Kormányinfó: Ismét kötelező a maszk zárt helyeken, az iskolákban az igazgatók döntsenek a maszkviselésről

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Kormányinfó: Ismét kötelező a maszk zárt helyeken, az iskolákban az igazgatók döntsenek a maszkviselésről Aki naponta követi a koronavírus járványügyi adatait, észrevehette, hogy a számok egyre romlanak. Ennek ellenére a kormány eddig nem nagyon vezetett be szigorító intézkedéseket. Aki naponta követi a koronavírus járványügyi adatait, észrevehette, hogy a számok egyre romlanak - ami a csütörtökön közölt hivatalos számokat illeti, meghalt 131 beteg, és újabb 10 767 koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon. Ennek ellenére a kormány eddig nem nagyon vezetett be szigorító intézkedéseket.

A Magyar Orvosi Kamara szerint ugyanakkor nagyon is szükség lenne a szigorításra, ha karácsonyra nem akarunk rengeteg halottat. Bár fontosnak tartják ők is az oltást, de ez nem elég.

A MOK szerint a következő szigorításokra lenne szükség:
- legyen kötelező a maszk minden zárt közösségi térben (bevásárlóközpontok, boltok, mozik, színházak, stb.)
- szüntessék be a tömegrendezvényeket, ne csak a szakmai orvoskongresszusokat
- kössék tartalommal megtöltött védettségi igazolványhoz (megfelelő számú oltás felvétele 6 hónapon belül) vagy friss negatív PCR teszthez a belépést a nem létfontosságú helyekre (szórakozóhelyek, éttermek, színházak, mozik)
- támogassák a távmunkát, home-office-t
- és egyénileg távolságtartás, kézmosás
Drámai közleményüket itt olvashatod »

kormányinfó 11.18

Fontos lenne a maszk, a távolságtartás és a kézmosás

A maszkviselés, távolságtartás és kézmosás fontosságára hívja fel a figyelmet egy globális kutatás is, melyben egyebek közt megállapították, hogy  a maszkviselés 53 százalékkal csökkenti a koronavírus-fertőzés incidenciáját, vagyis az adott időtartam alatt keletkező új esetek gyakoriságát.

A járvány elleni, nem gyógyszereken alapuló intézkedések szisztematikus áttekintésével és meta-analízisével arra jutottak, hogy a maszkviselés, a távolságtartás és a gyakori kézmosás mind hatékony eszközei az esetszámok csökkentésének, a leghatásosabb azonban mind közül a maszkviselés - írták a kutatók a The BMJ tudományos folyóiratban.

Az oltás önmagában nem elég, mondják a kutatók
Az ausztráliai Monash Egyetem és a brit Edinburgh-i Egyetem tudósai kiemelték: az eredmények szerint az oltási programok mellett továbbra is szükség van a maszkviselésre, a távolságtartásra és a kézmosásra is.

Világszerte készült, több mint 30 kutatás adatait elemezték részletesen, és megállapították, hogy a maszkviselés 53 százalékkal, a fizikai távolságtartás 25 százalékkal csökkenti a koronavírus-fertőzés incidenciáját - írja a The Guardian.

A kézmosás is lényeges
A kézmosás esetében is jelentős, 53 százalékos csökkenést állapítottak meg, de ez az eredmény statisztikailag nem szignifikáns, mivel kevés olyan kutatás került az elemzők elé, amely a kézmosást tanulmányozta.

Más járványellenes intézkedések - például a karantén, a határzárak, az iskolák és munkahelyek bezárása - részletes vizsgálata nem volt lehetséges a témában készült tanulmányok minőségi, tervezési és hatásvizsgálati különbségei miatt.

Eddigi kormányintézkedések a koronavírus 4. hullámában
A kormány eddig nem nagyon vezetett be korlátozásokat, a tavaly novemberi lezárásokkal ellentétben egyelőre az iskolákban folyik a tanítás, nincs kijárási korlátozás és a maszkviselés is csak a tömegközlekedési eszközökön, valamint az egészségügyi intézményekben kötelező.

Mindemellett pedig oltási akcióhetet szerveznek november 22. és 28. között, amikor az is oltathatja magát koronavírus ellen, aki nem regisztrált.

A romló járványügyi adatok ismeretében sokan úgy vélték, a november 18-ai Kormányinfón végre történnek szigorító intézkedések a járvány megfékezésére.



Ez hangzott el a november 18-ai Kormányinfón
Mint Gulyás Gergely elmondta, a járvány a matematikusok szerint november végén-december elején tetőzhet, ahhoz, hogy ez legyen az utolsó hullám, továbbra is mindenkinek javasolja az oltást. Sőt, emellett - külföldi példákra hivatkozva - hangsúlyozta, szükséges a harmadik, megerősítő oltás is.

Ezt a második oltás utáni 4. hónaptól lehet felvenni, de 6 hónap után mindenképpen javasolt és indokolt beadatni, emelte ki.

Mivel még mindig sokan vannak oltatlanok, akik mások egészségét is veszélyeztetik, ezért a következő korlátozásokat vezetik be:
1. zárt térben ismét kötelező lesz a maszk szombattól (november 19. péntek éjféltől szombatra virradóra)
- ebbe beletartoznak az üzletek, bevásárlóközpontok, levéltár, múzeum, színház, mozi, illetve a közigazgatási szervek ügyfeleknek nyitva tartó részei
- szolgáltatásnyújtásnál ott, ahol egyszerre 5 fő tartózkodik egy légtérben
- iskolák, szakképző intézmények, egyetemek esetében az igazgatók döntsenek a maszkviselésről

2. csak védettségi igazolvánnyal látogathatók az 500 főnél nagyobb rendezvények

3. Az egészségügyben a 3. oltás is kötelező lesz

Forrás: MTI, Kormányinfó élő videó
Fotó: MTI/Kovács Attila

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2021.11.18