Influenza 2022: Így védd meg a gyereket a fertőzéstől! - Praktikus tanácsokat osztott meg a szakorvos

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Influenza 2022: Így védd meg a gyereket a fertőzéstől! - Praktikus tanácsokat osztott meg a szakorvos A Covid megjelenése előtt minden februárban az influenzaszezon tetőzése volt a téma. 2021-ben a szigorú védőintézkedések hatására ez elmaradt, de mi várható ebben az évben, különös tekintettel a gyerekekre? A Covid megjelenése előtt minden februárban az influenzaszezon tetőzése volt a téma. 2021-ben a szigorú védőintézkedések hatására ez elmaradt, de mi várható ebben az évben, különös tekintettel a gyerekekre?

Decemberben kezdődik, áprilisig tart, februárban tetőzik. Ennyire kiszámítható volt 2020 előtt a téli megbetegedések legrettegettebb vírusa, az influenza. Aztán jött a Covid, és az influenza szinte teljesen eltűnt. Átlagosan ugyanis egy influenzás ember maximum 2 másikat tud megfertőzni, a koronavírussal szembeni intézkedések - a maszkhasználat, a gyakori kézfertőtlenítés, a távolságtartás - pedig éppen ennek az esélyét minimalizálták gyakorlatilag a nullára.

Lesz-e idén influenzajárvány?
A szakemberek tavaly ősszel megkongatták a vészharangot, hogy a visszavont óvintézkedések miatt a lakosság akár 30-40%-a elkaphatja tavaszig az influenzát a koronavírus előtti 15-20%-kal szemben. Ha ezt levetítjük az 1,4 millió 14 éven aluli gyermekre, több mint 400 ezer fertőzött kis betegről beszélhetünk.

Szerencsére az eddigi adatok egyelőre mást mutatnak: novembertől január végéig 28 049 gyerek fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, ami az előrejelzett érték csupán 7%-a. Ennek fényében remélhetően kevés a valószínűsége annak, hogy idén komoly influenzajárvánnyal kelljen szembenézni. Ahhoz azonban, hogy a számok ezentúl is kedvezően alakuljanak, a Covid ötödik hullámának enyhülése ellenére is szükség van most a maszkhasználatra, a fertőtlenítésre és a távolságtartásra.

Hogyan védjük a legkisebbeket a fertőzéstől?
A gyerekek, főleg a legfiatalabb korosztály esetében a felnőttektől elvárt óvintézkedések kevésbé alkalmazhatók, ezért az ő esetükben az óvoda, a bölcsőde és persze a szülők feladata odafigyelni a fokozott higiéniára.

- nagyon fontos, hogy az intézményekben alaposan fertőtlenítsenek, legyen szó a közösségi terekről csakúgy, mint a játékokról
- a kicsik saját törölközőjüket használják, amiket legfeljebb 2 naponta ajánlott kimosni
- étkezés közben is fontos a figyelem: ne igyanak bele a másik poharába, vagy épp nyúljanak át a másik tányérjába megkóstolni kis barátjuk ebédjét
- a szülők erősítsék a kicsik immunrendszerét: az egészséges, változatos étkezés és a megfelelő vitaminbevitel mellett a gyakori friss levegőn tartózkodás is sokat számít
- a kicsiket ne vigyük őket zsúfolt helyre, most inkább nélkülük intézzük a bevásárlást
- a saját egészségünk védelméről is gondoskodjunk, hogy ne tőlünk kapják el a légúti betegségeketMindezek mellett érdemes az otthonunkat is felkészíteni, ugyanis  a légtisztítók, a párásítók, illetve a gyakori fertőtlenítés szintén nagyban csökkenthetik a megbetegedések és továbbfertőzés kockázatát.

Innovatív vizsgálatok a gyermekrendelőkben
A különböző légúti betegségek nagyon hasonló tüneteket okozhatnak, de ezek diagnosztizálására már számos korszerű eszköz állhat a gyermekorvosok rendelkezésére.

Az innovatív műszerek például, mint a POCT (point of care testing) eszközök mintegy mini laborként működnek, így a háziorvosok már a rendelőben pontosan megállapíthatják a betegségek okát és típusát anélkül, hogy a beteg gyerekeket további kivizsgálásra küldenék.

- Ezekkel az innovatív műszerekkel percek alatt meg tudjuk állapítani, vírus vagy baktérium okozza a tüneteket, milyen a kis beteg tüdőkapacitása, vagy nagyfelbontású videóképen keresztül láthatjuk a gyermek belső fülét. Jelenleg leginkább légúti megbetegedésekkel fordulnak hozzánk, de a kezelés szempontjából nem mindegy, hogy influenzáról, a kicsik körében komolyabb tüneteket is okozó légúti óriássejtes vírusról (RSV) vagy éppen nátháról van szó - mondta el Dr. Molnár Bernadett Ágnes, a nyíregyházi 26.sz. gyermekorvosi körzet házi gyermekorvosa, akinek rendelője nemrég gazdagodott ilyen eszközökkel a K&H gyógyvarázs műszerbeszerzési pályázat jóvoltából.

Ezen kórokozók megkülönböztetése kardinális lehet a gyógyítás szempontjából, a korszerű műszereknek hála pedig mindez gyorsan, pontosan és fájdalommentesen történhet, tette hozzá a szakorvos.

Fotó: Freepikgpointstudio

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2022.02.11