Kezdődik az iskola - 11 tipp, hogyan segíthetsz leendő elsős gyermekednek a ráhangolódásban

Szülők lapja

Ovi, suli

Szülők lapja


Kezdődik az iskola - 11 tipp, hogyan segíthetsz leendő elsős gyermekednek a ráhangolódásban Hogyan készüljetek leendő elsős gyermekeddel az iskolára? Mire van óriási szükség az iskolakezdés első napjaiban-heteiben? Gyomorgörccsel vagy izgalommal várják a gyerekek az iskolakezdést? Hogyan hangolódjatok rá iskolás gyerekeddel az új tanévre? A boldog, élményekkel teli nyár után az augusztus utolsó két hete már minden családnál az iskolára való ráhangolódás jegyében telik. Nyár végére a gyerekek többsége már várja, hogy becsöngessenek.

Izgalommal készülnek a rég nem látott a barátaikkal történő első találkozásra. Az új füzetek és a csomagolópapír illata megszólaltatja belső csengőjüket. Ha alapvetően az iskolában jó élményeket szereztek korábban, akkor nem gyomorgörccsel, hanem várakozással teli vegyes izgalommal várják az új tanév kezdetét.

Iskolakezdés - az első két hét még csak a visszarázódásról szól
Az első két hét amúgy is arról fog szólni, hogy megosszák egymással a nyári élményeiket, rácsodálkozzanak egymás új szerzeményeire. Ilyenkor a tanító nénik is csak rávezető jelleggel vonják bele a gyerekeket az iskolai kötelességeikbe.

Ahogy a gyerekek is örömmel fedezik fel a változásokat maguk körül, a tanítók is kíváncsiak az új fejleményekre, legfőképpen arra hogy egy-egy tanulójuk milyen látványos fizikai és szellemi fejlődésen ment keresztül az elmúlt két-három hónap folyamán.


 
Sokat fejlődnek a gyerekek a nyár folyamán
Azoknak a kisdiákoknak sincs okuk a lelkiismeret furdalásra vagy aggodalomra, akik nem gyakoroltak a nyáron, mert ez alatt az időszak alatt ők is nagyot fejlődtek -  a nyári hónapok szorgalmas tanulás nélkül is fejlesztenek, természetesen nem feltétlenül a helyesírást és matematikai tudást, hanem más fontos képességeket, ami a gyermek mentális érettségéhez szükséges.
 
A gyerek megváltozott viselkedéséből gyorsan kiderül, ha bajok vannak otthon
Szerencsére a gyerekek többségének a nyár a feltöltődésről a kellemes élményekről szól, sajnos azonban vannak olyan gyerekek is, akikkel szomorú események történtek az elmúlt időszakban, például elköltöztek vagy elváltak a szüleik, elveszítettek egy szeretett családtagot. Számukra nem boldog várakozással indul az új tanév, hanem gonddal, aggodalommal.

Feltűnően megváltozott viselkedésük, amúgy is el fogja árulni nevelőik számára, hogy bajok vannak a családban, mert a konfliktus akaratlanul is kihat a gyermek lelkivilágára. Ilyenkor szerencsésebb, ha maga a szülő kezdeményez őszinte beszélgetést, és a tanárokat partnerként kezelve, megosztja velük, hogy milyen események történtek a gyerek körül. Ezzel sokat segíthet azon, hogy a kisgyereket ne érjék további felesleges kudarcok.
 
A most első osztályba induló gyerekekre különösen oda kell figyelni, mert az első osztály nagyon meghatározó a gyermek életében - ez fogja egy életre az egész iskolához és a tanuláshoz való viszonyát is kijelölni. Az alábbiakban néhány tippet adunk, hogy hogyan hangolódjatok rá közösen az első iskolai napokra.
 

