Járványhelyzet 2022: Így változik meg az életünk március 7-e, hétfőtől! - Megjelent a kormányrendelet

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Járványhelyzet 2022: Így változik meg az életünk március 7-e, hétfőtől! - Megjelent a kormányrendelet A kormány a járvány ötödik hullámának visszahúzódásával 2022. március 7-től kivezeti a még hatályban lévő járványügyi korlátozásokat. Ahogyan azt a kormány már bejelentette, a járvány ötödik hullámának visszahúzódásával kivezetik a még hatályban lévő járványügyi korlátozásokat - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) pénteken az MTI-vel.

A közleményben azt írták: 2022. március 7-én, hétfőtől nem kell maszkot viselni az eddig előírt zárt terekben sem, tehát sem a tömegközlekedési eszközökön, sem az üzletekben, valamit megszűnnek a rendezvényekre vonatkozó korlátozások is.

A maszkviselési kötelezettség hétfőtől megszűnik:
- a tömegközlekedési eszközökön,
- az üzletekben,
- a bevásárlóközpontokban,
- a postákon,
- az ügyfélszolgálatokon,
- a színházakban,
- a mozikban,
- a múzeumokban,
- a sportrendezvényeken,
valamint a vendéglátó egységek dolgozóinak sem kell maszkot viselniük munkájuk során.Hogy az egészségügyi intézményekben, kórházakban, idősotthonokban kell vagy nem kell maszk, arról nem tudni biztosat. Bár Gulyás Gergely a múlt csütörtöki kormányinfón azt mondta, ezeken a helyeken továbbra is maszkot kell viselni, a Magyar közlöny idevonatkozó kormányrendeletében erről nem esik szó.

Nem kell már a védettségi igazolvány a rendezvényekhez
Hozzátették: a fentieken túl megszűnik minden olyan korlátozás, amely védettségi igazolványhoz kötötte valamely hazai szolgáltatás igénybevételét.

Megszűnnek a rendezvényekre vonatkozó korlátozások, nem kell már védettségi igazolvány sportrendezvényre, kulturális rendezvényekre, zenés-táncos rendezvényre, 500 főnél nagyobb létszámú szabadtéri rendezvényekre sem

A beutazással kapcsolatos korlátozásokat is feloldják
A tájékoztatás szerint a Magyarország területére történő beutazással kapcsolatos korlátozásokat is feloldják.

Azonban közölték: a védettségi igazolvány kiállítására és érvényességére vonatkozó szabályok nem változnak, hiszen azok az uniós Covid-igazolványra vonatkozó szabályozással összhangban lettek kialakítva, az uniós országok pedig továbbra is maguk határozzák meg, hogy Covid-igazolványhoz kötik-e az országba való belépést.
    
Aki akarja, továbbra is felveheti az oltást, márciusban is lesznek oltási akciónapok
Felhívták a figyelmet arra, hogy a kormány továbbra is biztosítja az oltás lehetőségét mindenkinek, aki élni szeretne azzal. Az oltás felvétele a kórházi oltópontokon, a háziorvosoknál és a házi gyermekorvosoknál továbbra is lehetséges. A regisztrációs és az időpontfoglaló honlap folyamatosan nyitva áll, márciusban is minden héten lesznek oltási akciónapok - emelték ki.

Csak bizonyos munkakörökben várják el az oltást
Az oltás felvétele továbbra is elvárt az egészségügyi és a szociális dolgozóktól, valamint a honvédelemben, de a közigazgatás többi területén feloldják a kötelezettséget - írták. Ez azt is jelenti, hogy egyebek közt a pedagógusoktól sem várják már el, hogy beoltassák magukat.

Az erről szóló kormányrendelet már megjelent a Magyar Közlönyben.

Forrás: MTI
Fotó: Rawpixel

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2022.03.07