Jótékony gyűjtések 2019 karácsony: Így segíthetsz akár egyetlen kis csomaggal! - Cipősdoboz-akció és más kezdeményezések

Szülők lapja

Karácsony

Szülők lapja


Jótékony gyűjtések 2019 karácsony: Így segíthetsz akár egyetlen kis csomaggal! - Cipősdoboz-akció és más kezdeményezések

Megfordult már a fejedben, hogy idén karácsonykor segítenél, de nem tudod merre indulj? Segítünk dönteni! Hoztunk pár kezdeményezést, amikben ha részt veszel, szebbé teheted más emberek életét.

A te torkod is összeszorul, amikor rászoruló gyermekeket látsz? Amikor olyan családokról hallasz, akiknek sokszor a legalapvetőbb dolgok sem adatnak meg, nemhogy egy békés, nyugodt, boldog karácsony?

Megfordult már a fejedben, hogy segítenél, de nem tudod merre indulj? Önkénteskednél, adományoznál, jobbá tennéd egy picit mások életét? Nem is hiszed, milyen jót tehetsz ezzel nem csak nekik, de magadnak is!


Miért jó önkénteskedni, másokon segíteni?


Tudtad, hogy az Önkéntesség Világnapja december 5? Ennek apropóján a Bátor Tábor összegyűjtötte, mivel gazdagodhat az, aki valamilyen önkéntes munkára vállalkozik.

Ha önkénteskedsz, erősebb leszel
Önkéntesnek lenni gyakran nem könnyű. Az ember tele van félelemmel, hogy bírja-e, hiszen nehéz sorsú, nehéz helyzetben lévő emberekkel, állatokkal találkozhat, vagy szembesülhet környezeti károkkal is.
De hidd el, bírni fogod, mert a cél lebeg majd a szemed előtt. És kevés más dolog van, ami annyi erőt tud adni, mint ha valaki a TE segítségeddel lesz képes megküzdeni egy kihívásos helyzettel.
Ez nem csak lelkileg erősít meg téged, hanem az új tapasztalatoknak, élethelyzeteknek köszönhetően új képességekre, kompetenciákra is szert teszel.

Ha önkénteskedsz, megtanulod a csapatjátékot
Az önkéntesség igazi csapatmunka: olyan emberekkel dolgozhatsz együtt, akikkel talán máshol nem találkoztál volna. Lehet, hogy teljesen más emberek vagytok, mással foglalkoztok, más dolgok érdekelnek benneteket, de egyvalami biztosan közös bennetek: egy közös ügyért harcoltok, így igazi bajtársak lesztek.

Ha önkénteskedsz, megtapasztalod az áhított flow-élményt
Észre sem veszed, hogy repül az idő, hiszen teljesen belefeledkezel az éppen előtted álló feladatba. A nap végén azt érzed majd, hogy a zűrös gondolatok letisztulnak a fejedben, és egy teljesen új nézőpontból látod az életed.

Ha önkénteskedsz, megváltoztatod a világot
Azzal, hogy megváltoztatod valakinek az életét, valójában a világon is változtatsz. Már önmagában a tudat, hogy más emberekre szánod az idődet, hogy foglalkozol velük és a jólétükkel, azt erősíti meg azokban, akiknek segítesz, hogy érdemes küzdeniük. Hát nem fantasztikus?

Ha szívesen lennél részese sorsfordító élményeknek és szívesen vennél részt súlyosan vagy krónikusan beteg gyerekek táboroztatásában, a Bátor Táborba 2020. január elsejétől február 9-ig jelentkezhetsz önkéntesnek. Még több infó a Bátor Tábor honlapján »

Ha viszont nem várnál januárig, hanem már most, karácsony előtt segítenél a rászorulóknak, akkor válogass az alábbi gyűjteményünkből:


1. Csúnya karácsonyi pulcsiban a Gyermekgyógyítókért 2019


December 20-án, pénteken több száz ember indul csúnya karácsonyi pulcsiban munkába. Reggel a buszmegállóban összemosolyognak a flitteres hóemberes és mikulásos pulcsit viselő arcok, hiszen mindannyian egy jó ügy érdekében viselik ezt a csinos darabot.

