Ikerterhesség

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


Ikerterhesség

Az ikerterhességek száma manapság nem elhanyagolható, hiszen a szülések 1-2 százalékát az ikerszülések teszik ki. Az ikerterhességre való hajlam örökölhető, de napjainkban a meddőség elleni kezelések is előidézik az ilyen terhességek számának növekedését.

Kétféle ikerterhességről beszélhetünk. A kismama pocakjában lehetnek kétpetéjű ikrek (álikrek) vagy egypetéjű ikrek (valódi ikrek)

Kétpetéjű ikrek
- két különálló petesejt két ondósejttel kerül megtermékenyítésre - a magzatoknak külön méhlepénye és külön magzatburka van
- a kicsik lehetnek azonos vagy különböző neműek
- két baba fejlődik egy időben egymás mellett, egymástól független vérkeringéssel
- nem hasonlítanak egymásra, csak annyira, mint a testvérek
- a kicsik sajátosságai eltérnek

Egypetéjű ikrek
- egy petesejt egy ondósejttel termékenyül meg és a 15. napon két egyenlő részre osztódik
- a magzatok méhlepénye és magzatburka lehet közös vagy szeparált
- a kicsik biztos, hogy azonos neműek lesznek
- egy méhlepényen belül, egy vérkeringés mellett fejlődnek a magzatok
- a kicsik egymás hasonmásai lesznek
- a babák genetikai öröksége azonos

A két ikerterhesség-típus közül az egypetéjű járhat gyakrabban szövődményekkel. Mivel egy méhlepényen belül zajlik a fejlődés, a növekedés üteme normális esetben azonos kell, hogy legyen. Előfordulhat azonban, hogy az egyik magzat több vérhez jut, így a másik kicsi termete és súlya kisebb lesz. Az ilyen aránytalanság gyakorinak mondható és maximum 1 kg-nyi eltérésig elfogadható. A biztonság kedvéért a terhesség 28. hetétől 2 hetente szükség van az orvosi vizsgálatra és az ultrahangos ellenőrzésre egyaránt. Ugyanis ha az egyik baba aránytalanul jobban fejlődik, hamarabb meg kell indítani a szülést, hogy a kisebbik ne kerüljön veszélybe. Egy másik lehetséges szövődmény forrása az lehet, ha a megtermékenyített pete kettéválása már akkor történik meg, amikor a magzatburok ürege kialakult, így az ikrek ugyanabban a burokban fejlődnek ki.

Nehézségek
Az ikreket váró párokban számtalan kérdés merül fel. A legáltalánosabb az, hogy attól tartanak, nehezen fogják megkülönböztetni a gyerekeket egymástól. Gyakran már a méhen belül azonosítani szeretnék őket azzal, hogy megfigyelik, melyik baba mozgására mi a jellemzőbb.
Az ikerterhesség esetében mindig nagyobb a koraszülés kockázata, mint az egy magzatos terhesség esetében, mivel az emberi anyaméh nem több magzat befogadására formálódott. A méh túlfeszülhet, ez okozhat légzési zavart, bordafájdalmakat, gyakori vizelési ingert és fáradtságot. A vérszegénység elleni kezelés valamint a vitaminok és ásványi anyagok bevitele fokozottan ajánlott az ikerterhességek ideje alatt. A terhesség 20. hetétől már pihenésre és nyugalomra, a 6. hónaptól pedig intenzív felügyeletre van szüksége a leendő anyukának. Ilyenkor már 15 naponta mérni kell a súlygyarapodást, a vérnyomást és a plazmafehérjét, valamint ultrahangvizsgálatokra van szükség a már említett esetlegesen eltérő magzatnövekedés mielőbbi felfedezése céljából. Fokozottan kell ilyenkor vigyáznia magára a kismamának, hogy a terhesség eljuthasson a 37. hétig, amikortól már nem merülhetnek fel légzési problémák a kicsiknél.
Sok orvos úgy tartja, hogy az ikerterhességek esetén a szülést a 38. héttől mesterségesen be kell indítani, hiszen a kismama ilyenkor már nagyon ki van merülve, a babák ellenben nem nyernek már túl sokat a további bennmaradással. A szülés mesterséges beindításának elvitathatatlan előnyei, hogy elkerülhetők az ikrek aránytalanságából vagy a méhlepény elégtelenségéből adódó problémák, a szülők és az orvos is jobban felkészülhet a babák fogadására, mint egy váratlanul beinduló szülés esetén.

Ha már világra jöttek az ikrek
A kicsik megszületése után a legelső komoly feladat a gondozásuk körüli teendők megszervezése. Az édesanyának biztos sok segítségre lesz szüksége a kórházból történő hazatérés után – az édesapa és az anyai nagymama jelentheti ilyenkor a legnagyobb segítséget. A kisbabáknak létfontosságú az anyatej. Az édesanya szervezete tudja biztosítani a szükséges mennyiséget, ha rögtön az elején nagy hangsúlyt fektet az anyuka a kicsik mellre szoktatására. A zavartalan anyatejtermeléshez azonban fontos a pihenés. Jó lenne, ha minden második éjszaka tudna a kismama pihenni és délutánonként is be kellene iktatni egy kis pihenőt.Fotó: Freepik


Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


2009.05.13