Kormányinfó: Jön az iskolaőrség! - Már 12 éves gyerek is büntethető lesz, ha a pedagógus ellen támad

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Kormányinfó: Jön az iskolaőrség! - Már 12 éves gyerek is büntethető lesz, ha a pedagógus ellen támad Gulyás Gergely miniszter elmondta, hogy egy 500 fős iskolaőrséget hoznak létre azokban az iskolákban, ahol a pedagógusok fokozottan ki vannak téve támadásoknak. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a 2020. május 28-ai Kormányinfón számolt be arról, hogy miként védik meg a jövőben a munkájukat végző pedagógusokat az attrocitásoktól.

A miniszter elmondta, hogy egy 500 fős iskolaőrséget hoznak létre azokban az iskolákban, ahol a pedagógusok fokozottan vannak kitéve támadásoknak.

500 iskolában jön létre iskolaőrség
Az 500 fős testület - a kormány reményei szerint - korábbi rendőrökből áll majd, akik állandóan jelen lesznek az iskolákban és bár fegyvert nem viselnek, de intézkedési jogosultsággal rendelkeznek, hogy ha egy pedagógust bármilyen támadás ér a diákok részéről, akkor hatékonyan közbe tudjanak lépni.

Tűrhetetlen, hogy egy pedagógust bántsanak
Mint a miniszter hangsúlyozta, a legtöbb iskolában nincs baj, viszont vannak olyan térségek, ahol rendszeresek a fegyelmi problémák. Az iskolaőrség azért jön létre, mert tűrhetetlennek tartják, hogy egy pedagógust bármilyen - akár verbális, akár fizikai - támadás érjen, miközben ő csak a munkáját végzi.

Egyelőre 500 iskolában - ezek közül 140-150 szakiskola - lesz jelen iskolaőrség, az első körös felmérésből úgy szűrték le, ezeken a helyeken van szükség rá leginkább.

Már 12 éves gyerek is büntethető lesz
Mindemellett további fegyelmet fenntartó intézkedésekre is lehet számítani, ezek egyike, hogy kibővítik a büntethetőség körét - ezentúl a pedagógusok sérelmére elkövetett bűncselekményt már 12 éves kortól büntethetővé teszik.

Még februárban merült fel az ötlet
A zavartalan munkavégzés körülményeinek biztosításával meg kell védeni a munkájukat ellátó pedagógusokat - ezt Maruzsa Zoltán korábban, a köznevelésért felelős államtitkár a gyöngyöspatai szegregációs iskolaügyben, a településen tartott 2020. február 3-ai, hétfői sajtótájékoztatón mondta el.

Maruzsa Zoltán akkor közölte: a gyöngyöspatai szegregációs iskolaügy és a napokban egy nagykátai iskolában történt tanárbántalmazás is igazolja, hogy az oktatási intézményekben előforduló, pedagógusokkal szembeni erőszakos esetek (mi is több esetről írtunk: Győrben megkéseltek egy tanárt még 2019 decemberében, egy nyolcadikos diák pedig 2018 áprilisában ököllel ütötte a tanárát, amiért az fegyelmezni próbálta) szaporodása romló tendenciákat mutat. Ennek visszaszorítása érdekében a kormány az érintett és erre igényt tartó oktatási intézményekben iskolarendészet felállítását és biztonsági kamerarendszer kiépítését tervezi.

Akkor azt is közölte: a kezdeményezés elsődleges célja nem az elkövetők kriminalizálása és büntetése, hanem a megelőzés. Mivel a pedagógusbántalmazások zömét 12-14 éves korú fiatalok követik el, fontolóra kell venni a büntethetőség életkori határának leszállítását is.

Forrás: Kormányinfó
Fotó: MTI/Botár Gergely (a kép a május 7-ei Kormányinfón készült)

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2020.05.28