Hogyan segíthetsz?
- December 20-án viselj egy csúnya karácsonyi pulcsit a munkahelyeden, iskoládban vagy bárhol
- Aznap küldj egy SMS-t a Gyermekgyógyítók szeretetszámára, így 500 Ft-tal támogatod a Gyermekgyógyítók munkáját (Küldd a 49-es kódot a 13600-as telefonszámra - ezt egyébként bármikor megteheted, nem csak ezen a napon, az adományvonal egész évben nyitva áll)
- Tölts fel Facebookra vagy Instagramra egy képet a pulcsiban a #csunyapulcsibansegitek hashtaggel
- Hívd meg ismerőseidet, hogy ők is csatlakozzanak a kampányhoz!

A cél
Cél, hogy a daganatos gyermekek méltó körülmények között gyógyulhassanak és az őket gyógyító orvosok és ápolók a lehető legkorszerűbb műszerekkel gyógyíthassák a csöppségeket. 2019-ben intenzív monitorokra folyik a gyűjtés 8 központjuk számára, hogy eredményesebbé tehessék a kis betegek kezelését.

Tipp
Ha még nincs csúnya pulcsid, november 18-tól a Háda 3 budapesti és 8 vidéki üzletében is vásárolhatsz egyet, ráadásul ha náluk vásárolsz, akkor minden eladott pulcsi után ők is 500 Ft-tal támogatják a Gyermekgyógyítókat!

Időpont: 2019. december 20.
Bővebben az eseményről és a részt vevő Háda-üzletekről itt olvashatsz »
 

2. Mikulás-sapkában a gyermekekért 2019


Idén első alkalommal kerül megrendezésre a Mikulás-sapkában a gyermekekért nap!

A szervezők álma, hogy idén december 6-án Télapók lepjék el az országot, akik mind a Démétér Ház kis lakóinak kedvéért viselik a piros sapkát. Legyél a 10 000 Mikulás egyike, akik idén megajándékozzák a Démétér Ház lakóit!

Hogyan segíthetsz?
- Szerezz be egy Mikulás-sapkát (drogériákban, vegyesboltokban, írószer-boltokban, játékboltokban is kapható)
- December 6-án készíts egy képet magadról vagy a barátaiddal közösen, ahogy a Mikulás-sapkában dolgozol, sportolsz, tanulsz vagy bármi mást csinálsz
- Majd töltsd fel a képet Facebookra vagy Instagramra - használd a #10000mikulas hashteget
- Küldd SMS-ben a 79-es kódot a 13600-as telefonszámra, így egyúttal 500 Ft-tal támogathatod a Démétér Alapítvány munkáját
- Hívd meg ismerőseidet, hogy ők is csatlakozzanak a kampányhoz!

A cél
A Démétér Házban a csontvelő-transzplantáción átesett gyerekek szüleikkel együtt otthonos és biztonságos környezetben gyógyulhatnak. A kampány során összegyűlt adományokat a Ház felújítására fordítják.

Időpont: 2019. december 6.
Bővebb információ az esemény Facebook-oldalán »


3. Hagyj el egy Mikuláscsomagot 2019


Erre a kezdeményezésre tavaly az egyik közösségi oldalon botlottunk, és úgy tűnik, idén ismét megismétlődik. Mint a titokzatos szervező írja,
2019-ben a sok-sok pozitív visszajelzés miatt ismét elindítja a "Hagyj el egy mikuláscsomagot akciót"!

