Kormányinfó: Hétfőtől kezdik a tesztelést a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban és egészségügyi intézményekben

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Kormányinfó: Hétfőtől kezdik a tesztelést a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban és egészségügyi intézményekben November 20-án, pénteken veszi kezdetét az országos rendszeres koronavírus-tesztelés, elsőként a szociális intézményekben, november 23-tól pedig az iskolákban, óvodákban, bölcsődékben és az egészségügyi intézményekben. November 20-án, pénteken veszi kezdetét az országos rendszeres koronavírus-tesztelés, elsőként a szociális intézményekben - jelentette be csütörtöki online sajtótájékoztatóján a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely emlékeztetett: a kormány a múlt heti ülésén döntött arról, hogy az egészségügyi, szociális és nevelési intézményekben dolgozók számára koronavírus-tesztelést rendel el az operatív törzs által meghatározott rendben és ütemezéssel.

A tesztelésen való részvétel önkéntes, arra senkit nem lehet kötelezni - fűzte hozzá.Mint ismeretes, Orbán Viktor november 9-én jelentette be a járványhelyzet miatti szigorításokat, akkor a november 11-től bevezetett korlátozó intézkedések mellett azt is elmondta, hogy hetente célzottan tesztelni fogják a kórházi dolgozókat, iskolai tanárokat, óvónőket, bölcsődei dolgozókat akkor is, ha "tudják, hogy a gyorsteszt csak 50-60%-os megbízhatóságot nyújt".

Az óvodákban, iskolákban, bölcsődékben hétfőtől kezdik
A miniszter közölte: a tesztelés jövő hétfőtől, azaz november 23-tól az iskolákban, óvodákban, bölcsődékben és az egészségügyi intézményekben is megkezdődik.

Tárgyalnak vakcina-ügyben
Gulyás Gergely emellett arról is beszélt, hogy mintegy 12 millió adag koronavírus elleni oltóanyagot kötött le Magyarország, ez több mint 36 milliárd forintba kerül majd.

Mint kiemelte, a kormány legfontosabb felelőssége, hogy ha van orvosilag ellenőrzött, hatásos vakcina, akkor azt a lehető leghamarabb beszerezzék, ezért mindenkivel tárgyalnak, aki ilyen oltóanyagot Magyarország számára biztosítani tud.

Az a kapacitás, amelyből Magyarország rendelni tud a kínai és az orosz vakcinán kívül, mintegy 12 millió adag oltóanyagot jelent, három gyártónál. Ahogy lesz rá lehetőség, megrendelik és kifizetik ezeket. Az összes adag ára több mint 36 milliárd forint - jelezte a miniszter.

Forrás: MTI
Fotó: MTI/Mónus Márton

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2020.11.19