Kormányinfó: Akkor nyitnak az óvodák és iskolák, ha a 2,5 milliót eléri a beoltottak száma

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Kormányinfó: Akkor nyitnak az óvodák és iskolák, ha a 2,5 milliót eléri a beoltottak száma Az országban tombol a koronavírus-járvány harmadik hulláma - vajon mi vár ránk a húsvéti időszakban? Nyithatnak-e az iskolák április 7-én, a tavaszi szünet után? Ez hangzott el a mai Kormányinfón. Az országban tombol a koronavírus-járvány harmadik hulláma - vajon mi vár ránk a húsvéti időszakban? Nyithatnak-e az iskolák április 7-én, a tavaszi szünet után?

A brit vírusmutáns szedi az áldozatait az országban
Elemi erővel tombol a járvány Magyarországon és Európa-szerte, aminek a brit vírusvariáns az oka - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.

Müller Cecília úgy fogalmazott: teljessé vált a koronavírus angol mutációjának jelenléte az országban, vagyis a mintákból javarészt ezt a mutációt mutatják ki, és alig pár százalékban a cseh és egyéb mutációkat. Ez azt jelenti - mondta -, hogy a brit variáns szaknyelven "kiválasztódott", és erre csak azon vírustörzsek képesek, amelyek erőteljesebben fertőznek, a túlélésre jobban képesek.

Egy kutatás szerint míg a pandémia kezdetén az ismert fertőző törzsben megbetegedettek közül ezer 60 év körüli emberből 6-an hunytak el, ez a szám az angol variáns esetében 9-re emelkedik a fertőzést követő négy héten belül.

gulyás gergely

Járványügyi szabályok betartása és oltás
Müller Cecília kiemelte, a védekezés két legfontosabb eleme a higiénés és járványügyi szabályok betartása és a védőoltások felvétele.

- Minél többen válunk ellenállóvá a vírussal szemben a védőoltások révén, annál inkább megakadályozható a víruscirkuláció - fogalmazott.

A beoltott idősek is vigyázzanak, tartsák be a szabályokat! - kérte. A védettek vigyázzanak a még fogékonyakra, az idősek a fiatalokra, a fiatalok pedig az idősekre - emelte ki, mondván: a védőoltás sem ad százszázalékos biztonságot, de megvéd a betegség súlyos lefolyásától, az esetleges halálos kimeneteltől.

Maruzsa Zoltán: Egyelőre nem tudni, mikor indulhat újra a tanítás
Bár eleinte úgy tűnt, április 7-én, a tavaszi szünet után kinyithatnak végre az iskolák és beindulhat a jelenléti oktatás, Maruzsa Zoltán a Magyar Nemzetnek adott március 25-ei interjújában már azt mondja: "Kell ahhoz némi optimizmus, hogy az április 7-i nyitást kőbe vésettnek vegyük. Jelenleg valószínűbb, hogy a jelenléti nevelés és oktatás visszaállítása kitolódhat egy kicsit, de ehhez is látni kell a következő két hét fejleményeit."

Hogy ebben a helyzetben lesz-e enyhítés március 29-én, vagy továbbra is be kell tartani az összes szigorító intézkedést? Ezeket mondta el Gulyás Gergely a mai kormányinfón.

- A harmadik hullámnak nincs vége, a fertőzések száma növekszik, rosszak az adatok. A helyzet komoly, az orvosok megfeszített munkát végeznek, de van elég felszerelés, lélegeztető és betegágy, emellett tudják bővíteni a kórházi kapacitásokat és az orvosszámot is, már besegítenek a rezidensek és a medikusok is, így mindenki számára tudják biztosítani az egészségügyi ellátást.

- Egyetlen megoldás a vakcina, 600 ezer nyugdíjas még nem regisztrált, tőlük azt kérik, regisztráljanak, erről levelet kaptak az országos tisztifőorvostól.

- Nagyon sok a bizonytalanság az oltások előrehaladásában, áprilisban azonban minden továbbinál több vakcina fog rendelkezésre állni, főként orosz és kínai vakcinák.

- Ha 2,5 milliót eléri az oltások száma, akkor nyitnak ki az óvodák, iskolák - legkorábban április 12-én, vagy április 19-én, kb. egy hét felkészülési időre van szükség a kinyitáshoz

- Az iskolák, óvodák nyitása előtt beoltják az óvónőket, tanárnőket, bölcsődei dolgozókat, de nekik is regisztrálni kell, önkéntes a jelentkezés

- Boltok nyitvatartását is szabályoznák, főleg a húsvéti készülődésre tekintettel, 10 négyzetméterenként 1 vásárló tartózkodhatna - pénteken döntenek majd erről, fel kell mérni, hogy ez milyen tömeget jelentene a boltok előtt

- Az érvényben lévő szabályokat mindenki tartsa be továbbra is, mert aggasztóak a mostani számok, de az elhunytak többsége most is az idősebb korosztályból kerül ki, így nagyon fontos az idősek oltása

- Minden oltóanyagot, ami beérkezik, 1 héten belül eloltanak, kivéve a második adagos oltások

- Áprilisban nagyot szeretnének előrelépni az oltásokkal kapcsolatban, május végéig mindenkit beoltanak, aki regisztrált

- A kormány célja a nyitási terv kidolgozása, de jelenleg alapvetően nem lehet változtatni még

Forrás: Magyar Nemzet, MTI, Kormányinfó

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2021.03.25