Ingyenes uniós vasúti bérletek 18-20 éves fiataloknak: Október 12-től lehet pályázni, mutatjuk a részleteket!

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Ingyenes uniós vasúti bérletek 18-20 éves fiataloknak: Október 12-től lehet pályázni, mutatjuk a részleteket! 2021. október 12., keddtől a 18 és 20 év közötti európai fiatalok újra pályázhatnak az ingyenes vasúti bérletekre, az Európai Unió DiscoverEU nevű programja keretében. Mutatjuk, mit kell róla tudni. 2021. október 12., keddtől a 18 és 20 év közötti európai fiatalok újra pályázhatnak az ingyenes vasúti bérletekre, az Európai Unió DiscoverEU nevű programja keretében idén 60 ezer vasúti utazási igazolványt oszt ki - közölte az Európai Bizottság hétfőn.

Kik pályázhatnak az ingyenes vasúti bérletekre?
A pályázatra a 2001. július 1-je és 2003. december 31. között született európai fiatalok jelentkezhetnek. Idén a 19 és 20 évesek is pályázhatnak, miután a tavalyi fordulókat a koronavírus okozta világjárvány miatt elhalasztották.

Mettől meddig lehet pályázni az ingyenes bérletekre?
Az ingyenes vasúti utazási igazolványra jelentkezni október 12-én déltől október 26-án délig lehet az Európai Unió DiscoverEU weboldalán, itt »

Mettől meddig lehet használni az ingyen utazási bérletet?
A sikeres pályázók 2022 márciusa és 2023 februárja között használhatják fel utazási igazolványaikat, egy legfeljebb 30 napos időszak alatt.

A bizottsági tájékoztatás szerint, mivel továbbra is bizonytalan a világjárvány alakulása, egy új mobil utazási igazolvány révén az EU minden utazónak rugalmas foglalási lehetőséget biztosít. Az indulási dátum egészen az indulás időpontjáig bármikor módosítható. A mobil utazási igazolványok egy évig érvényesek. A uniós bizottság azt tanácsolta az utazóknak, hogy tájékozódjanak az utazási korlátozásokról.

Ingyenes uniós vasúti bérletek 18-20 éves fiataloknak: Október 12-től lehet pályázni, mutatjuk a részleteket!

Hogyan lehet utazni?
A kiválasztott fiatalok egyedül vagy legfeljebb ötfős, a támogatható korosztályba tartozó fiatalokból álló csoportokban utazhatnak. A fenntartható utazás előmozdítására az uniós program főként a vasúti utazást támogatja.

Csak vonattal lehet majd utazni?
Annak érdekében azonban, hogy minél több helyre eljuthassanak az EU-ban, a résztvevők más közlekedési eszközöket is igénybe vehetnek, buszt vagy kompot is például, illetve kivételes esetekben a repülőjegyre is felhasználható az igazolvány. Így a távoli területeken vagy szigeteken élő fiatalok előtt is nyitva áll a lehetőség, hogy részt vegyenek a programban.

Hány igazolványt osztanak ki országonként?
Minden egyes tagállam fiataljai számára meghatározott számú utazási igazolvány áll rendelkezésre az adott ország népességének az Európai Unió teljes lakosságához viszonyított aránya alapján.

Forrás: MTI
Fotó: Freepik

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2021.10.11