Kis és nagy fogalma: 9 játékos feladat óvodás gyerekeknek, hogy jobban menjen a számolás és a matek

Szülők lapja

Játék

Szülők lapja


Kis és nagy fogalma: 9 játékos feladat óvodás gyerekeknek, hogy jobban menjen a számolás és a matek A kis-nagy, kisebb-nagyobb megkülönböztetésének képessége elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy később a számfogalom is kialakulhasson. Ezeket játszhatod a 3-4 éves gyerekkel, hogy megtanulja a differenciálást. A kis-nagy, kisebb-nagyobb megkülönböztetésének képessége elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy később a számfogalom is kialakulhasson.

3-4 éves korra a gyerekek jellemzően megértik a kisebb-nagyobb fogalmakat, illetve szín és méret szerint meg is tudják különböztetni a tárgyakat. Ez az úgynevezett vizuális differenciálás. Ennek a készségnek a fejlesztéséhez javasol most 9 játékos feladatot a Készségfutár bloggere.
 

Kis és nagy fogalma: 9 játékos feladat a vizuális differenciáláshoz


TÁRGYAK VÁLOGATÁSA
Olyan tárgyak válogatásával érdemes kezdeni, amiből ugyan vannak kisebbek és nagyobbak, de ezek nagyon hasonlóak. Lehet ez kanál, pohár, kisautó, építőkockák, plüss állatok, stb. Ha a szortírozás már megy méret szerint, akkor meg lehet próbálkozni a tárgyak mechanikus megszámlálásával. Hány kiskanál és hány nagykanál van?

Kis és nagy fogalma: 9 játékos feladat óvodás gyerekeknek, hogy jobban menjen majd a matematika

GYÖNGYFŰZÉS
Ha van otthon kétféle méretű gyöngy, akkor azt használjuk, ha nincs, akkor lehet helyettesíteni különböző méretű száraztésztákkal, különböző méretűre vágott szívószál darabokkal. A lényeg, hogy két különböző méretű azonos tárgyat kell kifeszített madzagra felfűzni. Kössünk ki két madzagot, és egyikre mehetnek a kicsik, másikra a nagyok!
A gyöngyfűzés a finommotorikát is remekül fejleszti - Csakúgy, mint ezek a játékok »

SORMINTÁK
Kis karika és nagy karika segítségével egyszerű kis sormintákat készíthetünk a gyerek számára, amit megpróbálhat folytatni. Nem gond, ha nem sikerül, a lényeg, hogy gondolkodás közben rávezessük a kis- és nagy karikák közti különbségre.

Lehet akár ezt is a gyöngyfűzéshez hasonlóan madzagra felfűzni, lehet játszani kivágott alakzatokkal, de akár rajzolhatunk is.

KÉPEK VÁLOGATÁSA
Különböző méretű tárgyakról használjunk képeket vagy rajzokat. A feladat, hogy a kis tárgyakat ábrázolókat egy kis dobozba, a nagyokat egy nagyobb dobozba helyezze a gyerek. Plusz pont, ha otthoni képeket is fel tudunk használni, amikhez van valami személyes kapcsolata.

BESZÉLGETÉS: MI KICSI? MI NAGY?
Bárhol is jártok aznap, beszéljetek róla, hogy ott mi számít kicsinek és mi nagynak? Pl. a kertben a diófa az nagy, a hangya a földön kicsi. A konyhában a hűtőszekrény a nagy, a bors kicsi. A szobában az íróasztal nagy, a ceruza kicsi.

GYURMÁZÁS
Készítsetek kicsi és nagy gömböket. Ez már önmagában egy nagyon hasznos tevékenység, mert fejleszti a finommotorikát (ennek egyebek közt a ceruzafogásban lesz nagy szerepe), de tovább lehet gondolni, ha mondjuk azt a feladatot adjátok a gyereknek, hogy a végén a nagy gömböket lapítsa szét a tenyerével, a kicsiket viszont kímélje meg!
Gyurmából vagány kisautókat is alkothattok - Mutatunk pár szuper ötletet »

PAPÍRCSÍKOK TÉPKEDÉSE
Vegyetek kézbe egy papírlapot, és a feladat, hogy kis, vékony csíkokat tépjetek le róla. Aztán pedig jöhetnek a nagy, vastag csíkok. Utána össze lehet keverni a csíkokat, és düböröghet a méret szerinti differenciálás! Pl. a kicsiket színezzük ki kékre, a nagyokat pirosra, vagy a kicsikből gyúrjunk galacsint, a nagyokat kíméljük meg!

GOLYÓK DOBÁLÁSA
Bármily meglepő, kis és nagy golyókra lesz szükség a játékhoz. A feladat az, hogy méretnek megfelelő helyre helyezzük, dobjuk őket. Pl a kis golyókkal a kisebb dobozba célozzunk, a nagyokkal a nagyobb dobozba.

VIRÁGKÉSZÍTÉS
Készítsetek virágot kis és nagy pöttyök segítségével! Lehet akár festeni, rajzolni is, de kivágott korongokat is használhattok, vagy előkerülhet a galacsinná gyúrt krepp papír is. Nézd, milyen szép virágokat készíthettek papírból - Nem csak anyák napjára »

Forrás: Készségfutár
Fotók: Pixabay

Szülők lapja

Játék

Szülők lapja


2021.07.07