
Régóta visszatérő probléma a közétkeztetésben az ebédidő kérdése, melynek hosszát az intézmények maguk határozzák meg a házirendjükben. A zsúfolt órarendek azonban csak 10-20 perces szüneteket engednek ebédszünetre is.
A te gyermeked is későn jut el, vagy szó szerint rohan az ebédlőbe? Az Eduline-nak nyilatkozó szülők elbeszéléseiből az derült ki, hogy a magyar diákoknak átlagosan 5-20 percük van az ebédre, azaz éppen csak belapátolják az ételt, de vannak, akik még ennyire sem szerencsések, és el sem jutnak zárás előtt az ebédlőbe. Iskolai közétkeztetési körkép.
Az iskolai közétkeztetéssel kapcsolatos szülői vélemények és megállapítások a nem reprezentatív felmérés alapján:
- A gyerekeknek 10-20 perc alatt kellene lemenniük az ebédlőbe, kivárni a sort, elfogyasztani az ételt, mosdóba menni, majd visszatérni a tanterembe, és készülni a következő tanórára
- Van, hogy elkésnek a következő óráról
- Az iskolai kapkodva evés az otthoni étkezések során is meglátszódik; a gyermekre rá kell szólni, hogy lassabban egyen
- A levest sok gyereknek esélye sincs elfogyasztani, mivel azt - az élelmiszerbiztonsági szabályoknak megfelelően - 63 fokosnál melegebben, azaz forrón adják, ilyen rövid idő alatt azonban nem hűl ki, így a gyerekek inkább gyorsan áttérnek a második fogásra
- Az alsó tagozatos gyerekek szerencsésebbek: általában korábban, többnyire az 5. óra után már ebédelhetnek, és napközi előtt nyugodtabban jut idejük enni (kivéve, ha annyi az órai feladat, hogy belenyúlik az ebédszünetbe is)
- A felsős diákok később kerülnek sorra, sokszor csak a 7. óra után – ha még egyáltalán nyitva tart a menza
- Mire a gyerek leér az ebédlőbe, addigra a menza sokszor bezár, így hiába fizetik az étkezési díjat, vannak napok, mikor nem kap meleg ételt
- Mindezek miatt sokan már nem is fizetik be a meleg ebédet, a gyerekek szendvicsekkel húzzák ki a napot
- A közétkeztetésben részesülő gyerekek nagyobb része szinte mindig éhesen megy haza
- A kapott ételek minősége is hagy maga után kívánnivalót.
Pedig fontos lenne, hogy a diákok nyugodt körülmények között tudják elfogyasztani az ebédet!
3 szempont, ami miatt rendkívül fontos a nyugodt étkezés a gyerekeknek:
- Ténylegesen több hasznos tápanyaghoz és energiához jutnak
- Az étkezéshez kevesebb stressz kapcsolódik
- A ráérősebb evés, alapos rágás pedig az emésztés és az általános egészség szempontjából is rendkívül fontos!
A svédasztalos iskolai étkeztetés előnyei
Az étkeztetés problémáira – például az időhiányra - a szabadszedéses menza jelenthet megoldást, hiszen az erre a célra kialakított pultokról a diákok szabadon szedhetik bármelyik fogást, sorbanállás nélkül, azaz több idő maradna a nyugodt evésre.
Hazánk - svédországi tapasztalatokra hivatkozva - 2023 tavaszán indította el kísérleti jelleggel a szabadszedéses, azaz svédasztalos menzát. Legutóbb Budapest II. kerületének néhány iskolája csatlakozott a kezdeményezéshez.
Fotó: Freepik