Kormányinfó: További szigorítások jönnek március 8-tól! - Bezárnak az óvodák, iskolák, üzletek, szolgáltatók

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Kormányinfó: További szigorítások jönnek március 8-tól! - Bezárnak az óvodák, iskolák, üzletek, szolgáltatók Egyértelműen itt van a koronavírus-járvány harmadik hulláma, egyre riasztóbbak az adatok a napi halálozásokról és megbetegedésekről, ezért sokak szerint elkerülhetetlen a szigorítás. Ma Gulyás Gergely a kormányinfón elmondta, milyen döntésre jutott a kormány. Egyértelműen itt van a koronavírus-járvány harmadik hulláma, egyre riasztóbbak az adatok a napi halálozásokról és megbetegedésekről, ezért sokak szerint elkerülhetetlen a szigorítás. Ma Gulyás Gergely a kormányinfón elmondta, milyen döntésre jutott a kormány.

Mint ismeretes, legutóbb március 16-ig hosszabbították meg a szigorító intézkedések határidejét, ugyanakkor már az is elhangzott, minden nap figyelik a járványügyi adatokat, és ha szükséges, további korlátozásokat vezetnek be.

Erre célozgatott Merkely Béla, amikor arról beszélt, hogy az egészségügy érzi a harmadik hullám hatását: a Covid-ellátó részlegek és az intenzív osztályok telítődnek, a lélegeztetőgépen lévők száma is folyamatosan nő. Ráadásul, mint mondta, az új vírusmutációk elsősorban a középkorúak és a fiatalok között "talán még jobban terjednek", gyakran súlyos tüdőgyulladást okozva.

Müller Cecília néhány napja újságírói kérdésre megerősítette, ha úgy látják jónak, elképzelhető, hogy további szigorító intézkedést is bevezetnek, egyebek közt akár az iskolák bezárását.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője is ezt az álláspontot képviselte, amikor a HírTv Magyarország Extra című műsorában arról beszélt, véleménye szerint a mutációk különösen agresszívan terjednek, ezért csökkenteni kell az emberek közötti kontaktusok számát - ennek értelmében érdemes lenne fontolóra venni az általános iskolák és a plázák bezárását akár csak két hétre is, mert "már egy ilyen rövid lezárási időszak komoly eredményeket hozhat".

Ugyancsak az általános iskolák és egyéb köznevelési intézmények bezárása mellett tette le a voksát a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, akik február 25-én nyílt levélben fordultak Orbán Viktorhoz.

Mint írják, a pedagógustársadalom elöregedett, átlagéletkoruk 54 év, sok köztük a krónikus beteg, és mivel nincsenek kiemelten kezelve az oltási programban, egyre többen betegednek meg, ezáltal pedig az intézményekben is terjesztik a vírust. Ezért kérik a miniszterelnök segítségét, hogy ne hagyja őket cserben, "hozza meg ezt a népszerűtlen döntést".

Kásler Miklós pedig hangsúlyozta, jelenleg 70%-os szigorítás van az országban, tehát van még mit korlátozni, ha a helyzet megkívánja.
 

További szigorítások március 8-tól: így döntött a kormány


Kormányinfó március 4-én
Gulyás Gergely a március 4-ei kormányinfón elmondta, szakembereket hallgattak meg, és figyelembe vették a betegek növekvő számát. Bár most rendelkezésre áll vakcina és jól halad az ország, de még ez a tempó sem elég gyors ahhoz, hogy a vírus, különösen a vírusmutánsok terjedését megakadályozza. Csak a kontaktusszámok radikális csökkentése vezethet eredményre.

Szigorú korlátozásokra van szükség, ha most nem zárnánk, akkor nem csak a betegedések és a halálozások száma nőne, hanem az újraindítás is lassabban menne, hangsúlyozta a miniszterelnökséget vezető miniszter.

Végül a következő döntésekre jutott a kormány:
Oktatás: április 7-ig, a tavaszi szünet végéig bezárják az óvodákat és általános iskolákat
Üzletek: március 8-március 22-ig bezárják az összes üzletet, kivétel az élelmiszerbolt, patika, drogéria, benzinkút
Szolgáltatások: március 8-március 22-ig minden szolgáltatót bezárnak, edzőtermek sem lehetnek nyitva
Parkok, arborétumok nyitva lesznek, szabadtéri sport megengedett
Munka: Ahol lehet, ott biztosítsák a home office-t
Maszkhasználat: Minden szabadtéren kötelező

Olvasd el ezt is!
Tavaszi bakancslista gyerekes családoknak: A legszebb virágos kirándulóhelyek az országban, ahova menjetek el! »


FRISSÍTÉS - 2021. MÁRCIUS 5.
Orbán Viktor március 5-én, a szokásos reggeli Kossuth rádiós interjújában a szigorításokkal kapcsolatban elmondta, a bölcsődék egyelőre nyitva maradnak, továbbá, hogy a hétfői nőnap miatt a virágárusoknak sem kell bezárniuk, így el tudják adni a már berendelt virágokat, rájuk keddtől vonatkozik a bezárás. További részletekre a péntek délután megjelenő kormányrendeletben lehet számítani.

A korábbi szigorítások, melyek november 11. óta vannak érvényben:
- Este 8 és reggel 5 óra között kijárási tilalom van, ez alól csak igazolt munkavégzéssel lehet mentesülni.
- A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatos szabályok is érvényesek, azzal, hogy a 10 ezer lakosúnál nagyobb települések egyes közterületein a maszkviselés kötelező. Sporttevékenység alatt, valamint parkokban, zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.
- A kórházakban és az idősotthonokban változatlanul látogatási tilalom van.
- Az üzletek - a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével - este 7 óráig maradhatnak nyitva.
- A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.
- Minden gyülekezés tilos.
- Az éttermekben vendég csak az étel elvitele céljából tartózkodhat.
- A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkező vendégeket. Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ide értve a kulturális eseményeket.
- A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani.
- A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat, állatkerteket, korcsolyapályákat.
- Magán- és családi rendezvények (például születésnap) - nem számítva a 14 év alattiakat - maximum 10 ember részvételével tarthatók meg. Temetésen legfeljebb 50-en lehetnek. Esküvők lakodalom nélkül tarthatók meg.
- A közterületi parkolás ingyenes. A kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló díjfizetés nélkül vehető igénybe este 7-től reggel 7 óráig.
- A közösségi közlekedést díjmentesen használhatják az egészségügyi dolgozók mellett a védekezésben igazoltan részt vevő szociális dolgozók, rendőrök, katonák és közszolgálati tisztviselők is.

Olvasd el ezt is!
47 benti mozgásos játék gyerekeknek: A legjobb játékok otthonra, ha a gyerek nem bír egy helyben megülni »

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2021.03.04