Koronavírus 2022: Egyre több gyerek van az új fertőzöttek között! - Mik a Covid BA4, BA5 tünetei?

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


Koronavírus 2022: Egyre több gyerek van az új fertőzöttek között! - Mik a Covid BA4, BA5 tünetei? Egyre több a fertőzött, de kórházba csak kevesen kerülnek koronavírus miatt, általában néhány nap alatt túl lehet jutni a betegségen. Egyre több a fertőzött, de kórházba csak kevesen kerülnek koronavírus miatt, általában néhány nap alatt túl lehet jutni a betegségen - mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az M1 aktuális csatorna augusztus 2-ai, keddi műsorában.

Szlávik János hozzátette: ez annak köszönhető, hogy aránylag sok ember rendelkezik védőoltással.

Az oltottakra kevésbé veszélyes
Elmondta: a múlt héten 14 ezer új fertőzöttet regisztráltak, de az oltások a legújabb koronavírus-variánsok esetén is segítenek a kórház elkerülésében. A koronavírus új variánsa - BA4-es, BA5-ös - valószínűleg átveszi az omikron helyét, de úgy tűnik, az oltottakra kevésbé veszélyes, mint az oltatlanokra, viszont azok is megfertőződhetnek, akik korábban omikronnal fertőződtek - jelezte.Mint mondta, szinte minden új alvariánsnak kicsit különböznek a tünetei az előzőektől.

A BA4-es, BA5-ös legjellemzőbb tünetei:
- köhögés,
- orrfolyás,
- tüsszögés,
- fáradtság,
-  fejfájás

Hozzátette: aki náthás, mindenképpen gondoljon arra, hogy megfertőződött, és ha elmegy egy tesztre, illetve otthon marad hét napig, nemcsak saját magát, hanem másokat is megvédheti.

Gyerekeknél lehetnek poszt-covid tünetek
Kitért arra is, hogy sok a gyerek a fertőzöttek között, és a gyerekeknél is nagyon hasonló tüneteket okoz az új alvariáns. Esetükben - ha ritkábban is - előfordulnak poszt-covid tünetek. Lehet ez tanulási nehézség, fáradtság, elhúzódó köhögés - magyarázta Szlávik János.

Forrás: MTI
Fotó: Pixabay

Szülők lapja

Betegségek

Szülők lapja


2022.08.02