Jobb szülő szeretnél lenni? 10+1 gyereknevelési tanács, amit érdemes megfogadnod az idei évben

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Jobb szülő szeretnél lenni? 10+1 gyereknevelési tanács, amit érdemes megfogadnod az idei évben A gyermeknevelést mindig lehet kicsit jobban, okosabban, ötletesebben, higgadtabban művelni. Most olyan tanácsokat gyűjtöttünk össze, melyek jó kapaszkodók lehetnek 2019-re, ha elbizonytalanodsz. Szilveszter napjával nem csak az évet zárjuk le, de valahogy úgy érzi az ember, mintha egy kicsit az egész évvel számot illene vetnie. Ilyenkor visszatekintve jobban meglátjuk, mi az, amit utólag is jó döntésnek ítélünk, és mi az, amit legközelebb másképp kívánunk tenni.

Ezért is van itt az ideje az új év beköszöntével a fogadalmaknak, és ez a szülőkre fokozottan vonatkozik. Hiszen mindig lehet a gyermeknevelést kicsit jobban, okosabban, ötletesebben, higgadtabban művelni. Most olyan tanácsokat gyűjtöttünk össze, melyek jó kapaszkodók lehetnek, ha elbizonytalanodsz.
 

10+1 gyermeknevelési tanács 2019-re


1. Figyelj oda jobban a gyerekre

Egyszerűen hangzik, de nem mindig könnyű megtartani - főleg, amikor századszor kérdez valamit, vagy többedszerre hozza oda a kis rajzát megmutatni. De próbálj rá időt szakítani és érdemben válaszolni neki akkor is, ha megakaszt a munkádban. Jusson eszedbe, ha sosem reagálsz rá és mindig elküldöd, mondván, fontosabb dolgod van, akkor egy idő után akkor sem jön hozzád, ha te szeretnéd...
 

2. Kelj fel előbb, mint a család

Reggelente te is szimultán készíted a gyerekeket az ovira, sulira, közben pedig magadat is igyekszel összekapni? Így aztán kapkodva öltözöl, kapkodva eszel (ha eszel egyáltalán), eleve gyomorgörccsel és idegeskedve indul a nap. Idén próbálj 20 perccel korábban kelni (akár a pároddal együtt), mint a gyerekek. Ezáltal nyugodtan tudsz mosakodni, öltözni, kávézni-teázni, reggelit készíteni, és mikorra a gyerkőcöket kell ébresztened, te már éber és friss leszel.
 

3. Ne hasonlítgasd a gyermeked másokhoz

Gyerekkorodban te is utáltad a hasonlítgatást? Akkor ne tedd, akkor sem, ha motivációs szándékkal teszed. Most őszintén, téged ösztönözne, ha állandóan azt hallanád, a nagymama húslevese finomabb, a szomszéd néni virágai sokkal szebbek és bezzeg Csengééknél sokkal nagyobb a rend és a tisztaság...? Szóval idén fókuszálj a gyermekedre, és mérd saját magához a képességeit, sosem máshoz.


 

4. Dicsérd is, ne csak szidd

Szülőként az ember gyakran beleesik abba a hibába, hogy a jó dolgokat természetesnek veszi, a rosszakat viszont rögtön szóvá teszi. Persze amíg a gyerek kisebb, dicsérgetjük agyba-főbe, hogy milyen ügyesen eszik, mászik, gyalogol, játszik, gügyög, végzi a kis- és nagydolgát - de nagyobb gyerekeknél már sok szülő hajlamos kizárólag a hibákra koncentrálni. Pedig dicséretre méltó helyzetek ilyenkor is adódhatnak, és hidd el, szárnyakat adhat a gyermeknek egy-egy jókor kimondott dicséret.

Kapcsolódó:
» Így dicsérd jól a gyereket - A dicséret 6 aranyszabálya a pszichológustól »
 

5. Próbáld kontrollálni az indulataidat, legyél türelmesebb

Nem kis kihívás szülőnek lenni, különösen ha több gyermeked van. Jól tudjuk, mennyire megterhelő és frusztráló, ha minden napra jut valami veszekedés a gyerekkel - és sajnos minél nagyobbak, annál inkább adódhatnak feszült helyzetek. Ilyenkor néha egyszerűbb ordítani és büntetni - pedig hosszú távon egyik sem megoldás.

Próbálj inkább három mély levegőt venni, mielőtt belemész bármilyen szócsatába - sőt, ehelyett inkább igyekezzetek higgadtan megbeszélni a dolgokat. Ha nyugodt hangon szólsz a gyermekhez, attól ő is könnyebben lecsillapodik - a kiabálás csak ront a helyzeten. Mindemellett fogalmazd meg szavakkal is az érzéseidet (pl. "Nagyon bánt, hogy nem pakoltad el a játékaidat, holott többször kértem", "Szomorúvá tesz, hogy...") - így a gyerek később maga is könnyebben be tudja azonosítani a saját érzéseit. És gyakran egy ölelés is sokat lendíthet a dolgokon, bármilyen feszült is a szituáció.

