Kiderült: Nekik jár szja-visszatérítés 2022 februárjában! - A Pénzügyminisztérium államtitkára ismertette a részleteket

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Kiderült: Nekik jár szja-visszatérítés 2022 februárjában! - A Pénzügyminisztérium államtitkára ismertette a részleteket Minden szülő, aki családi pótlékra jogosult, számolhat az adó-visszatérítéssel, így az is, akinek a gyermeke elmúlt 18 éves, de még középiskolában tanul. Az érintettek többsége 2022. február 15-ig automatikusan kézhez is kapja a neki járó összeget. Minden szülő, aki családi pótlékra jogosult, számolhat az adó-visszatérítéssel, így az is, akinek a gyermeke elmúlt 18 éves, de még középiskolában tanul. Az érintettek többségének semmit nem kell tenniük, 2022. február 15-ig automatikusan kézhez is kapják a nekik járó összeget - tájékoztatta Tállai András szeptember 29-én az MTI-t.

A családi adó-visszatérítés igénybevétele az érintettek többségének semmilyen adminisztrációs terhet nem jelent, ráadásul a szabályrendszere is rendkívül egyszerű - összegezte a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Kiderült: Nekik jár az szja-visszatérítés 2022 februárjában! - A Pénzügyminisztérium államtitkára ismertette a részleteket

Mekkora összegben jár vissza az szja?
A szabályrendszerre kitérve Tállai András elmondta, hogy lényegében minden gyermekes szülőnek, aki családi pótlékra jogosult, visszajár a 2021-ben szerzett jövedelme után a fizetendő személyi jövedelemadó. A visszafizetendő összeg a 2021-ben ténylegesen megfizetett személyi jövedelemadó összege, de legfeljebb a 2020. decemberi adatok alapján számolt éves átlagbér adószintje - tette hozzá.

Kinek jár vissza az szja?
- minden gyermekes szülőnek, aki családi pótlékra jogosult
- nemcsak annak a szülőnek jár vissza, aki a családi pótlékot kapja, hanem a házastársának is
- az elvált szülők közül annak jár a családi adó-visszatérítés, aki a családi pótlékra jogosult
- a gyermeküket egyedül nevelő elvált szülők mellett azoknak az elvált szülőknek is jár, akik a saját háztartásukban felváltva gondozva nevelik a gyermeket, és emiatt a családi pótlékot 50-50 százalékos összegben kapják
- olyan szülők is megkapják, akik gyermeke betöltötte a 18. életévét, de a gyerek még középiskolában tanul - annak a tanévnek az utolsó napjáig jár vissza az adó a szülőnek, amelyben a gyerek 20 éves lesz
- ha a gyerek sajátos nevelési igényű, akkor a korhatár 23 év

Gulyás Gergely is megerősítette a Kormányinfón
A gazdasági növekedés idén az 5,5 százalékot biztosan meghaladja, de akár a 7,5 százalékot is elérheti, így a gyermeket nevelő családok mindkét szülője az átlagjövedelem szintjéig visszakapja jövőre a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadóját - ezt már Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte szerdán Budapesten, a Kormányinfón. Mint ismeretes, a jövő évi szja-visszatérítés feltételeként azt jelölte meg a kormány, hogy a gazdasági növekedés elérje az 5,5 százalékot.

Biztos, hogy elérjük az 5,5 százalékos növekedést
A miniszter elmondta: a kormány keddi ülésén először az aktuális gazdasági helyzetet értékelte, a pénzügyminiszter adott tájékoztatást a növekedés eddigi adatairól. Ennek alapján a kormány egyértelműen meg tudja állapítani, hogy olyan forgatókönyv nem lehetséges, hogy az idei növekedés ne érje el a 5,5 százalékot - jelentette ki.

- Azt tudjuk mondani a Pénzügyminisztérium tegnapi számai alapján, hogy a növekedés az 5,5 százalékot biztosan meg fogja haladni, de akár a 7,5 százalékot is elérheti - mondta.

Hozzátette: ebből az következik, hogy minden 18 év alatti gyermeket, illetve iskolába járó gyermeket nevelő család mindkét szülője vissza fogja kapni az átlagjövedelem szintjéig a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadóját.

Annak is jár, aki csak 1 napig kapott családi adókedvezményt 2021-ben
Közölte: a visszatérítést azon gyermekeket nevelő szülők kapják meg, akik 2021 bármely napján - akár egy napig is - családi kedvezményre voltak jogosultak, akár iskoláztatási támogatásra, akár nevelési ellátásra, akár családi adókedvezményre.

A katásokra is vonatkozik
A miniszter ismertette azt is: azon katások (kisadózó vállalkozások tételes adóját fizetők), akik 2021 bármely napján a szja-törvény vonatkozó szabályai szerint családi adókedvezményre lettek volna jogosultak, a megfizetett tételes adó 25 százalékát kapják majd meg visszatérítésként.

Novák Katalin: Annak is jár, aki legalább 12 hetes terhes
Novák Katalin a Facebook-oldalán azt is bejelentette, a várandósoknak is jár az szja-visszatérítés, ha idén betöltik a 12. hetet. Így jövőre ők is visszakapják az idén befizetett adójukat.

Forrás: MTI
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2021.09.29