Jövő évtől ingyenes lesz a babáknak ajánlott agyhártyagyulladás elleni oltás!

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Jövő évtől ingyenes lesz a babáknak ajánlott agyhártyagyulladás elleni oltás!  Jövő évtől mindenki számára ingyenesen hozzáférhető lesz az agyhártyagyulladás (meningitis) elleni védőoltás! Az agyhártyagyulladás az agyhártyák vagy agyburkok, azaz a központi idegrendszert körülvevő hártyák gyulladásos megbetegedése. A jövő évtől mindenki számára ingyenesen hozzáférhető lesz az agyhártyagyulladás (meningitis) elleni védőoltás - jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár csütörtökön Budapesten.

7 000 Forint helyett ingyenes lesz az agyhártyagyulladás elleni oltás a jövő évtől
Ónodi-Szűcs Zoltán a kormány döntéséről elmondta, a kétéves kor alatt ajánlott, agyhártyagyulladás elleni oltásra 1,5 milliárd forint a fedezet.
Hozzátette: a jelenleg 70 százalékos támogatással megvásárolható oltás most hétezer forintot jelent a szülők számára, a jövő évtől azonban mindenki számára ingyen elérhető lesz ez az oltóanyag.
Az államtitkár megjegyezte: szó lehet arról is, hogy a meningitis elleni oltást egy-két év múlva beemelik a kötelező védőoltások közé.
    
Tüsszentéssel vagy köhögéssel is terjedhet a betegség
Az agyhártyagyulladás (meningitis) az agyhártyák vagy agyburkok, azaz a központi idegrendszert (az agyat és a gerincvelőt) körülvevő hártyák gyulladásos megbetegedése.
A betegséget okozó kórokozók emberről emberre terjednek, közvetlen fizikai kapcsolat, például tüsszentés, köhögés vagy fertőző váladékkal szennyezett tárgyak megérintése által.
A fertőzés leggyakrabban a légutakban kezdődik, majd a kórokozók a véráram útján jutnak a gerincvelőbe és az agyba. Ritkábban arcüreg- vagy fültőmirigy-gyulladás előzi meg az agyhártyagyulladást.

Forrás: MTI 2016. október 6.
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2016.10.07