Kávé terhesség alatt: milyen kávét ihat a várandós kismama? Dietetikus ajánlása

Erdei Gergő

Babavárás

Erdei Gergő


Kávé terhesség alatt: milyen kávét ihat a várandós kismama? Dietetikus ajánlása A terhességi reflux nagyon kellemetlen közérzetet tud eredményezni, ezért sem mindegy, hogy a várandósság 9 hónapja alatt milyen kávét fogyaszt a kismama. Dietetikus szakértőnk egy kiváló kávéalternatívára hívja fel a kismamák figyelmét. Nem tudsz lemondani a kávéról? Nos, semmi akadálya! - A mindennapi rutin során gyakran találkozom olyan kismamákkal, akik a terhesség során gyakran jelentkező reflux kínzó fájdalmai miatt keresnek fel. Azt szinte kivétel nélkül minden terhes nő jól tudja, hogy bizonyos élelmiszerek: mint  a kávé, a magas kakaótartalmú csokoládé vagy egyes teafélék fokozhatják a tüneteket. Azonban azt kevesen tudják, hogy van alternatíva szinte mindenre. Így nem kell lemondani például a reggeli kávé fogyasztásáról, csak megfelelően kell választanunk alapanyagokat – mondja Erdei Gergő dietetikus.

Cikkünkből kiderül, hogy milyen kávé javasolt terhesség ideje alatt, refluxos panaszokkal élőknek vagy akár még gyermekeknek is.

Miért okoz refluxot a kávé?
A reflux a tápcsatorna felső szakaszának összetett zavara, amely során az emésztőenzimekkel kevert gyomor- és nyombél-tartalom a haladási iránnyal ellentétesen visszajut a nyelőcsőbe, ahol kellemetlen tüneteket például gyomorégést, szegycsont mögött jelentkező égő fájdalmat, savas felböfögést, nyálkahártya gyulladást, sőt végső soron szervi elváltozásokat is okozhat.
Reflux esetében a nyelőcső alsó részében található záróizom étkezéstől függetlenül is nyitott állapotban van, amelynek a terhességben a hasüregi nyomásfokozódás az oka.

Bizonyos élelmiszerek, mint például a kávé a nyelőcső záróizmának működését károsan befolyásolják így ezek fogyasztása nem javasolt reflux esetén. Sokáig úgy tartották, hogy a kávé a koffeintartalma miatt okoz refluxot. Koffeinmentes kávéval végzett klinikai vizsgálatok azonban egyértelműen azt bizonyítják, hogy a tünetek akkor is megmaradnak, ha koffeinmentes kávét fogyasztanak a betegek. Ma már jól tudjuk, hogy a tünetekért leginkább a kávé csersavtartalma tehető felelőssé.

Terhességi reflux során milyen kávét szabad fogyasztani?
Terhességi reflux során érdemes alacsony csersavtartalmú kávét választani, hiszen egy alacsony csersavtartalmú kávé fogyasztása kevésbé ingerli a záróizmot. A csersavtartalom mellett a koffeintartalommal kapcsolatban is körültekintőnek kell lenni.
Arról, hogy „Szabad-e terhesség alatt kávét, kólát, koffein tartalmú italokat inni?” korábbi cikkünkben volt szó.

Alacsony csersavtartalmú és koffeinmentes kávé a cikória gyökeréből készült őrlemény, amely cikóriakávé néven vált ismerté.

Tények a cikóriáról


1. Vizsgálatok alapján a cikória nagy mennyiségben tartalmaz inulint, ami a prebiotikumok csoportjába sorolható kedvező élettani hatással rendelkező anyag. Hozzájárulnak a betegségek megelőzéséhez, az egészség fenntartásához. Kedvező hatással van az immunrendszerre, csökkenti a patogén mikroorganizmusok számát a bélben, rendszeres fogyasztásuk megelőzi a székrekedést.

2. Hisztaminérzékenyek is fogyaszthatják, hiszen a hisztamintartalma alacsony.

3. A cikóriából nem csak kávét lehet készíteni, hanem levelei felhasználhatók salátáknak, köreteknek egyaránt, sőt még a rakott ételeinket is színesíthetjük a használatával.

4. A cikóriakávéból kiváló desszerteket készíthetünk (például tiramisu), amit koffein érzékenyek, terhesek és gyermekek is egyaránt fogyaszthatnak.

5. Bátran elkészíthetjük presszó kávénak, cappuccinonak vagy akár caffe latte-nak is.

6. Jellegzetes lágy, karamellás íze miatt könnyen kedvelt itallá válik.

Milyen cikóriakávét érdemes választani?
Válasszunk csak cikóriából készült kávét, amely nem tartalmaz hozzáadott cukrot. A legtöbb instant kávé összetételének jelentős részét a cukor adja. Részesítsük előnybe azt a kávét, amelyik nem tartalmaz hozzáadott cukrot, hiszen a túlzott cukorbevitel kedvez a túlsúly és az elhízás kialakulásának.

Érdemes mindig elolvasni az élelmiszer címkéjét, hiszen a cikóriakávé önmagában nem tartalmaz glutént, ugyanakkor a cikóriát gyakran keverik malátával (a MAláta és a CIkória keverékéből készül a MACI kávé), amely lisztérzékenyek számára nem ajánlott.

A cikóriakávé különböző változatokban elérhető. Kapható őrölt és nagyobb darabos formában egyaránt. A nagynyomású kávéfőzőben érdemes inkább a darabos változatot kipróbálni, hiszen a darált változat könnyen eldugíthatja a kávéfőzőt.

Szerencsére ma már nem csak otthon élvezhetjük kedvenc cikóriakávénkat, ma már néhány kávézó kínálatában is felfedezhető a cikóriakávé.
A presszógéppel főzött cikóriakávé élvezeti értéke sokkal magasabb, mint például az instant kávéé.

Szerző: Erdei Gergő dietetikus
Fotó: Pixabay

Erdei Gergő

Babavárás

Erdei Gergő


2016.04.07