Kormányinfó: Elmarad idén az augusztus 20-ai tűzijáték és ünnepség! - Gulyás Gergely ma jelentette be a kormány döntését

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Kormányinfó: Elmarad idén az augusztus 20-ai tűzijáték és ünnepség! - Gulyás Gergely ma jelentette be a kormány döntését Gulyás Gergely a 2020. július 16-ai Kormányinfón jelentette be, hogy idén elmarad az augusztus 20-ai tűzijáték és a tervezett ünnepségsorozat is. Gulyás Gergely a 2020. július 16-ai Kormányinfón jelentette be, hogy idén elmarad az augusztus 20-ai tűzijáték és a tervezett ünnepségsorozat is.

Elmarad az augusztus 20-ai rendezvénysorozat és tűzijáték!
Mint a miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a döntést a kormány indokoltnak találta, hiszen a Covid-19 vírussal való fertőzés veszélyét éppen a tömeges nagyrendezvények hordozzák magukban, ezért úgy vélték, idén el kell halasztani a Szent István napi ünnepségeket, valamint a tervezett tűzijátékot és a légiparádét is.

Később újságírói kérdésre elmondta, a korábbi intézkedések jók és beváltak, hiszen májustól egyre csökken a betegedések száma - és ha ezek jók, akkor nem szabad kockáztatni. Ugyanakkor sajnálják, hogy elmaradnak a rendezvények, de a biztonság és a járvány kordában tartása érdekében muszáj volt meghozni a döntést, amit egyébként az Operatív törzs és Müller Cecília is támogat.

Mint ismeretes, májusban még arról szóltak a hírek, hogy minden eddiginél grandiózusabb ünnepséggel készül az ország augusztus 20-ra, például olyan tűzijátékot terveztek, amely a rakpartok több mint 4 kilométeres szakaszán látszik majd, emellett hagyományteremtő szándékkal Szent István napi programsorozat várta volna a látogatókat a főváros több pontján.

Zenés rendezvények 500 fő felett - később döntenek
Mindemellett Gulyás Gergely azt is hangsúlyozta, az 500 fő feletti zenés-táncos rendezvények továbbra sem tarthatók meg - arról, hogy augusztus közepétől lesz-e változás, július végén tudnak dönteni - jelenleg több érv szól amellett, hogy ne lehessen megtartani, ugyanakkor értik a zenészek álláspontját is. A magyar zeneipar szereplőit egyébként szeretnék támogatni, ennek kidolgozása folyik.

Újra kellene maszk zárt térben
Vissza kellene térni a zárt térben való maszkhasználatra - ezt már Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora mondta el ma reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Mint a szakember felhívta a figyelmet, a légúti fertőzésekre - mint amilyet a koronavírus is okoz - jellemző a szezonalitás, így sok előny származhat abból, ha a nyarat a szabadban töltik az emberek. Ugyanakkor a zárt, légkondicionált helyiségekben, ahol sok ember tartózkodik együtt, a vírus fertőzőképes marad. Ezért kellene visszatérni a maszk használatára például az irodákban - fűzte hozzá.

Ősszel ismét több megbetegedésre számítanak
Ősszel ez a helyzet megváltozik - közölte -, arra számít, hogy november környékén ismét megemelkednek az esetszámok. Nem véletlen, hogy mindenhol a világon arra törekednek, hogy a vakcina ekkorra elkészüljön - mondta, hozzátéve, hogy azt tervezik, október környékén, amikor az esetszámok megint emelkedni kezdenek, újra elvégzik az országosan reprezentatív koronavírusteszt-sorozatot.

Egy éven belül egy országot kétszer bezárni nem lehetséges, ezért másfajta stratégiára lesz szükség. Ennek része lehet a szigorú maszkhasználat és a zárt térben egyszerre tartózkodók számának korlátozása - jelezte.

Forrás: Kormányinfó, MTI
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt (Gulyás Gergely a június 25-ei Kormányinfón)

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2020.07.16