11 Tipp - Így készülj a leendő elsős gyermekeddel az iskolára!

 
1. Az iskolakezdés egy ünnep. Ennek jegyében és szellemében öltöztesd fel a gyermeked lelkét ünneplő öltözékbe. Kerülj ilyenkor minden negatív megjegyzést, ijesztgetést, korábbi rossz emléket, ami később ártalmasan hathat a gyerekre. Egy-egy rossz mondat sok időre elveheti gyerek kedvét a tanulástól és az iskolától.
 
2. Készítsd őt fel kellően, hogy mi várható az elkövetkezendő időszakban, mi minden fog vele történni. Sétálj el vele az iskolához kettesben, akkor is, ha épp nincs arrafelé dolgotok. Emeld ki a pozitívumokat, ami az iskolába járással kapcsolatos.
 
3. Biztasd, bátorítsd őt, hogy ügyes lesz, és hogy biztosan helyt fog állni. Erősítsd benne a magabiztosságot.
 
4. Készülődjetek közösen az első iskolai napra, lehetőleg vond be mindenbe. Közösen válasszátok ki az iskolatáskát, tolltartót, csomagolópapírt és minden egyéb iskolai felszerelést. Ha teheted, akkor olyanokat vásárolj, ami a gyermeked szívének kedves, mert a kezdetekkor bizony nem mindegy, hogy egy radíron a kedvenc mesefigurája mosolyog-e vagy a nagy üres semmi. Akár közösen is gyárthattok otthon ceruzatartót az asztalára - nézd meg tippjeinket »
 
5. Nyár végén előkerülhet egy-egy színvonalas előkészítő füzet, amit játékosan és jó kedvvel köti le a gyereket. Fontos, hogy sem unszolni, sem erőltetni nem szabad semmit. A foglalkozás is inkább csak addig tartson, amíg a gyerek figyelmét valóban lefoglalja a tennivaló. Ne akarj előre tanítani betűket, számokat, számolást, mert azzal esetleg rosszat is tehetsz, megzavarhatod a kisgyereket, ha máshogyan tanítod őt, mint ahogy azt majd a tanító néni fogja. Tanítsd meg inkább neki ezeket a hasznos dolgokat, mielőtt beül az iskolapadba »
 
6. Kezd el átállítani gyermeked bioritmusát az iskolára. Nyár végén szépen vissza kell állni a korábbi fekvési és kelési rendszerre. Nagyon fontos, hogy az idegrendszer ilyenkor kellően ki tudja pihenni magát, mert az első időszak amúgy is le fogja terhelni a kisgyereket (és ez nem csak a leendő elsősökre érvényes). Jóval fáradtabb és kimerültebb lesz a szokásosnál, fontos, hogy eleget aludjon.
 
7. Biztosíts számára minél több friss levegőt és mozgást. Ne felejtsd el a közismert mondást: ép testben ép lélek. Ráadásul a szabadban folytatott játék jó hatással van a látására is »
 
8. Ezt az időszakot a környezet támogató, bátorító, elismerő jelenléte erősíti. Érdemes ilyenkor mélyebb tartalmú beszélgetéseket kezdeményezni a gyerekkel otthon. Ugyanakkor komoly témákon túl sok puszira és ölelésre is szüksége lesz a gyermekednek.
 
9. Meséltesd a gyerekeket minél többet, hogy mi történt vele az iskolában. Ez egyrészt rögzíti az új ismereteit, egyúttal meg is nyugtatja őt.
 
10. Az első időszakban dicsérd őt minél többet, hogy minél több pozitív élményt kapcsoljon az iskolához.
 
11. A szülőnek példát kell mutatnia a gyereknek, ezért nem árt magadban letisztáznod, hogy mitől félsz, aggódsz gyermeked iskolakezdése kapcsán. Mindenkinek nehéz a gyermekét elengednie, de egy biztos: egy határozott, kiegyensúlyozott, mentálisan erős szülő mindenképpen jobb hatással van a gyermekére, mint egy bizalmatlankodó és az aggódását folyton túlzásba vivő, esetleg lelkiismeret furdalásokkal teli szülő.

Fotó: Freepik

Szülők lapja

Ovi, suli

Szülők lapja


2016.08.23