Koronavírus elleni védőoltás 12 év felettieknek: Ezt kell tudnod, ha iskolakezdés előtt szeretnéd beoltatni a gyereket

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Koronavírus elleni védőoltás 12 év felettieknek: Ezt kell tudnod, ha iskolakezdés előtt szeretnéd beoltatni a gyereket Az a szülő, aki az iskolakezdésre szeretné beoltatni gyerekét, legegyszerűbben internetes regisztrációval és időpontfoglalással teheti meg. Jelenleg két vakcina alkalmazható a 12-18 év közöttiek oltására: a Pfizer és a Moderna. Folyamatosan lehet időpontot foglalni a 12 év feletti gyerekek oltására is - olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

Európában elsőként Magyarországon kezdődött meg a 12 év feletti gyerekek regisztrációja és oltása júniusban. A 12-17 éves korosztályból eddig 189 ezren regisztráltak oltásra, és 152 ezren (80 százalék) már fel is vették azt - írták.
 

Koronavírus elleni védőoltás 12 év felettieknek: A legfontosabb tudnivalók


Az a szülő, aki az iskolakezdésre szeretné beoltatni gyerekét, legegyszerűbben internetes regisztrációval és időpontfoglalással teheti meg.
Az érvényes regisztráció után a www.eeszt.gov.hu honlapon automatikusan lehet időpontot foglalni a kórházi oltópontra, vagy a háziorvosnál, házi gyermekorvosnál is kérhető az oltás.
1. Regisztráció
A gyermeket a szülőnek van joga regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. Az online regisztráció során meg kell adni a gyermek nevét, életkorát, TAJ-számát, lakcímét és a szülő elérhetőségeit. Ha a szülő saját e-mail-címével már korábban regisztrált oltásra, akkor a gyerek regisztrációjához új e-mail-címet kell létrehozni - jelezték.

2. Időpontfoglalás
Pontos és hiánytalan adatok esetében a regisztrációt néhány napon belül érvényesítik.
Mint minden más érvényesen regisztráló, a gyereküket beoltatni kívánó szülők is automatikusan tudnak online időpontot foglalni kórházi oltópontra az https://www.eeszt.gov.hu/hu/covid-oltas-idopontfoglalas honlapon. Ebben az esetben a regisztrált gyerek TAJ-számával tudnak belépni az időpontfoglalóba.

3. Háziorvos is beolthatja a gyereket?
Mint írták, a háziorvos és házi gyermekorvos is olthatja ezt a korosztályt, ha a praxisban összegyűlik annyi jelentkező, hogy ne menjen kárba oltóanyag egy ampulla vakcina kinyitásakor.

4. Szülői nyilatkozat - kötelező vinni!
Azt kérték, hogy az oltásra vigyék magukkal a kinyomtatott, kitöltött és aláírt szülői hozzájáruló nyilatkozatot, amely letölthető a https://koronavirus.gov.hu/sites/default/files/sites/default/files/imce/szuloi_hozzajarulo_nyilatkozat_vedooltashoz_12_es_18_ev_kozotti_szemelyek_reszere.pdf címen.

5. Az iskolákban is oltanak augusztus végén-szeptember elején
Ha valaki nem tud interneten időpontot foglalni, akkor augusztus végén, szeptember elején az iskolákban is lesz oltási lehetőség a 12 év felettieknek. Erről a szülők időben tájékoztatást fognak kapni - áll a közleményben.

6. Ha kérdésed van, fordulj a háziorvoshoz
Hangsúlyozták, a gyermekek oltása is önkéntes, és arról a szülőnek van joga dönteni. Kérdés esetén azt javasolták, hogy a szülő kérje ki a háziorvos, házi gyermekorvos vagy a gyermek kezelő orvosának véleményét.

7. 12 év alatti gyerek nem oltható
Felhívták a szülők figyelmét, hogy 12 év alatti gyerekeket továbbra sem lehet oltani, és regisztrációjukat sem fogadják el.

8. Mivel oltják a 12-18 éveseket?
Jelenleg két vakcina alkalmazható a 12-18 év közöttiek oltására: a Pfizer és a Moderna.

9. Ha a gyerek elmúlt 18 éves és oltatna
A 18. évet betöltött fiatalok regisztráció után ugyancsak automatikusan tudnak időpontot foglalni maguknak oltásra.
Ők több vakcina közül is választhatnak, és ha már legalább 4 hónap eltelt a második oltásuk óta, akkor a harmadik oltásukat is lefoglalhatják.

Forrás: koronavirus.gov.hu
Fotó: MTI/Mónus Márton

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2021.08.04