Koronavírus-járvány: A legfontosabb tudnivalók kismamáknak és gyerekes szülőknek - A Házi Gyermekorvosok Egyesületének tanácsai

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Koronavírus-járvány: A legfontosabb tudnivalók kismamáknak és gyerekes szülőknek - A Házi Gyermekorvosok Egyesületének tanácsai Mi a teendő, ha nemrégiben külföldön jártál? Mit tegyél, ha magadon vagy a gyermekeden a koronavírus fertőzés jeleit észleled? Hogyan előzheted meg a koronavírust? A Házi Gyermekorvosok Egyesületének ajánlása szülőknek. Mi a teendő, ha nemrégiben külföldön jártál? Mit tegyél, ha magadon vagy a gyermekeden a koronavírus fertőzés jeleit észleled? Hogyan előzheted meg a koronavírust? A Házi Gyermekorvosok Egyesületének ajánlása szülőknek.

Európa nagy részén felütötte már a fejét a koronavírus, így több helyütt vészforgatókönyveket léptettek életbe. Bár Magyarországon egyelőre 13 koronavírusos betegről tudnak (március 11-ei adat), a járvány valószínűleg több embert is elér majd hazánkban. Mire figyelj oda szülőként?

Ha nincsenek tüneteid sem neked, sem a gyermekednek
1. Ha gyermekeddel vagy nélküle olyan helyen jártál, ahol koronavírus okozta (rövidítve: COVID-19) eseteket jelentettek, DE tünetmentes vagy, nem szükséges semmilyen külön óvintézkedést tenni. Ugyanakkor szükséges a gyerek állapotáról nyilatkoznod, mielőtt visszaengeded a közösségbe.

2. Ha a bölcsőde, óvoda vagy iskola, a járvány megelőzése céljából saját hatáskörében úgy rendelkezik vagy a szülőket arra kéri, hogy az esetleges betegség lappangási ideje alatt a gyerek maradjon otthon, akkor tégy így. Amennyiben ez idő alatt a gyermeknél bármilyen panasz fellép, akkor TELEFONON haladéktalanul értesítsd a háziorvost!

3. Ha gyermekeddel vagy nélküle közvetlen kapcsolatba kerültél olyan emberrel, akinél igazolódott a COVID-19, DE tünetmentes vagy, haladéktalanul tájékoztasd TELEFONON a házi gyermekorvost, kövesd az utasításokat és MARADJ OTTHON!

Ha jelentkeznek bizonyos gyanús tünetek
4. Ha gyermekeddel vagy nélküle olyan helyen jártál, ahol koronavírus eseteket jelentettek, vagy amennyiben közvetlenül kapcsolatba kerültél olyan emberrel, akinél igazolódott a COVID-19, ÉS influenzaszerű tüneteid, különösképp láz, köhögés, nehezített légzés léptek fel, haladéktalanul tájékoztasd TELEFONON a házi gyermekorvost, kövesd az utasításokat és MARADJ OTTHON!

5. Ha nem jártál COVID-19 által érintett területen és nem találkoztál igazolt COVID-19 beteggel, de gyermekednek lázzal, köhögéssel, megfázással járó megbetegedése zajlik, TARTSD OTTHON, NE engedd bölcsődébe, óvodába, iskolába, míg teljesen meg nem gyógyul.

6. Amennyiben bizonytalan vagy, hogy gyermeked vajon megfertőződött-e COVID-19 vírussal, NE VIDD házi gyermekorvosi rendelésre, NE VIDD gyermekorvosi ügyeletre, hanem hívd fel telefonon a házi gyermekorvost vagy a zöld számok valamelyikét: 06-80/277-455, 06-80/277-456!

Mint a HGYE tájékoztatója hangsúlyozza, jelenleg a házi gyermekorvosoknak sem tárgyi sem személyi feltételei nem adottak ahhoz, hogy egy légúti betegséggel küzdő személynél megállapítsa vagy kizárja, hogy koronavírus fertőzésben szenved-e. Erre jelenleg Budapesten az egyedül dedikált intézmény a DPC-OHII Szent László Kórháza. Éppen ezért kérnek minden pedagógust, az iskolák vezetőségét és a szülőket, hogy NE forduljanak hozzájuk ilyen igénnyel, mert nem áll módjukban a kérdésben igazolást kiállítani!


