Keresztnevek - egyre többen adnak ritka nevet a gyermeküknek

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Neve mindenkinek van, de nem mindenkinek van ritka neve. Húsz magyarból csak egynek. Csernék, Boldák, Őzikék számszakilag. A Tárki legfrissebb felmérése szerint a fiatalok közül sokkal többen viselnek valóban ritka nevet, mint az idősebb generációban. A 30 év alatti korosztályban arányuk 10 százalék, iskolásoknál ez 15 százalék, míg a 30-59 évesek és a 60 év felettiek között 2-2 százalék.
 
A 10 év alattiaknál a Máté 3 százalékban, a Bence, Hanna, Jázmin, Lili, Luca, Vivien, Nikolett, Dávid, Péter 2-2 százalékban fordul elő. A 80 év felettieknél a Mária 11 százalék, az Erzsébet 9 százalék, az Ilona 5 százalék, a János 4 százalék, a Ferenc, Anna, Rozália, Gizella, Katalin, Margit, Irén és Jolán 3-3 százalék, a Béla, Teréz, István, József, Gyula, László, Mihály és Sándor név előfordulása 2-2 százalék.
 
Ritka (szokatlan) névnek azokat a keresztneveket tekintették a felmérés készítői, amelyek legfeljebb kétszer fordultak elő.
 
Különös, de igaz: a szokatlan keresztnevek aránya hasonlóan magas a legszegényebbek és a leggazdagabbak között.
 
A több mint 2000 háztartásban élő csaknem 5000 magyar lakos körében végzett kutatás során a kérdezőbiztosok 400 különböző keresztnevet jegyeztek fel.
 
A témával foglalkoztunk korábban is, íme: "Kedvenc" keresztneveink egyébként: Bátor, Delinke, Cserne, Regő, Radiátor, Dengezik, Bolda, Őzike, Vulkán, Renátó. De ami mindent visz: egy kedves pár két keresztnevet is adott kisfiának: Zovárd Szilamér. Ha nem lett volna szegény gyereknek elég baja magában a Szilamérral.

Forrás: hir24

KERESZTNETVEK, NÉVNAPOK ÉS A NEVEK JELENTÉSE >>
Több mint 3000 név közül választhatsz a Névkereső programunkban. A legnépszerűbbeknél statisztikát is találsz, hogy hányan választották az elmúlt évben a gyermekük számára és hogy a teljes lakosságban mekkora a név aránya!

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2013.05.14