Izzadás okai és kezelése: Miért fontos a szervezetnek az izzadás? Mit tehetsz kóros izzadás ellen?

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


Izzadás okai és kezelése: Miért fontos a szervezetnek az izzadás? Mit tehetsz kóros izzadás ellen? Miért izzadunk? Miből áll az izzadság? Mi az a kóros izzadás? Mire figyelj kisgyerekeknél? Mi köze a táplálkozásnak az izzadáshoz? Szakorvos válaszol. Akár napi tíz liter vizet is elpárologtatunk a nyári nagy melegben fizikai aktivitás vagy sport hatására, míg egy hideg téli, kevésbé aktív napon mindössze fél litert. De miért izzadunk? Mi az a kóros izzadás? Mire figyelj kisgyerekeknél? Mi köze a táplálkozásnak az izzadáshoz? Szakorvos válaszol.

Testünk 2-4 millió verejtékmirigye felel hőháztartásunk szabályozásért és gondoskodik arról, hogy a szervezet ne melegedjen túl akkor sem, amikor a hőmérő higanyszála 30 fok fölött van.

Mire jó az izzadás? Nem méregtelenítésre!
Tévhit, hogy szervezetünk az izzadással méregtelenít, ez a vese és a máj feladata. A verejtékmirigyek a szervezet megfelelő maghőmérsékletének szabályozásában segítenek. Ha nem izzadnánk, életveszélyes állapotba kerülnénk, hiszen a verejték képződésével vizet párologtatunk, ami hűti a szervezetet.Mitől lesz szaga az izzadságnak?
Testünkön 2-4 millió ún. ekkrin verejtékmirigy található, legtöbb a hónaljban, a talpakon, a tenyereken és a homlokon. Ezek áttetsző, szagtalan folyadékot termelnek. A kellemetlen testszag kialakulásáért azonban nem ezek - a hőháztartás szabályozásában részt vevő verejtékmirigyek -, hanem például a hónaljban és a nemi szervek területén található ún. apokrin verejtékmirigyek felelősek, amikor az általuk termelt verejték kölcsönhatásba lép a bőrön lévő baktériumokkal - mondja dr. Brunner Alexandra a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika szakorvosa.

Miből áll az izzadság?
Az izzadság 99 százaléka víz, a maradék 1 százalékot só, fehérje és szénhidrát alkotja.

Mitől függ, ki mennyit izzad?
Az, hogy ki mennyit izzad, függ a kortól, a nemtől, az évszaktól, a fizikai aktivitástól és a táplálkozástól is. Az elpárologtatott víz mennyisége fél litertől 10 literig is terjedhet - egy sportoló például egy óra alatt akár 3-4 liternyit is verejtékezhet fizikai aktivitás közben.

Hiperhidrózis - Mi az a kóros izzadás?
A verejtékezés kóros formájában, fokozott izzadás (más néven hiperhidrózis) esetén, a normális hőháztartás fenntartásához szükséges mennyiségű izzadás akár négyszeresét-ötszörösét is párologtatja az érintett beteg.

A népesség mintegy 1-5 százalékát érinti az úgynevezett elsődleges hiperhidrózis, aminek hátterében nincs egyéb betegség vagy gyógyszeres kezelés. Egyik formája már gyermekkorban jelentkezhet főként tenyéri és a talpi izzadással. Ez a kellemetlen állapot az életminőséget is befolyásolhatja, hiszen az érintettek például nem szívesen nyújtanak kezet üdvözléskor, bemutatkozáskor.  A hiperhidrózis másik formája a fokozott hónalji izzadás, amely általában pubertáskortól jelentkezik. A kórképek jellemzője, hogy a tünetek szimmetrikusak, mindkét oldalon megjelennek, alvás közben viszont megszűnnek. Az esetek kétharmadában családon belüli halmozódás is megfigyelhető.

Milyen egyéb problémákat okozhat a fokozott izzadás?
A túlzott izzadás további bőrbetegségeket - például ekcémát, gombás és bakteriális felülfertőződést - is provokálhat, hiszen a mindig nedves bőrön könnyebben kialakulnak ezek az elváltozások, tájékoztat a szakember.

Miért alakul ki melegkiütés a csecsemőknél?
A bőrgyógyász arról is szólt, hogy a csecsemők verejtékmirigyei még éretlenek, gyakrabban záródnak el meleg környezetben, és ilyenkor apró, piros - a köznyelvben emlegetett nevén - melegkiütést, úgynevezett miliáriát okoznak a fejen és a testen.

Szellős pamutruházat viselésével ezek maguktól néhány nap alatt elmúlhatnak, illetve az orvos javasolhat a bőr szárazságát elősegítő ecsetelőt.

Mi az a színváltó hámlás?
Felnőtteknél fokozott izzadás esetén gyakrabban jelenik meg a napgomba (színváltó hámlás), amikor a fejbőrön normál körülmények között élő gomba elszaporodik és megtelepszik a törzsön, háton, és napsugárzás hatására világos foltok képződnek. A panaszt helyileg alkalmazott készítményekkel lehet orvosolni.

Mit lehet tenni a túlzott izzadás ellen?
A szakorvos terápiaként helyileg alkalmazható, patikában kapható alumínium-klorid tartalmú készítményeket javasol, utóbbiak a bőrre felvíve a verejtékmirigyek kivezetőcsöveit zárják el. Érdemes ezeket este, száraz bőrre használni.

Emellett például botoxkezeléssel is lehet a verejtékmirigyek működését blokkolni. Mivel ezek az eljárások kis bőrfelületre korlátozódnak, használatukkal nem sérül a hőháztartás szabályozása, viszont csökkentik a kóros mértékű izzadást.

A táplálkozás és folyadékbevitel is fontos: Dr. Brunner Alexandra kitért arra is, hogy a fűszeres, csípős, forró ételek, koffein tartalmú italok fokozzák az izzadást.A magasabb víztartalmú zöldségek és gyümölcsök - például a görögdinnye - viszont segítenek a víz és ásványi sók visszapótlásában, hiszen a nyári melegben különösen fontos, hogy gondoskodjunk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelről.

Ez is érdekelhet!
Jó hatással van a szívre, érrendszerre, javítja az emésztést és nagyon finom - Ezért egyél dinnyét, ha itt a szezonja »


Mennyi folyadékot kell fogyasztani minimum egy nap?
Ez ugyancsak egyén- és szituációfüggő (fizikai aktivitástól, külső hőmérséklettől, nemtől, betegségektől is függ), de egy egészséges nőnek mintegy 2,2 liter, egy férfinek 2,9 liter folyadékra van szüksége naponta, mely akár 3-szoros mértéket is elérhet kánikulában egy aktív napon.

Olvasd el ezt is!
Ne csak vizet igyon a gyerek, ha itt a kánikula - Szakorvos hasznos tanácsai »


Forrás: Semmelweis Médiasarok
Fotók: Rawpixel, Freepik/benzoix

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


2021.07.28