Kapcsolódó:
» Miért öleld meg a gyermekedet, amikor borzasztóan viselkedik? - Így nevelj öleléssel büntetés helyett »
 

6. Kommunikálj egyértelműen

"Most elmegyünk a boltba, jó?" - Te is mondtál már hasonlót a gyereknek? Bár kérdésnek néz ki, valójában nem vársz rá választ és nem is hagysz a gyereknek döntési lehetőséget, mégis úgy tűnik, mintha mondhatna nemet. Ezért inkább kijelentő módban használd a hasonló tényközléseket.

Ugyanígy, ha kérsz valamit, az legyen egyértelmű kérés a gyerek számára is - ahelyett, hogy azt sóhajtod szemrehányóan: "De nagy rendetlenség van a szobádban, nem akarsz rendet rakni/nem kéne már rendet rakni?", fogalmazd meg a kérésedet: Hűha, jó nagy rendetlenség van a szobádban, szeretném, ha most rendet raknál, mielőtt leülünk ebédelni."

Kapcsolódó:
» Tanítsd meg a gyereknek, hogyan tarthat rendet maga körül - Házimunka gyerekeknek 2-18 éves korig »
 

7. Merj bocsánatot kérni a gyerektől

Évtizedekkel ezelőtt a saját szüleid, nagyszüleid még úgy hitték, hogy a gyerektől való bocsánatkérés nem jó szülői attitűd, mert így a felnőtt veszít a tekintélyéből. Valójában azonban éppen az ellenkezője az igaz. Ha elismered a hibádat és tudsz bocsánatot kérni a gyermekedtől, akkor csak nősz a szemében, ráadásul jó példával jársz elöl: ily módon ő is megtanulja, hogyan működik ez a bocsánatkérés-dolog.

Kapcsolódó:
» Hogyan tanul meg a gyerek bocsánatot kérni? - Erre figyelj oda szülőként »

 

8. Mutass jó példát a gyereknek

Alapvető szülői tanácsok között mindig ott szerepel ez a tétel, ennek ellenére nem olyan könnyű mindig figyelni rá. Mert ugye, ha sietsz, átfutsz a piros lámpán, hangosan szidod a közlekedést, zsörtölődsz a pénztárossal, kiröhögöd a háta mögött a szomszéd nénit, unalmadban a telefonodat nyomkodod, káromkodsz, otthagyod az ételt, kiabálsz a pároddal, nem akarsz bocsánatot kérni a kollégádtól, akit megbántottál... Pedig ezeket is látja/hallja a gyerek, és bizony elraktározza magában, hogy aztán egy kevésbé alkalmas pillanatban ő is hasonlóan tegyen. Szóval próbálj odafigyelni, hogy te mindig minta vagy a gyerek előtt - és nem csak a szavaidban, de a tetteidben is.
 

9. Legyetek többet a szabadban

Közös programokkal eleve szorosabbra fűzheted a szülő-gyerek viszonyt, az pedig külön jó, ha kiszakadtok a megszokott környezetből, és kirándultok egyet akkor is, ha nem tökéletes az idő. Ez nem csak a gyereknek lesz feltöltődés, hanem neked is.

Kapcsolódó:
» 10 szuper kirándulóhely Budapesten, ami babakocsival is bejárható »
 

10. Figyelj oda magadra

- A szülők hajlamosak beleesni abba a hibába, hogy minden szabad percüket a gyerekükkel akarják tölteni, így kompenzálva azt, hogy a munka miatt nem jut rájuk annyi idejük. De ezzel együtt azt kockáztatják, hogy kifacsarják magukat és teljesen kimerülnek lelkileg - mondja egyebek közt Fred Stocker gyerekpszichiáter.

Éppen ezért fontos odafigyelned önmagadra is - legyen az egy nyugodtan elfogyasztott kávé, egy negyedórás kádban fürdőzés, vagy hogy végiglapozd a kedvenc újságod. Érdemes elkezdened sportolni is: bár nekiállni nehéz, de utána sokkal felszabadultabbnak érzed majd magad és tényleg feltöltődsz. Még csak ki sem kell mozdulnod ehhez, vannak szuper tornázós videók a Youtube-on, de ha vigyáz valaki a gyerekre, akkor elmehetsz futni vagy beiratkozhatsz egy edzőterembe is, csoportos órára.
 

+1. Tanuld meg az elsősegélynyújtást, újraélesztést

A gyerekeknek sajnos nincs veszélyérzetük, és gyakran úgy érzed mellettük magad, mintha 24 órás őrző-védő szolgálatban lennél. Hogy ne ess pánikba, ha valami történik velük, tanuld meg, mit tegyél vészhelyzetben és sajátítsd el az újraélesztést is. A lépéseket online is elsajátíthatod, erről szól ez a cikkünk: Újraélesztés menete babáknál, gyermekeknél - Ezt tedd lépésről lépésre »

Szerencsére már vannak ingyenes tanfolyamok is az országban, a Magyar Gyermekmentő Alapítvány jóvoltából - a tanfolyamaikról itt olvashatsz: Ingyenes elsősegély-tanfolyamok Budapesten és vidéken - Újraélesztés menete, teendők fulladás, égés, lázgörcs, mérgezés esetén »

Fotó: Freepik

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2019.01.06