Kormányinfó: A védettségi igazolvány február 15-től oltási igazolvány lesz, csak 3 oltással minősül valaki oltottnak

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Kormányinfó: A védettségi igazolvány február 15-től oltási igazolvány lesz, csak 3 oltással minősül valaki oltottnak A Kormányinfó 2022. január 13-ai sajtótájékoztatóján egyebek közt a Covid fertőzés elleni védőoltásokról is szó volt. A Kormányinfó 2022. január 13-ai sajtótájékoztatóján egyebek közt a Covid fertőzés elleni védőoltásokról is szó volt.

Mint Gulyás Gergely elmondta, jelenleg a magyar társadalom 64 százaléka oltott, de még mindig lenne kit beoltani, ezért február 15-től változások lépnek életbe.

A kormány a következő járványügyi változtatásokat hozta:
- a védettségi igazolvány 2022. február 15-től oltási igazolvánnyá alakul,
- csak az minősül oltottnak, aki mindhárom oltást megkapta, vagy a második oltását 6 hónapon belül kapta meg
A 18 éven aluliaknál a két oltás elegendő - tette hozzá.
   
A koronavíruson "átesettség fogalma" az omikronvariáns után mást fog jelenteni; nem az átesettség, hanem az oltás jelent védettséget - fejtette ki.
Hozzátette: nem kell új igazolványokat kiadni, a QR-kód alapján lehet ellenőrizni az igazolványt.Már 4. oltást is lehet kérni
Sőt, már a negyedik oltást is lehet kérni orvossal való konzultáció után, erről a jogszabály a héten fog megjelenni, tette hozzá Gulyás.

Nem lesznek ingyen tesztek továbbra sem
Ami az országos ingyenes tesztelést illeti, Gulyás Gergely elmondta, egyelőre erről nincs szó, mert nem szeretnék, ha az emberek oltás helyett teszteltetnének, mivel a vírus ellen továbbra is az oltás a megoldás.

Karanténkötelezettség változása
A karanténkötelezettség időtartama lerövidül 7 napra, de 5 nap után - tünetmentesség esetén - negatív teszttel lehet szabadulni.
Ha egy iskolai osztályban megbetegedés van, akkor a karantén 5 nap, de ez csak az oltatlanokra vonatkozik.

Forrás: Kormányinfó
Fotó: MTI/Soós Lajos

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2022.01.13