Így vedd rá a gyereket, hogy elpakoljon maga után! 10 zseniális ötlet rendrakáshoz, ami neki is tetszeni fog

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Így vedd rá a gyereket, hogy elpakoljon maga után! 10 zseniális ötlet rendrakáshoz, ami neki is tetszeni fog A kisgyereked nem akar elpakolni maga után? Unod már, hogy akár merre nézel, mindenhol rendetlenség uralkodik a gyerekszobában? 10 játékos ötletet is mutatunk arra, hogy hogyan vedd rá a gyerekedet a rendrakásra. Mindannyian ismerjük, hogy milyen az, amikor a gyerekszobában szanaszét heverő játékoktól mozdulni sem lehet. Jó esetben csak a gyerekszobában hevernek mindenfelé kósza játékok, rosszabb esetben pedig az egész lakás úgy néz ki, mintha éppen betörtek volna hozzátok.

Vannak szülők, akik következetes szabályokkal, némi szigorral könnyen rá tudják venni a gyerekeket a módszeres rendrakásra (minden tisztelet az övék!), de valljuk be, a szülők többségének ez nem mindig sikerül.

Ha már kipróbáltál mindenféle technikát, trükköt, elvet, módszert, kitanultad az erről szóló összes szakirodalmat, akkor most próbálkozz meg azzal, hogy játékosan veszed rá a gyermekedet, hogy "pakoljon már el végre maga után". Simítsd ki a homlokodat, és válogass a lenti tippek közül! Alakítsd úgy a lenti rendrakós játékötleteket, ahogy számotokra az a legalkalmasabb.

10 JÁTÉKOS ÖTLET RENDRAKÁSRA


1. Szembekötős rendrakós játék


A gyerekek bekötik a szemedet, és te bekötött szemmel a kanapén ülsz (legalább addig is pihensz). A feladat az, hogy amíg lefolyik a homokóra vagy megszólal a konyhai vekker, a gyerekek gyorsan rakjanak a helyére pár földön heverő játékot, tárgyat.
Majd leveszik a szemedről a kendőt, és neked ki kell találnod, hogy mi lett elpakolva a helyére.

A játékot pontozni is lehet: ha kitaláltad, akkor az 1 pont neked, ha nem találtad ki, akkor az 1 pont a gyerekeknek.
Vajon ki nyer?

2. Dobókockás rendrakós játék


Dobjatok a dobókockával. Ahányat dobtatok, annyi ruhadarabot/játékot kell a helyére pakolni. Fontos, hogy a játékban te is épp úgy részt vegyél, mint a gyerekek.

A játékot pontozni is lehet. Játsszatok 3 kört. Aki többet pakolt el, az lett aznap este az angyal.

3. Robotos rendrakós játék


Legyen először anya a "vezérlő" és a gyerek a "robot". Anya ilyesmiket mondjon robothangon: "menj 3 lépést előre - fogd meg a kukásautót - emeled fel - tedd fel a polcra - menj tovább 5 lépést az ablak felé..."

Jó móka is lehet a rendrakásból, ha megkéred a gyereket arra, hogy valóban robotosan mozogjon.
Egy idő után cserélni is lehet.

4. Kártyapaklis rendrakós játék


Előzőleg készíts játékkártyákat: könyv - fiú játék - lány játék - piros játék - kék játék - lego - kisautó - ceruza - bármilyen tematikában. A "kártyapaklit" terítsd ki az asztalra, és mindenki húzzon belőle egy lapot. Amit húzott a gyerek, azt kell ügyesen elpakolnia.

5. Zsibvásári rendrakós játék


Tegyél ki egy homokórát / konyhai vekkert az asztalra. A gyerekeket kérd meg arra, hogy amíg le nem folyik a homokóra, villámsebességgel pakoljanak el.
Addig is, amíg őrült sebességgel és nagyokat nevetve folyik az elpakolás, te, mint egy zsibvásári eladó hangosan, viccesen közvetítsd, hogy éppen mi történik - fokozva ezzel a versenyhangulatot.

Ha nincs két gyerek, akkor 1 gyerekkel játszd ugyanígy azzal a különbséggel, hogy te pakolsz is és közvetítesz is egyidejűleg. Minél hangosabb leszel, annál jobb lesz a gyerekszobában a hangulat. Természetesen az nyer, aki több dolgot el tudott pakolni.

6. Üveges rendrakós játék


Üljetek körbe, és tegyetek középre egy üveget. Pörgessétek meg. Akire mutat az üveg, annak kell a következő tárgyat elraknia. Ez a játék úgy a legszórakoztatóbb, ha sokan vagytok együtt.

7. Rendrakás kő- papír-olló sorsolással


Játszatok kő-papír-ollót. Aki az adott kört elveszítette, annak kell elraknia egy tárgyat a helyére. Mint ahogy a listán szerepről többi játék, ez a játék sem a rendrakásra szoktatásról szól, inkább csak arról, hogy játékosan rávedd a lurkót az elpakolásra.

8. Zenei rendrakós játék


Kapcsold be a zenét, kérd meg a gyerekeket, hogy amíg a zenét hallják, tegyenek mindent a helyére.
Amikor leállítod a zenét, akkor nem lehet semmi a kezükbe (ezáltal gyorsabban fognak pakolni). Amelyik gyereknek éppen van a kezében valami, az 1 gyufaszálat kap. Az veszít, akinek a legtöbb gyufaszál gyűlt össze a zsebében.

9. Rendrakás barkóba játékkal összekötve


A szanaszét heverő tárgyak közül gondolj egyre. A gyereknek először ki kell találnia, hogy melyikre gondoltál. Ha kitalálta, akkor rakja a helyére.

10. Rendrakás Zoli zoknibábbal


Hívd segítségül Zoli zoknibábot, aki a szoba sarkából vagy a kanapé háta mögül, elváltoztatott hangon viccesen biztatja a kisgyereket, hogy mit kell éppen a helyére tennie. Olvasd el itt, hogyan kell ezt ügyesen csinálni.

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2016.08.23