Koronavírus elleni oltás terhesség alatt: 6 hónapig a babát is védi a Covidtól, ha az anya várandósan beoltatta magát

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


Koronavírus elleni oltás terhesség alatt: 6 hónapig a babát is védi a Covidtól, ha az anya várandósan beoltatta magát Azok a gyermekek, akiknek az édesanyja várandósan két adag Moderna vagy Pfizer/BioNTech vakcinát kapott, sokkal kisebb eséllyel kerültek kórházba a Covid-19 miatt életük első 6 hónapjában. A várandós nők oltása fél éven át a babát is védi egy új amerikai kutatás szerint. Azok a gyermekek, akiknek az édesanyja várandósan két adag Moderna vagy Pfizer/BioNTech vakcinát kapott, sokkal kisebb eséllyel kerültek kórházba a Covid-19 miatt életük első 6 hónapjában - állapította meg az amerikai szövetségi járványügyi központ (CDC).

- Azok az adatok, melyeket a CDC most közzétesz, az első, való életből kapott bizonyítékai annak, hogy a várandósan adott Covid-19 elleni oltás segíthet megvédeni a félévesnél fiatalabb csecsemőket a betegség miatti kórházi kezeléstől - mondta sajtótájékoztatóján Dana Meaney-Delman, a szervezet csecsemőegészséggel foglalkozó osztályának vezetője.Az antitestek a köldökzsinóron keresztül jutnak a magzatba
Valószínűleg az a magyarázat, hogy ezek a babák születésükkor már hordozzák édesanyjuk antitestjeit - tette hozzá.

- Amikor várandós kismama kap Covid ellen mRNS-vakcinát, akkor a szervezetében antitestek képződnek, hogy megvédjék a Covid-19-től. Ezek az antitestek megtalálhatók a köldökzsinórban, ami arra utal, hogy a várandóstól a fejlődő magzati szervezetbe is bejutnak. Noha tudjuk, hogy az antitestek átjutnak a méhlepénybe, eddig a tanulmányig nem voltak adataink arról, hogy az antitestek védelmet nyújthatnak a babának is - magyarázta.

Gyermekkórházi kutatók és a CDC hat hónaposnál fiatalabb csecsemők 2021 júliusa és 2022 januárja közötti adatait vizsgálta meg. 379 gyermeket találtak, akiket kórházban kellett ápolni, 176-ot Covid-19, 203-at más okok miatt.

Azt találták, hogy a vakcinák a várandósság alatt beoltott anyák csecsemőit az összes eset 61 százalékában védték meg attól, hogy kórházi kezelésre szoruljanak.

Az oltatlan anyák csecsemőinél súlyosabb Covid-fertőzés alakulhat ki
Az arány 80 százalékra ugrott, amikor a várandós kismamát a szülés előtti 21. hét és a 14. nap között oltották be. A babák védelmének hatásossága 32 százalékra esett vissza, ha a kismamát a várandósság ennél korábbi szakaszában immunizálták. Nem foglalkozott a vizsgálat olyan anyákkal, akiket a terhesség előtt oltottak, sem a harmadik oltás hatásával.

- A leginkább aggasztó, hogy a Covid-19-es csecsemők közül a legsúlyosabb, intenzíven ápoltak 88 százaléka olyan anyától született, akit sem a várandósság előtt, sem alatta nem oltottak be - mutatott rá Meaney-Delman.

Forrás: MTI
Fotó: MTI/Balázs Attila

Szülők lapja

Babavárás

Szülők lapja


2022.02.17