Az esemény lényege, hogy december 6-án hagyj el egy mikuláscsomagot, játékot, könyvet a parkban egy padon, buszon vagy vonaton, orvosi váróban, vagy a hivatali folyosó ablakpárkányán, az oviban, a suliban, a bolt mellett, a játszótéren - azaz bárhol, ahol sokszor megfordulsz, ahol sok ember jár és ahol megtalálhatják.

jótékonyság 2019
Fotó: Szülők Lapja

A csomagra írj egy rövid üzenetet például: "Én egy elhagyott csomag vagyok. Azért hagytak el, hogy szebbé tegyem a napodat. Vigyél haza!" Továbbá érdemes a megtalálót arra biztatni, hogy a megtalált csomagról töltsön fel egy képet a Hagyj el egy mikuláscsomagot Facebook-eseményhez.

Itt a lehetőség, hogy te is mosolyt csalj egy ismeretlen arcára, december 6-án hagyj el egy mikuláscsomagot, hogy szebbé tedd egy másik ember napját!

Helyszín: Magyarország vagy akárhol a világon, több helyszín
Időpont: 2019. december 6. 
Több információt a szerveződésről itt találsz »
 

4. Szeretet.éhség adománypont a Bazilikánál


A Bazilikánál nem csak a hagyományos adventi vásárban gyönyörködhetsz, de jótékonykodhatsz is: az adománypontnál bedobott pénzadományoddal az Ökumenikus Segélyszervezet szegénység elleni küzdelmét támogathatod.

Az Adományponton egészen december 23-ig működik a szeretet.éhség. sütöde, így adományozóként egy önkéntesek által készített különleges mézeskalácsszívvel is gazdagabb leszel.

Az adományboltban szeretet.éhség. ajándéktárgyakat és a Segélyszervezet intézményeiben készült kézműves termékeket is vásárolhatsz. Ezekkel nemcsak a megajándékozottnak szerezhetsz örömet, hanem a Segélyszervezet munkáját is támogathatod.

Helyszín: 1051 Budapest, Szent István tér - Bazilika
Időpont: 2019. december 23-ig minden nap
Bővebben itt »
 

5. Mikulásgyár 2019


Az idén is a Millenáris Parkban nyitja meg kapuit a Mikulásgyár központi helyszíne, ahol november 29-től december 21-ig várják a rászorulók számára felajánlott tartós élelmiszert, tisztító- és tisztálkodási szert, jó minőségű ruhát, játékot, könyvet, édességet. Az adományozni vágyókat naponta 9:00 és 21:00 óra között fogadják.

Az idén már 15. alkalommal gyűjtik a felajánlásokat, a szervezők ezúttal is családi programokkal, neves fellépőkkel, koncertekkel, gyerekelőadásokkal, olvasósarokkal, a hétvégéken tematikus programokkal várják a látogatókat a Millenáris Parkban.

Akár postán is feladhatod
Ha a Millenáris Park esetleg nem esik útba, akkor sem kell aggódnod: a Millenáris mellett a Lurdy Házban is várják a felajánlásokat, valamint a József Attila Színház előtere is gyűjtőponttá válik. Sőt, a Magyar Posta szóvivője azt is elmondta, az adományok több postán is ingyen feladhatók, zárt, szállításra alkalmas csomagolásban. A küldeményekre rá kell írni csupa nagybetűvel, hogy Mikulásgyár.

Helyszín: 1024 - Budapest, Kisrókus utca 16-20. - Millenáris
Időpont: 2019. november 29-től december 21-ig, minden nap 9:00-21:00 között
Több információ itt »
 

6. Tegyél jót és fuss a Mikulással! Budapesten 2019


Vegyél részt egy különleges jótékonysági futáson december 6-án, hogy minél több családnak mosolyoghasson. A futás a Millenáris Parkban felállított Mikulásgyárból indul. A Marczibányi téri futópályán a Mikulás pedig különleges futógyakorlatokat tartogat a résztvevők számára. Miután pedig a mozgástól felmelegedtél, tovább melegedhetsz forró teával, kaláccsal!

