Koronavírus oltási igazolvány gyerekeknek: Így változott a 18 éven aluliaknál az érvényességi idő

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


Koronavírus oltási igazolvány gyerekeknek: Így változott a 18 éven aluliaknál az érvényességi idő Az uniós oltási igazolványokra vonatkozó új szabályok értelmében a kiskorúak ezentúl mentesülnek az alapoltási sorozat befejezését feltüntető oltási igazolványok 270 napos elfogadási időszaka alól. A kiskorúak mentességet kapnak az oltási igazolványokra vonatkozó, 270 napos elfogadási időszak alól - derült ki az Európai Bizottság által jóváhagyott, a koronavírus elleni védettséget bizonyító uniós igazolványról szóló rendelet március 29-én közzétett módosításából.

Az uniós oltási igazolványokra vonatkozó új szabályok értelmében a kiskorúak ezentúl mentesülnek az alapoltási sorozat befejezését feltüntető oltási igazolványok 270 napos elfogadási időszaka alól.

Mentesség a kiskorúaknak az érvényességi idő alól
Az oltási igazolványok elfogadására vonatkozó, egységesen 270 napban meghatározott időszakot mostantól csak a 18 éves és a 18 évnél idősebb emberek esetében kell alkalmazni. A tagállamoknak április 6-ig kell végrehajtaniuk a szükséges technikai kiigazításokat ahhoz, hogy a kiskorúakra vonatkozó mentességet alkalmazzák - tették hozzá.

Február 1-jén lépett hatályba a koronavírus elleni védettségről szóló uniós igazolványokra vonatkozó rendelet módosítása, amely az uniós tanúsítványok esetében 9 hónapos, azaz 270 napos érvényességi időt állapít meg.2022. április 6-tól lép érvénybe a módosítás
Az április 6-tól már csak a 18 éven felüliekre érvényes szabályok szerint az egydózisú vakcinák esetében a 270 napos standard elfogadási időszak az első és egyben egyetlen oltóanyagdózis felvételekor veszi kezdetét.

A kétdózisú vakcinák esetében a 270 napot vagy a második oltás beadásától kell számítani, vagy pedig - az oltást biztosító tagállam oltási stratégiájának megfelelően - attól a naptól, amikor a fertőzésen már átesett személy felveszi a kétdózisú oltóanyag első adagját.

A tagállamok nem írhatnak elő eltérő elfogadási időszakot az Európai Unión belül utazók vonatkozásában. A standard elfogadási időszak nem vonatkozik az emlékeztető oltásokra.

Forrás: MTI
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Szülők lapja

Hivatalos ügyek

Szülők lapja


2022.03.30