 

Így előzheted meg a koronavírus fertőzést!


1. Gyakori kézmosás
A kézmosás helyes kivitelezéséről ebben a cikkünkben írtunk részletesen »

2. Távolságtartás
Tarts legalább 1 méter távolságot a köhögő, tüsszögő, vagy lázas emberektől. Ne ölelkezz, ne adj puszit másoknak, most valóban fontos a távolságtartás még tünetmentes emberektől, ismerősöktől is.

3. Ne tenyérbe köhögj, tüsszents
Tanítsd meg gyermekednek a helyes köhögést, tüsszentést (vállhoz vagy könyökbe fordított fejjel)

4. Maszk viselése
Csak akkor viselj maszkot, ha influenzaszerű, vagy megfázásos tüneteid vannak, különösen akkor, ha csecsemő vagy kisgyermek is van otthon

5. Higiénia
A használt maszkokat és papírzsebkendőket gondosan, zárt tárolóba dobd ki

Ez is érdekelhet!
A 10 legfontosabb szabály, hogy elkerüld a koronavírus-fertőzést - Ezt javasolják a szakemberek »

 

Koronavírus és a gyerekek, várandósok


Mennyire érinti a gyermekeket a koronavírus?
A statisztikai adatok alapján a koronavírus (COVID-19) fertőzés a gyermekek között ritka (1-2%). Ez vélhetően abból adódik, hogy számos eset enyhe formában zajlik le, így a betegség nem is kerül felismerésre, ezért nem kerül be a statisztikákba.

A légúti tünetek jellemzően enyhébbek, mint felnőttéknél: többségében megfázásszerű tüneteket írnak le, de tünetmentes fertőzött is előfordul. A leggyakoribb tünet a gyermekeknél is a láz és a köhögés. Ugyanakkor igen ritkán az is előfordul, hogy a COVID-19 fertőzés hasmenéssel, hányással jár.
Súlyos állapotú, intenzív osztályos kezelést igénylő gyermek-esetek extrém ritkák.

A fertőzés csecsemőket is érinthet, a tünetek náluk is enyhék. Ők jellemzően a szüleiktől, családtagjaiktól kapják el a fertőzést. Enyhe tüneteik révén a gyermekek fontos fertőzőforrások, így az ő esetükben különösképpen figyelni kell az óvintézkedések, higiéniai szabályok betartására!

Olvasd el ezt is!
Máshogy reagál a koronavírusra a gyerekek szervezete »


Hasonlóan a felnőttekhez, fontos a gyakori kézmosás, a tárgyak, játékok, felületek gyakori fertőtlenítése és a megfelelő szellőztetés. A gyermekekkel egy légtérben tartózkodó, légúti tüneteket mutató felnőtt (óvónő, gondozónő) viseljen sebészi maszkot, hogy az egyéb cseppfertőzéssel terjedő vírusfertőzések átvitelét a minimálisra csökkentse.

Várandós anyukák és a koronavírus
Eddig nem igazoltak olyan esetet, hogy fertőzött, várandós édesanya magzatjának átadta volna a fertőzést. A fertőzött édesanyák újszülöttjei klinikailag és vírus diagnosztikával is negatívak voltak. Maguknál a várandós édesanyáknál sem jellemző súlyos lefolyású vagy szövődményes fertőzés.

A vírus az anyatejben nem volt kimutatható. A fertőzött édesanyák tehát ne hagyják abba a szoptatást vagy a lefejt tej adását, de eközben fokozottan figyeljenek a higiénére, a légúti vírusokra vonatkozó óvintézkedések betartásával.

Frissítés!
2020. március 11-től veszélyhelyzetet hirdetett a kormány. Ennek részleteit ebben a cikkünkben találod, kattints »


Forrás: Házi Gyermekorvosok Egyesülete
Fotó: Pixabay, MTI/Balogh Zoltán

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2020.03.11