Gyerekeket, családokat, kezdő és haladó futókat egyaránt várnak!  

Helyszín: Millenáris - a MikulásGyár területén belül
Időpont: 2019. december 6.
Regisztráció: 17:20-tól
Nevezés: Adománnyal (Az adományokat a futás előtt közösen adják le a résztvevők a központi adománygyűjtő sátorban)
A futók által felajánlott tartós élelmiszerek, szép minőségű ruhák, játékok, könyvek, a nehéz sorsú és hátrányos helyzetű családok karácsonyát teszik szebbé.

Futás: Egy közös fotóval indul és együtt megy át minden futó a Marczibányi téri futópályára 18:05-kor
Időtartama: 18:05-19:05-ig
Öltöző: Biztosított a Millenáris területén
Bővebb információ »

 

7. Cipősdoboz-akció Budapesten és vidéken 2019


Keress egy üres cipősdobozt, válaszd ki, hány éves kisgyereket szeretnél megajándékozni; kislányt vagy kisfiút, s töltsd meg a dobozt ajándékkal! Csomagold be a dobozod és add le valamelyik gyűjtőpontjukon. A cipősdoboz-adományok leadóhelyeinek listáját megtalálod itt »

Mit tegyél a cipősdobozba?
- mesekönyvet és ifjúsági könyveket, színezőt
- játékot (társasjátékot, kártyát, kockát, építőjátékot, foglalkoztató és készségfejlesztő játékot, babát, autót, labdát, ugráló kötelet, stb.)
- higiéniai felszerelést, íróeszközt és egyéb iskolai felszereléseket 
- édességet
- babaholmit (cumi, műanyag étkészlet, ruhapelus, előke, csörgő)
- ruhadarabot (baseball-sapka, kendő, zokni)

jótékonyság 2019

Mit ne tegyél bele a dobozba?
Agresszivitásra késztető képeket, játékokat; pl.: játékpisztolyt, játékkést. Konzervet, romlandó ételeket, gyümölcsöt, törékeny tárgyat, gyógyszereket.

Fontos: A becsomagolt cipősdobozra feltétlenül írd rá, hogy fiúnak vagy lánynak, illetve hány éves gyermeknek szánod a csomagot!

A cél
Az összegyűjtött cipősdoboz-ajándékokat a Baptista Szeretetszolgálat országos önkéntesi hálózatán keresztül juttatja el a gyermekekhez, még az ünnepek előtt. A dobozokat elsősorban gyermekotthonok, nagycsaládos szervezetek, kórházak, fogyatékos gyermekek fejlesztésével foglalkozó iskolák, egyesületek, alapítványok, civil szervezetek kapják.

Helyszín: Magyarország több száz pontján
Időpont: 2019. december 19-ig
Bővebben »
 

8. Angyalváró - Adománygyűjtés 2019


A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom és a Magyar Cserkészszövetség célja - a tavalyi 400 doboz után - idén 500 cipősdoboz összegyűjtése, tele kedves meglepetéssel a Böjte Csaba ferences szerzetes által nevelt dévai gyermekeknek.

Az adakozók december 11-ig tölthetik meg a cipősdobozokat gyerekjátékokkal, iskolaszerrel, írószerrel, édességgel, tisztálkodószerrel, könyvekkel és sportszerrel. A dobozra írd fel, milyen nemű és korú gyermeknek szánod az ajándékot és ne ragaszd le a dobozt!  Ha van időd, írj egy személyes üzenetet is, ami a szívedből szól az ajándékozott kisgyereknek!

Az összegyűlt ajándékokat a gyerekek december 14-én Parajdon, az Angyalváró rendezvényen kapják meg, ahol a szervezők zenés műsorral és játékokkal is készülnek nekik.

Helyszín: több gyűjtőponton
Időpont: 2019. december 11-ig
A gyűjtőpontok listája és egyéb információ »
 

9. "Légy te is őrangyal!" - Hagyományok Háza


A Hagyományok Háza megrendezi Légy te is őrangyal! programját a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban, december 7-én, szombaton.

