Kánikula és táplálkozás: ilyen ételeket ne adj a gyereknek nagy hőségben! - Hasmenést, kiszáradást okozhatnak

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


Kánikula és táplálkozás: ilyen ételeket ne adj a gyereknek nagy hőségben! - Hasmenést, kiszáradást okozhatnak A magas fehérjetartalmú ételek különösen romlékonyak a nagy melegben, de a tésztákat sem szabad újramelegíteni és a hűtőszekrényben tárolásuk sem javasolt ilyen időben - mondta Hídvégi Edit ételallergia-szakértő, gasztroenterológus az M1 aktuális csatornán. Nem mindegy, mit eszel, ha nagy a kánikula - bizonyos ételektől pedig jobb, ha tartózkodsz, mert nagyon könnyen romlanak. Mire figyelj a hőségben?
 

Figyelem! Nagy melegben a magas fehérjetartalmú ételek könnyebben romlanak


Különösen az idős emberek és a gyermekek veszélyeztetettek
- A magas fehérjetartalmú ételek, tejtermékek különösen romlékonyak a nagy melegben, de a tésztákat sem szabad újramelegíteni és a hűtőszekrényben tárolásuk sem javasolt ilyen időben - mondta el Hídvégi Edit ételallergia-szakértő, gasztroenterológus az M1 aktuális csatornán.


A tészta és a hús is könnyen romlik

A doktornő kiemelte: az ételekben elszaporodó baktériumok súlyos hasmenést okozhatnak, ez kiszáradással jár és a hőségben fokozottan veszélyes lehet. Különösen az idős embereknél és a gyerekeknél kell figyelni a megfelelő folyadékbevitelre.

A szükséges folyadék-mennyiségről bővebben olvashatsz a Mennyit kell inni egy nap felnőttnek és gyereknek? című cikkünkben, itt »

Többszöri hasmenés esetén vigyük a gyermeket orvoshoz!
A szakértő hangsúlyozta: többszöri hasmenésnél a felnőtteknek érdemes gyógyszert bevenniük, a gyerekeket viszont ilyen esetben minél hamarabb orvoshoz kell vinni. A hányás fokozottan veszélyes, ilyenkor a felnőtteknél is előfordulhat, hogy kórházi kezelésre szorulnak, mert kiszáradáshoz is vezethet, ha nem tudják pótolni a folyadékot.

Megfelelő tárolás és megfelelő táplálkozás - ezek a legfontosabbak a szakértő szerint
- A hőségben érdemes minél több élelmiszert betenni a hűtőbe.
- Előtte a tojást ajánlott megmosni, de arra ügyelni kell, hogy ezután gyorsabban romlik meg.
- A zöldségeket külön polcon kell tárolni.
- Utcán vásárolt élelmiszernél szintén nagyon fontos az odafigyelés: nagy kánikulában nem biztos, hogy jó választás a gyros, a tejfölös lángos, a majonézöntet vagy a tejszínes palacsinta.

Tejfölös, túrós tészták, húsételek helyett a hőségben ajánlott könnyen emészthető ételeket és gyümölcsöket fogyasztani, és oda kell figyelni a só pótlására is - mondta Hídvégi Edit.

Forrás: MTI
Fotó: pixabay

Szülők lapja

Gyerekbetegségek

Szülők lapja


2017.08.11