Kormányinfó június 22: Változik a csok és a babaváró hitel! - Gulyás Gergely ismertette, mire kell számítani

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Kormányinfó június 22: Változik a csok és a babaváró hitel! - Gulyás Gergely ismertette, mire kell számítani A június 22-ei Kormányinfón Gulyás Gergely sok témát érintett, egyebek közt a családtámogatásokról született döntéseket ismertette. A június 22-ei Kormányinfón Gulyás Gergely sok témát érintett, egyebek közt a családtámogatásokról született döntéseket ismertette.

Mint mondta, a kormány a szerdai ülésén áttekintette a családtámogatási rendszert, és mivel a háború és a szankciók miatt megváltoztak a körülmények, az átalakítás mellett döntöttek.

A legfőbb változások:

1. Babaváró hitel:

- Azt látják, hogy ez működő eszköz, de kitolódott a gyermekvállalás időpontja, ez pedig meghatározza, hogy vállalnak-e újabb babát a párok. Ezért 2024. január elsejétől csak azok a házaspárok vehetik fel, ahol a nő 30 éven aluli (2025. január 1-ig lesz egy átmeneti időszak, amikor a 30 és 40 év közötti nők is felvehetik, ha igazolják a várandósságot)

- A babaváró hitel összegét megnövelik 10-ről 11 millió forintra

Kormányinfó június 22: Így változtat a kormány a csok és a babaváró hitel feltételein

2. Csok

- Mivel a városokban megemelkedtek az ingatlanárak, ezért itt kevesebb volt az igénylés. Ezért a falusi csok megmarad, a városi csok (5000-nél nagyobb települések) viszont megszűnik, 2024. január elsejétől nem lehet majd igényelni.

- Falun emelkedik a csok összege: egy gyermek esetén már 1 millió (korábban 600 ezer), két gyermek esetén 4 millió (korábban 2 millió 600 ezer), 3 gyerek esetén pedig 15 millió (korábban 10 millió) lesz.

- Az 5000 feletti településekre új otthonteremtési formát dolgoznak ki.

A Kormányinfón az árstop befejezéséről is beszélt Gulyás Gergely, itt írtunk erről bővebben »

Forrás: Kormányinfó
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2023.06.22