Hogyan segíthetsz?
Vegyél részt a "Légy te is őrangyal!" hímzett tolltartó-készítő foglalkozáson december 7-én. Ez egy különleges kézműves foglalkozás, mivel a résztvevők két tolltartót készítenek: az egyik a készítőnél marad, a másik pedig hosszú útra indul egy kis üzenettel, és megkeresi azt, akinek a legnagyobb szüksége van a segítségre, lelki támogatásra, örömre, bátorításra.

Ezzel a programmal egy-egy kiválasztott gyermekotthon lakóit támogatják, azaz nekik küldik el a foglalkozáson készülő második tárgyat egy rövid, a készítő által megfogalmazott üzenettel együtt. Így nemcsak a készítő kézügyessége fejlődik a foglalkozáson, hanem egyúttal olyan tárgyat is adományozhat, amibe saját idejét, energiáját, képzeletét teszi bele, és amit jókívánságaival ruház fel. Az ajándék tolltartó hímzett mintáját csak félig készíti el az ajándékozó, az alkotást5 mint egy "barátságkarkötőt" az ajándékozott folytathatja a karácsonyi szünetben (a tolltartóba kerülő hímzőfonal és tű segítségével).

A foglalkozás során cipzárt bevarrni, hímezni tanulhatsz meg. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Helyszín: Hagyományok Háza (1011 Budapest, Corvin tér 8.)
Időpont: 2019. december 7.
Több információ itt »
 

10. Csodalámpa Alapítvány - Rejtélyek karácsonya


Idén először összefognak az ország plázái karácsonykor a Rejtélyek karácsonya programsorozat kapcsán - 15 vidéki és fővárosi bevásárlóközpont segítségével egy daganatos betegséggel küzdő kisgyerek álmát szeretnék valóra váltani.

December első három hétvégéjén, csütörtöktől vasárnapig a plázákban egy óriási karácsonyfagömbbel és izgalmas játékokkal találkozhatnak a családok, akik játék közben a kívánságteljesítő Csodalámpa Alapítványt támogathatják egy tetszőleges összeggel. A támogató lelkes adományozók - nagylelkűségük jeléül - egy lemosható, karácsonyi tetoválást kapnak, amely igazolja jótettüket.

A kezdeményezéshez csatlakozó bevásárlóközpontok:
• Balaton Plaza, Veszprém
• Duna Pláza, Budapest
• Corvin Pláza, Budapest
• Csepel Pláza
• Debrecen Pláza
• Kaposvár Pláza
• Sopron Pláza
• Szolnok Pláza
• Szeged Plaza
• Zala Pláza
• Nyír Pláza, Nyíregyháza
• Alba Pláza, Székesfehérvár
• Kanizsa Centrum, Nagykanizsa
• Győr Pláza
• Miskolc Pláza

Helyszín: Budapesti és vidéki plázák
Időpont: 2019. december 6-8, december 13-15, december 20-22.
 

11. Adni öröm! - Tartósélelmiszer-gyűjtés


December 12-én, csütörtökön a Magyar Máltai Szeretetszolgálat 23. Adni Öröm! élelmiszeradomány-gyűjtő akciója a Spar-csoport több mint 170 üzletében országszerte.

A december 17-ig tartó karácsonyi gyűjtésben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat csaknem háromezer önkéntese 172 Spar és Interspar áruházban kéri a vásárlókat arra, hogy aki teheti, ajándékozzon valamennyi tartós élelmiszert a rászoruló embereknek.

Helyszín: Spar és Interspar üzletek
Időpont: 2019. december 12-17.

Forrás: MTI, adott események weboldala, Facebook-oldala
Fotók: Pixabay, Freepik, Szülők Lapja


Szülők lapja

Karácsony

Szülők lapja


2019.12.03