humor rengeteg módon segíteni fog abban, hogy ti ketten újra egymásra találjatok, mint szülők és mint szerelmespár.

14. Légy türelmes
A kismamák egy részénél a szülés utáni hormonális változások hangulatváltozást és a szülés utáni lehangoltságot is okozhatnak. Nem fog segíteni, ha veszekszel a pároddal, miközben ő mélyponton van és esetleg ingerültebb a szokásosnál. Ehelyett légy türelmes és tudd, hogy ez része a terhesség utáni időszaknak - és el fog múlni. Ha pedig úgy látod, hogy szülés utáni depresszióban szenved a párod, akkor közösen keressetek szakorvosi segítséget.

15. Várd ki a szex idejét
A legtöbb párnak kevesebb ideje lesz egymásra, ha a baba megérkezik. Ám nyilvánvaló, hogy a férfi szexuális étvágyát kevésbé befolyásolta a szülés, míg a nőnek nem csak lelkileg, de testileg is regenerálódásra van szüksége. Így aztán ne sürgesd a szexuális együttlétet, mert azzal csak növeled a párod frusztrációját, ráadásul önzőnek gondolhat emiatt. Inkább találd meg azokat a gyengéd utakat és módokat, ahogyan kifejezheted vonzalmadat a párod felé, mindenféle elvárás nélkül. Egy hajnali ölelés, simogatások, apró puszik napközben, egy nyugtató-lazító masszázs mind-mind hozzásegíthetnek ahhoz, hogy az átmeneti időszak gyorsabban elteljen és a tűz se hunyjon ki köztetek.

Forrás: a smartparenting.com cikke nyomán

Szülők lapja

Újszülött

Szülők lapja


2016.10.19