Kormányinfó: 18 év alatt nem kell védettségi igazolvány, lakodalom majd 5 millió beoltott után tartható

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Kormányinfó: 18 év alatt nem kell védettségi igazolvány, lakodalom majd 5 millió beoltott után tartható Gulyás Gergely az április 29-ei Kormányinfón részletesen ismertette, milyen szabályok lépnek érvénybe, ha elérjük a 4 millió beoltottat, mi van a védettségi igazolványokkal, mikor lehet lakodalmat tartani. Gulyás Gergely az április 29-ei Kormányinfón részletesen ismertette, milyen szabályok lépnek érvénybe, ha elérjük a 4 millió beoltottat. (A cikket folyamatosan frissítjük)

A miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette a hétfőn már részletezett könnyítéseket, ennek értelmében a nyitás sok intézkedése védettségi igazolvánnyal vehető igénybe 18 év felett,a kiskorúakra azonban ez nem vonatkozik.

Kormányinfó: 18 év alatt nem kell védettségi igazolvány, lakodalom majd 5 millió beoltott után tartható

4 millió beoltott után ezek a nyitás újabb lépései:
- A kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul
- Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni
- A védetteknek (akinek védettségi igazolványa van) este 11 óráig megnyílik a vendéglátóhelyek belső tere is. A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik
- A védettek szállodákba is mehetnek, és a gyermekeket is magukkal vihetik
- A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is
- Edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek
- A védettek és felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják
- A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken
- A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettség tényének ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata. Amennyiben ennek nem tesz eleget, a bírság 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet, vagy akár egy éves bezárással is sújtható.

Lakodalmak, osztálykirándulások majd 5 millió beoltott után
Gulyás Gergely azt is elmondta, sok kérdés érkezett a lakodalmakkal kapcsolatban, a lakodalmakat és más sok fős családi rendezvényt akkor kívánják engedélyezni, ha elérjük az 5 millió beoltottat. Ez a tervek szerint május harmadik hétvégéjére sikerül.

Újságírói kérdésre azt is elmondta, a kormány készül a nyári táborok kérdésére is, reményeik szerint táborozásról, osztálykirándulásokról majd 5 millió beoltott után lehet beszélni, most még korai.

Így jelezheted, ha nem érkezett meg a védettségi igazolványod
A védettségi igazolványokkal kapcsolatban elmondta azt, ami már a koronavírus hivatalos kormányoldalán is megjelent:
- az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási tér (EESZT) felületén lehet tájékozódni, belépés után az Eseménykatalógusban a kívánt időtartományt beállítva lekérdezhető az Ellátási események listáját.
- a lekérdezés után az Esemény típusánál a Covid oltás kifejezést kell látni az oltás megfelelő rögzítése esetén. Amennyiben ezt a védőoltás beadása utáni napokban sem találod, akkor csúszás vagy hiba történt a rögzítésben, az adatok felvitelében. Ebben az esetben ezt jelezheted annak az oltópontnak, háziorvosnak, ahol beadták a védőoltást és kérheted, hogy rögzítsék a védőoltás beadásának a tényét.
- abban az esetben, ha a védőoltás rögzítésre került az EESZT-ben, és 8 napon belül mégsem érkezett meg postai úton a Védettségi igazolvány, akkor az Ügyfélkapun, illetve a http://www.magyarorszag.hu weboldalon keresztül jelezheted ezt a problémát, a Koronavírus elleni védettségi igazolvánnyal kapcsolatos ügybejelentő űrlap leadásával.

Gyerekek oltása
A gyerekek oltásával kapcsolatban megemlítette, egyelőre a 16-18 év közöttiek oltását lehet majd megkezdeni a Pfizerrel, de más oltóanyagokkal is kísérletek folynak, hogy miként lehetne velük a 12 év felettieket is beoltani - ha bármilyen változás, előrelépés lesz az ügyben, akkor az operatív törzs foglalkozik majd vele.

Forrás: Kormányinfó, koronavirus.gov.hu

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2021.04.29