Ingyen utazás 14 év alatt a BKK járatain - 10 kérdés és válasz, amit jó tudnod, ha 14 év alatti a gyermeked

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Ingyen utazás 14 év alatt a BKK járatain - 10 kérdés és válasz, amit jó tudnod, ha 14 év alatti a gyermeked 2021. szeptember 1-jén a Fővárosi Közgyűlés elfogadta Karácsony Gergely főpolgármester javaslatát, amely mától ingyenessé teszi a 14 éven aluliak számára a közösségi közlekedést Budapesten. Mit kell róla tudni? Szeptember elsején, szerdán a Fővárosi Közgyűlés elfogadta Karácsony Gergely főpolgármester javaslatát, amely csütörtöktől ingyenessé teszi a 14 éven aluliak számára a közösségi közlekedést Budapesten. Mit kell róla tudni?

Visszatéríti a már megvásárolt bérlet árát az ingyenes utazásra jogosult, 14 éven aluli diákoknak a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) - közölte a döntéssel kapcsolatban a társaság szerda este az MTI-vel.Kiemelték: az ingyenes utazásra csak az érvényes magyar diákigazolvánnyal rendelkezők jogosultak, továbbá az ingyenesség nem vonatkozik a MÁV-Start és a Volánbusz járataira.
 

Ingyen utazás 14 év alatt a BKK járatain - 10 kérdés és válasz


1. Meddig vehetik igénybe a diákok az ingyenes utazást?
A BKK kifejtette: a rendelet értelmében az érintett diákok annak a tanévnek az utolsó napjáig (azaz augusztus 31-ig) vehetik igénybe díjmentesen a szolgáltatást, amelyben a 14. életévüket betöltik.

Minden olyan, 2007. szeptember 1-je után született, 14 év alatti gyerek ingyenesen utazhat a BKK járatain, aki érvényes magyar diákigazolvánnyal rendelkezik.

Tehát, aki 2007. szeptember 1-je és 2008. augusztus 31. között született, az 2022. augusztus 31-ig utazhat díjmentesen - írták.

2. Milyen járatokon utazhatnak ingyen a diákok?
A 14 éven aluliak azokon a vonalakon utazhatnak ingyen, amelyeken a Budapest-bérletek érvényesek. Tehát Budapest közigazgatási határán belül a BKK járatain, a környéki buszok budapesti szakaszain és a HÉV-ek budapesti szakaszain, tételesen az 1-299 és a 900-999 jelzésű autóbuszon, a H5-ös, a H6-os, a H7-es, a H8-as, a H9-es HÉV-en, az M1-es, az M2-es, az M3-as és az M4-es metróvonalon, továbbá a D14-es hajójáraton.

3. Milyen járatokra nem vonatkozik az ingyenesség?
Ugyanakkor kiemelték: az ingyenesség nem vonatkozik a MÁV-Start, valamint a Volánbusz járataira. Így, ha valaki az agglomerációból utazik Budapestre vonattal, akkor a teljes vonalra meg kell vásárolnia a vasúti jegyet, ugyanis Budapest közigazgatási határán belül nem utazhat ingyen, hiába 14 éven aluli.

4. Hogyan kell igazolnia magát a diáknak?
Az ingyenes utazásra jogosultság igazolását a 14 éven aluli diákok érvényes, magyar diákigazolvány (amelyen szerepel a születési dátum), vagy a kormányrendeletben meghatározott, diákigazolványt helyettesítő igazolás (amelyen szerepel a születési dátum) felmutatásával lehet igazolni. Ezeket az iratokat a jegyellenőrök, illetve - az elsőajtós rend szerint közlekedő járműveken - a járművezetők ellenőrizhetik.

5. Mi történik, ha a diáknál nincs diákigazolvány?
Ha az ellenőrzött diák nem tudja felmutatni a szükséges igazolást, akkor a BKK jegyellenőrei pótdíjazhatják. Ebben az esetben a 14 éven aluli utas - 1000 forint külön eljárási díj megfizetése mellett - utólag is bemutathatja a diákigazolványát vagy az igazolást a BKK ügyfélközpontjaiban, és ezzel megszüntetheti a pótdíjazási folyamatot.

6- Mit tehetsz, ha már megvetted a gyerek bérletét szeptember-októberre?
A BKK szeptember 2. és október 31. között bérletvisszaváltást biztosít azoknak a 14 éven aluli diákoknak, akik azt a rendelet életbelépése előtt már megvásárolták és a bérlet érvényessége átnyúlik az ingyenes utazás időszakára. Ez alapján visszaválthatóak - a közoktatásban tanulóknak vásárolható - félhavi (15 napos), havi, negyedéves szemeszterre szóló és a kedvezményes éves Budapest-bérletek.

A szeptember elsejétől érvényes bérleteket a BKK teljes áron - kezelési díj és kérelem kitöltése nélkül - visszaváltja bármelyik személyes értékesítési ponton: ügyfélközpontjaiban, ügyfélszolgálatain, jegy- és bérletpénztáraiban. Azok a bérletek, amelyek érvényessége már szeptember 1-je előtt elkezdődött - egy kérelem benyújtásával - időarányosan válthatók vissza, szintén a BKK személyes értékesítési pontjain.

7. Mi a teendő, ha a gyerek óvodás?
Óvodás korú gyermek esetén az ellenőr kérésére a gyermek személyi igazolványával lehet igazolni az ingyenes utazásra való jogosultságot. Ennél a korosztálynál természetesen szemmel jól látható az ingyenes utazásra való jogosultság, ezért a BKK eltekint az életkor igazolásának kötelezettségétől.

8. Mi a teendő, ha a gyerek most ment első osztályba, de még nem kapott diákigazolványt?
A gyermek ebben az esetben rendelkezik személyi igazolvánnyal, mely alkalmas az életkor igazolására. Ennél a korosztálynál azonban természetesen szemmel jól látható az ingyenes utazásra való jogosultság, ezért a BKK eltekint az életkor igazolásának kötelezettségétől.

9. Emelik-e a felnőtt bérletek árát, hogy kompenzálják a bevételkiesést?
Nem, a többi bérlet ára nem emelkedik a 14 év alattiak díjmentes utazásának bevezetésével, hangsúlyozza a BKK.

A Fővárosi Közgyűlés módosította a költségvetését, ennek részeként 13,5 milliárd forintot átcsoportosítanak a közösségi közlekedésre a kieső menetdíj-bevételek kompenzálására, továbbá feladatok átütemezését kérik a BKV-tól és a BKK-tól.

10. Hol találsz további infókat?
A 14 éven aluliak ingyenes utazásával kapcsolatban minden további fontos információ megtalálható a https://bkk.hu/14evalatt linken - írta a BKK.

Forrás: MTI, BKK
Fotó: BKK

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2021.09.02